O rekordech v pěstování brambor se už nedozvíte, Facebook falešné stránky ruských ambasád smazal

Michal Polák Michal Polák
Aktualizováno 20. 4. 2017 20:37
Recesistické stránky ruského velvyslanectví na Slovensku a v České republice na Facebooku už nenajdete. Sociální sít už napravila svou středeční chybu, když omylem zablokovala oficiální stránku ruského velvyslanectví na Slovensku. "Naše stránka byla obnovena," informoval agenturu TASS představitel velvyslanectví Ruské federace na Slovensku Nikolaj Levšunov. Stejně tak ze sociální sítě zmizela česká stránka. "Ano, je smazaná. Tentokrát ale stránka kompletně zmizela, jako by nikdy neexistovala," řekl Aktuálně.cz její autor.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Isifa/Thinkstock

Bratislava/Praha  - Administrátoři Facebooku ve čtvrtek smazali obě recesistické stránky ruského velvyslanectví na Slovensku a v České republice. Sociální sít také napravila svou středeční chybu, kdy omylem zablokovala oficiální stránku ruského velvyslanectví na Slovensku. "Naše stránka byla obnovena, falešná stránka, která se vydává za tu naši, je smazána," informoval agenturu TASS představitel velvyslanectví Ruské federace na Slovensku Nikolaj Levšunov.

Ještě před zablokováním se recesistická stránka přejmenovala na "Sovětské velvyslanectví v Československu." Podle Levšunova tam její autoři publikovali nehorázné lži o Rusku a Slovensku.

Stejný osud měla recesistická stránka české ambasády, která z Facebooku také ve čtvrtek zmizela. "Ano, stránka byla před několika minutami smazána. Tentokrát ale stránka kompletně zmizela, jako by nikdy neexistovala. Mám a měl jsem opravdu hodně facebookových stránek, ale nic podobného se mi ještě nikdy nestalo," popsal Aktuálně.cz autor recesistické stránky.

"Češi si o úspěších v pěstování brambor a počtech zmodernizovaných tanků číst nadále nebudou, neodpovídá to obrazu, který o sobě chce Rusko šířit," posteskl si autor, který zároveň provozuje recesistický účet prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

O falešných profilech informovalo v uplynulých dnech také ruské ministerstvo zahraničí. "Tyto falešné stránky vznikly u našich velvyslanectví na Slovensku a v Česku. Šíří se z nich provokativní materiály k tématům, která mají velký ohlas, a matou tak uživatele sociálních sítí. Profesionalita vedení těchto účtů je velmi vysoká," prohlásila na středeční tiskové konferenci mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Falešný profil Velvyslanectví ruské federace v ČR měl před smazáním přes 4500 sledujících.

 

Právě se děje

Další zprávy