O pětinu nižší mateřská. Škromach nevěděl, co schválil

Petr Kučera Kateřina Eliášová, Petr Kučera
26. 9. 2009 1:00
Zjištění Aktuálně.cz některé poslance zaskočilo. Překvapivě i experta ČSSD na sociální oblast
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nenápadné snížení mateřské a ošetřovného zaskočilo i některé poslance. Krátce po pátečním schválení úsporného balíčku o něm netušil ani stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Já vám nerozumím, mateřská se nesnižuje," odpověděl reportérce Aktuálně.cz na otázku, co na snížení říká. „Snižuje," potvrdila mu reportérka s odkazem na náš článek, vycházející z analýzy přijatého balíčku a pozměňovacích návrhů. „Ne, nesnižuje," trval Škromach na svém a odešel.

Zkrácení mateřské bylo překvapením i pro šéfa Strany zelených Ondřeje Lišku. „Vážně? Tak to nevím, tak to je vážný problém," reagoval.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, nominovaný do úřednické vlády sociálními demokraty, Liškovi vzápětí schválení tohoto úsporného opatření potvrdil. Věděl o něm - alespoň podle pozdějších reakcí - také stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka.

Mateřská není rodičovská

  • Řada lidí zaměňuje peněžitou pomoc v mateřství (PPM) s rodičovským příspěvkem, stejně jako mateřskou a rodičovskou dovolenou - nebo mezi nimi nerozlišuje.
  • Zjednodušeně řečeno: Matka má nejdříve 28 týdnů nárok na mateřskou (PPM) a poté na rodičovský příspěvek (do dvou až čtyř let věku dítěte). Zatímco výše PPM je přímo úměrná předchozí mzdě, rodičovský příspěvek je v zásadě pro všechny stejný bez ohledu na předchozí příjem.
  • Na PPM mají nárok jen matky, které si platí nemocenské pojištění - tedy typicky zaměstnanci. Pokud si jej neplatí (typicky nezaměstnané, studentky či mnoho podnikatelek), dostávají rovnou rodičovský příspěvek.
  • Podrobněji jsme se rozdílům a dalším častým omylům věnovali v samostatném článku.

Ano, jde o nemocenské pojištění

V obraze byl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř: „Mateřská se snižuje, ano. Já myslím, že to tam je," reagoval na dotaz reportérky Aktuálně.cz.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda dodal, že na konečném znění balíčku se dohodly dvě nejsilnější strany. „My jsme hlasovali pro naše návrhy, které se změnami mateřské a ošetřovného nepočítaly," připomněl.

Také komunistický poslanec Jiří Dolejš si změny všiml. „Troufnu si ale říct, že v tom zmatku těch pozměňovacích návrhů asi ostatní moc netušili, které hlasování je přesně které," vysvětlil.

Naopak předseda ČSSD Jiří Paroubek si - stejně jako mnoho běžných lidí - zřejmě plete peněžitou pomoc v mateřství s rodičovským příspěvkem. Ve čtvrtek například ve sněmovně mluvil o tom, že nedopustí „snížení mateřské o 10 procent", ačkoliv měl na mysli rodičovský příspěvek.

mimino spánek
mimino spánek | Foto: Bleskově Zábava foto
Zjištění Aktuálně.cz:
Schováno v balíčku: Mateřská klesne o víc než pětinu

Z původního vládního návrhu škrtů přes Poslaneckou sněmovnu neprošlo ani snížení rodičovského příspěvku (o 10 %), ani snížení porodného (o 3000 korun). Levicové strany, které proti snížení těchto rodinných příjmů bojovaly nejvíce, však nechaly beze změn úspornou kapitolu nazvanou "změny v nemocenském pojištění".

A právě pod tímto nenápadným názvem se skrývalo snížení mateřské, ošetřovného či nemocenské při dlouhodobé pracovní neschopnosti. Změnu obsahoval už původní vládní balíček a ČSSD proti ní při projednávání ve sněmovně neprotestovala. Podle Bohuslava Sobotky šlo o nepříjemný, ale nutný kompromis, stejně jako jej musela udělat ODS u zvýšení stropů pro pojistné.

Ze strany současných ministrů financí či práce a sociálních věcí přitom nešlo o žádné tajnosti. Mateřská či ošetřovné se totiž skutečně vyplácejí z nemocenského pojištění, stejně jako například rodičovský příspěvek byl v balíčku správně zařazen do kapitoly změn ve státní sociální podpoře.

Zdeněk Škromach si přitom funkci ministra práce a sociálních věcí, pod něhož právě sociální i nemocenské dávky spadají, vyzkoušel nejen stínově. Byl jím už v předchozích vládách vedených ČSSD, nyní je předsedou sněmovního výboru pro sociální politiku.

 

Právě se děje

Další zprávy