Obnova ODS potrvá roky, říká Fiala o útěcích ze strany

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 2. 2014 12:00
Rozhovor s předsedou ODS o útěku komunálních politiků ODS k jiným stranám a hnutím.
Petr Fiala na kongresu ODS.
Petr Fiala na kongresu ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Předseda ODS Petr Fiala připouští, že ODS zatím nemá představu, kolik starostů a dalších komunálních politiků opustí řady občanských demokratů ještě před letošními podzimními komunálními volbami.

Deník Insider popsal případ místního sdružení ODS v Praze-Kbelích, kde stranu opustilo zhruba 25 členů včetně starosty, který sice na podzim hodlá znovu kandidovat, ale už samostatně, nikoliv v dresu ODS, ale se sdružením "Kbely, náš domov".

Zdroje z vnitřku ODS přitom popisují, že to není zdaleka ojedinělý případ. Mezi starosty ODS už loví nejen Babišovo hnutí ANO, ale také TOP 09 nebo Gazdíkovi Starostové a nezávislí.

"Práce na obnově Občanské demokratické strany bude trvat ne měsíce, ale možná i roky. A já nemohu vyloučit, že ne všichni budou mít dostatek trpělivosti a přesvědčení," komentuje situaci nový předseda ODS. Optimisticky ale předpokládá, že odchody a skepse platily spíše pro dobu "před kongresem", na kterém byl v půlce ledna zvolen předsedou.

"Jsem přesvědčen, že naprostá většina starostů zůstane v dresu ODS," tvrdí optimisticky. Za pravdu mu dají - nebo ho naopak vyvedou z omylu - už podzimní volby do zastupitelstev měst a obcí.

Poslední komunální volby byly pro ODS neúspěchem: zatímco dříve dostávala přes 25 procent hlasů (2002) nebo dokonce přes 36 procent (2006), rok 2010 znamenal zřetelný propad - jen 18,8 procenta voličských hlasů.

Aktuálně.cz: V případě místního sdružení v Praze-Kbelích odešlo spolu se starostou asi 25 členů. Máte představu, jak velký rozsah mohou mít odchody starostů v celé ODS?

Petr Fiala: Ne, takovou představu nemám. Myslím, že ji nemůže mít nikdo, protože uvnitř ODS probíhala obsáhlá diskuse o krizi, do které se strana dostala. Ale myslím, že hodně věcí změnil kongres, volba nového vedení, nová energie i naděje, která byla vidět nejen na delegátech, ale odráží se i v členské základně.

Stále ale říkám, že kongres je jen prvním krokem, že práce na obnově Občanské demokratické strany bude trvat ne měsíce, ale možná i roky. A já nemohu vyloučit, že ne všichni budou mít dostatek trpělivosti a přesvědčení. Ale myslím, že radikálnější kroky, které jsme viděli u Jiřího Pospíšila, vedoucí k odchodu z ODS, nebudou příliš četné.

A.cz: Jenže teď probíhají i skrytá jednání - s ANO, s TOP 09, se Starosty a nezávislými. Máte plán, jak přesvědčit starosty za ODS, aby neodcházeli?

V tuto chvíli jsme svolali nově navolené orgány - ať už je to změněná výkonná rada, nebo nově vytvořený republikový sněm. V návaznosti na to, ještě v průběhu března, budou svoláni také starostové za ODS a povedeme intenzivní debatu, jak posílit jejich roli v ODS a jak jim vytvořit větší podporu. Věřím, že s většinou našich úspěšných starostů půjdeme znovu do komunálních voleb.

A.cz: Ale ta jednání vašich starostů s jinými stranami a hnutími probíhají, víme o nich. Máte vy sám signály o tom, jak velký problém by to pro ODS mohl být?

Samozřejmě, že nějaké signály mám a měl jsem je hlavně v období před kongresem. Je jasné, že se o naše úspěšné starosty ve chvíli, kdy Občanská demokratická strana vypadala jako oslabená strana, zajímali ti, kteří staví svoji politiku na marketingových projektech, na přetahování úspěšných osobností, bez smysluplného programu. Ale vím, že naprostá většina členů ODS je natolik přesvědčená o správnosti idejí a hodnot, které ODS v politice reprezentuje, že se na podobné sliby nenechá nalákat.

V době, kdy se dostáváme z krize, je ODS atraktivní především pro ty, kteří sdílejí společnou hodnotovou představu. A není atraktivní pro ty, kteří v politice hledají osobní prospěch. Proto jsem přesvědčen, že naprostá většina starostů zůstane v dresu ODS.

A.cz: Ale máme signály, že v některých obcích i učitelé nebo lékaři chodí za vašimi starosty a upozorňují je, že pokud budou chtít zůstat starosty, musí dres změnit, že je v barvách ODS volit nebudou. Mapoval jste tyto nálady mezi starosty?

Domnívám se, že to, co vy popisujete, je situace, která někde mohla být před kongresem. Setkal jsem se s tím i já. S názory lidí, které můžeme nazvat místní, krajskou nebo celorepublikovou elitou, kteří říkali, že Občanská demokratická strana má poškozenou značku, raději pojďte vytvářet politiku bez ODS. Snažím se na to odpovídat nejen slovy, ale i činy. Přechod do jiného dresu přece není realizace rozumné, správné nebo uvěřitelné politiky.

A.cz: Dobře, ale víte přece, že ve vašich vodách loví ANO, TOP 09 a další?

Je to jen důkaz toho, jak kvalitní máme lidi, kteří jsou atraktivní i pro jiné politické strany. Ale není to nic, co by nás mělo vést k tomu, že naši lidé těmto lákadlům podlehnou. A proč taky? U nás jsou lidé, kteří sdílejí konzervativní představu o společnosti a liberální představu o ekonomice - a tu mohou realizovat jen v tradiční politické straně, kterou je ODS.

A.cz: Jaký výsledek v komunálních volbách byste považoval za katastrofu?

To teď nejsem schopen říci. Nemám ani takovou představu. Jsme na začátku cesty po kongresu a ke komunálním volbám máme na jedné straně velmi blízko, na druhé straně jsou velmi vzdálené z hlediska toho, jaký volební zisk bude pro nás úspěchem a jaký neúspěchem. Jsme strana, která prošla velmi těžkou situací, ze které se pomalu zvedáme. Je ještě otevřená otázka, nakolik už obnovíme důvěru našich voličů v době, kdy budou komunální volby.

A.cz: A připouštíte, že volební debakl by mohl znamenat rozkol, nebo i rozpad ODS?

Já nepřipouštím volební debakl, takže nepřipouštím ani variantu rozpadu ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy