O rozpuštění sněmovny se bude jednat 17. července

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 7. 2013 12:35
Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová svolala na žádost poslanců na tento den schůzi
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Toms

Praha - Poslanci budou jednat o rozpuštění sněmovny ve středu 17. července. Na tento den svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD mimořádnou schůzi. Na rozpuštění sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů.

Pokud by poslanci tento návrh schválili, prezident by sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby. Není ale jisté, zda tento návrh uspěje.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc připustil, že potřebné hlasy jeho strana zatím nemá.

"V tuto chvíli stále jednáme. Pokud samozřejmě ODS a TOP 09 bude chtít, aby si všichni jejich poslanci zachovali imunitu, zachovali teplá místečka a především zabránili tomu, že o osudu této země budou rozhodovat voliči, nikoli přeběhlíci, pak bohužel těch 120 hlasů mít nebudeme," řekl.

Zbytek času do schůze chce ještě využít k přesvědčování koaličních poslanců. ODS i TOP 09 se však již dříve nechaly slyšet, že pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebudou. Rozpuštění sněmovny naopak podporují opoziční VV i komunisté.

"Klub bude jednotně hlasovat proti rozpuštění," řekl předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

"My jsme zcela jasně řekli, že jsme pro předčasné volby v případě, že by v Parlamentu nebyla většina, nebo jsme se jako koalice neshodli na premiérovi," řekl. Koalice však podle něj má pohodlnou většinu i kandidátku do čela vlády, kterou je předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

"Na našem postoji se nic nezměnilo," ujistil předseda klubu ODS Marek Benda. "My se nedomníváme, že za situace, kdy dochází ke střetnutí mezi prezidentem republiky a Poslaneckou sněmovnou a její většinou, je správným řešením rozpustit Poslaneckou sněmovnu," uvedl.

Předsedkyně sněmovny současně svolala na 17. červenec i další schůzi, kterou iniciovala dosavadní vládní koalice a která má začít poté, co poslanci skončí jednání o svém rozpuštění.

Na této schůzi se má projednávat celkem 14 zákonů v závěrečném schvalování. Jsou mezi nimi hlavně vládní návrhy, ale i jeden senátní a dva poslanecké.

Sněmovna se bude muset v létě sejít ještě jednou. Předstoupí před ní nová vláda Jiřího Rusnoka, kterou prezident Miloš Zeman jmenoval. Do 30 dnů musí vláda předstoupit před sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy