Vzestup Babiše, návrat Zemana i lánský puč. Desetiletí české politiky v obrazech

Vzestup Babiše, návrat Zemana i lánský puč. Desetiletí české politiky v obrazech
V lednu 2018 čekala Česko druhá přímá volba prezidenta. Miloš Zeman, kterého při jeho volbě překvapila polonahá aktivistka z hnutí Femen, tentokrát čelil konkurenci Mirka Topolánka, Michala Horáčka, Pavla Fischera, Jiřího Hynka, Petra Hanniga, Vratislava Kulhánka, Marka Hilšera…
Poslední roky dekády doprovází nespokojenost části veřejnosti s osobnostmi premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. 23. června 2019 uspořádal spolek Milion chvilek na pražské Letné největší demonstraci od roku 1989, které se zúčastnilo kolem 283 tisíc lidí.
Problémům ale čelila také opoziční ČSSD. 14. května 2012 policie zatkla hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha poté, co u něj našla krabici od vína se sedmi miliony korun uvnitř, kterou si zrovna nesl z domu svých přátel. Zbytkem desetiletí se pak táhly jeho soudní procesy. Fotografie pochází z hlavního líčení v srpnu 2013.
Sobotka trval na Babišově odvolání z postu ministra financí, ten však odstoupit nechtěl, a premiér tak navrhl demisi vlády. Po spekulacích o výkladu ústavy a neúspěšné schůzce s prezidentem na Hradě (na snímku) však ve své funkci nakonec skončil pouze Babiš.
Foto: Reuters
Tomáš Klézl Tomáš Klézl
30. 12. 2019 18:30
Co definovalo vývoj české politiky v končící dekádě? Raketový vzestup hnutí ANO Andreje Babiše, úpadek tradičních velkých hráčů ODS a ČSSD, úspěšný návrat Miloše Zemana do politiky, nebo snad kauzy Čapí hnízdo, Rath či Nagyová? Kandidátů je mnoho. Připomeňte si v našem přehledu ty nejdůležitější události z českého politického prostředí let 2010 až 2019.
 

Právě se děje

Další zprávy