Občas mám z politiky pocit marnosti, říká Petr Gazdík

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 12. 2010 12:00
Předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík bilancuje půl roku ve vysoké politice
Petr Gazdík ve volební kampani
Petr Gazdík ve volební kampani | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda má na reformy jen příští rok, pak už stěží něco prosadí, říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, když bilancuje svůj půlrok ve vysoké politice. Tentýž názor má ostatně i ekonom Jan Švejnar. Pak už začnou strany pošilhávat směrem k dalším volbám.

Petr Gazdík k tomu dodává: povede se to, pokud se neobjeví další aféra, která by torpédovala vládu.

Z vysoké politiky je rozpačitý - všechno prý jde příliš pomalu. Zatím se ale jen ke komunální politice vracet nehodlá.

A.cz: Jak hodnotí poslanci TOP 09 vládu?

Byl to supervolební rok. Vláda proto nebyla v jednoduché situaci. Na druhou stranu jsme ministry jako předsedové koaličních klubů žádali, aby nám předložili harmonogram hlavních reformních zákonů, které chtějí ve sněmovně prosadit. Protože musíme počítat s tím, že Senát s většinou ČSSD bude dělat všechno proto, aby reformy vlády překazil. Musíme počítat s vety. Upřímně řečeno - rok 2011 je tím jediným rokem, kdy se reformy mohou uskutečnit.

A.cz: Pokud mluvíme o dopisu - máte tedy jako předsedové klubů pocit, že reformy se připravují pomalu?

Ne. Jen jsme tím chtěli vyjádřit podporu a to, že chceme být aktivními hráči v tomto procesu.

A.cz: Jaké hlavní reformy by to měly být?

Především penzijního systému, zdravotnictví, zákon o rozpočtovém určení daní, nový občanský zákoník.

A.cz: A čeká TOP 09, že se všechny strany koalice - včetně VV - na těch reformách shodnou?

Já si myslím, že vcelku ano. Jen doufejme, že nebudou akcelerovat další korupční kauzy, které by tu základní důvěru prolomily. Pak by ta vláda by pak skutečně neměla smysl.

A.cz: Hned první změna Ústavy - omezení imunity zákonodárců - ale koalici neprošla. Smetla ji sice opozice, ale koalici chyběla spousta hlasů. Nebyla tedy vina i na vaší straně?

Navrhoval jsem odložit hlasování. Ano, z klubu TOP 09 chyběli čtyři lidé - byli nemocní, další, kteří byli jako pozorovatelé na volbách v Bělorusku, dva chyběli ze zdravotních důvodů...

A.cz: Ale při konečném hlasování byli přihlášeno jen 124 poslanců...

To se omlouvám, ale to je právě ta hra opozice. Opozice se masivně odhlásila. Nebyla to pouze koalice, které chyběly hlasy. A to základní je, že v prvním i druhém čtení a ve výborech tento zákon opozice podpořila. A to, co předvedla v závěrečném čtení, neumím nazvat jinak, než jako podraz.

A.cz: Ovšem opozice si ve sněmovně často stěžuje, že ji koalice "válcuje". Nepodléháte skutečně příliš tomu pocitu, že máte převahu oněch 18 hlasů?

Opozice jednoznačně ví, že pokud myslí nějaký záměr skutečně vážně, tak že mohou s koalicí diskutovat. My například pořádáme setkání politického grémia poslanecké sněmovny - tedy vedení sněmovny a předsedové klubů. A tam třeba zástupci ČSSD pravidelně nedocházejí.

A.cz: Co se změnilo pro starostu obce, když se dostal do vysoké politiky?

Je to značná změna, ta sněmovna je skleníkem. Trochu zvláštní prostředí, které vás zásadním způsobem ovlivňuje. Ale snažím si udržet kontakt s prostředím venku, vést takový duševní a duchovní život, abych se tím nenechal nalomit.

A.cz: Přesto se zeptám s Mňačkem: jak chutná moc?

Ke slovu "moc" musíte vždycky přiřadit slovo "odpovědnost". Mě ta odpovědnost tíží, takže mi moc moc nechutná.

A.cz: A plusy a mínusy velké politiky?

Ty zásadní plusy jsou to, že můžete ovlivnit spoustu věcí, snad k lepšímu. Samozřejmě viděno optikou, zda jste pravicový, nebo levicový volič. Těch negativ je bohužel m nohem víc.

A.cz: Třeba?

Pro mě zásadní je třeba kontakt s rodinou. Obrovské psychické vypětí. To, že věci v Poslanecké sněmovně jdou šíleným způsobem pomalu - oproti prostředí v obci. Ke všemu - i k tomu nepodstatnému - se příliš mluví, méně koná. Mnohé projevy jsou prázdná slova a teatrální výstupy pro kamery a diktafony novinářů.

A.cz: Co je natolik klíčové, aby si Petr Gazdík řekl: stojí za to pokračovat ve vysoké politice, a co naopak je klíčové pro to, aby si řekl: nemá to smysl?

Třeba je to ten zákon, který teď neprošel. Ten zákon předložíme znovu. Imunita poslanců je pro mě naprosto nemravná, moji lidé v okolí ji považují za naprosto nemravnou. Nevidím žádný důvod, proč by měli být poslanci nějací nadlidi. Svůj mandát mohu vykonávat i bez imunity. Potěšilo mě, že prošlo snížení poslaneckých platů a zdanění náhrad.

Pro mě je klíčový i ten zákon o rozpočtovém určení daní, který odstraní diskriminaci měst a obcí. Ale za zásadní považuji změnu jednacího řádu sněmovny. Ono se zdá, že je to maličkost, ale není možné, aby dlouhou a odbornou přípravu zákona zrušil jeden poslanec změnou jedné věty nebo jednoho čísla. Měl by to být celý poslanecký klub nebo minimálně 10 poslanců.

A.cz: Jaký pocit převažuje po půlroce ve sněmovně?

Odpovědnost, občas marnost, občas hloupost.

 

Právě se děje

Další zprávy