O olympiádě začnou hlasovat dvě moravské obce

vk
25. 1. 2008 12:45
Reagují na nechuť uspořádat celostatní plebiscit
Bude nad Prahou vlát olympijská vlajka? Starostům se to nelíbí
Bude nad Prahou vlát olympijská vlajka? Starostům se to nelíbí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zlín - O tom, zda se mají v Praze pořádat olympijské hry, budou jako první rozhodovat občané dvou moravských obcí Suché Lozy a Vysokého Pole.

Suchá Loz má něco málo přes tisíc obyvatel a 360 popisných čísel, ve Vysokém Poli žije necelých tisíc lidí.  Místní referenda  mají být demonstrativní odpovědí na odmítnutí pražského magistrátu uspořádat k olympiádě celostátní plebiscit.

Starostové obou obcí Petr Gazdík a Josef Zicha patří k představitelům sdružení Nezávislí starostové, které se pokouší právě k celostátní plebiscit prosadit. Předložilo proto pražským zastupitelům petici, kterou zorganizovalo mezi Pražany a která velké hlasování požaduje.

Zastupitelstvo, v němž mají rozhodující převahu poslanci zvolení za ODS, však petici odmítlo s argumentem, že by šlo o neústavní krok.   

Starostům vadí, že by měly tratit obce

Starostům obcí Suchá Loz a Vysoké Pole vadí, že primátor Bém před komunálními volbami v roce 2006 celostátní referendum sliboval, teď však názor změnil.

"Primátor Bém hovoří o dopadech Olympiády na regiony a obce, ale reálně nechce nechat občany o hrách rozhodnout. Navrhnu dnes zastupitelstvu, abychom nechali naše občany rozhodnout, zda chtějí finance našeho státu vrhnout na hry či na investice do vzdělávání, reformu penzijního systému nebo vyrovnání s církvemi," uvedl starosta Suché Lozi Petr Gazdík.

"Pan Bém nás přijel do Zlína v září přesvědčovat o pozitivech Olympiády s tím, že se s námi bude komunikovat. Nic takového se neděje. Máme obavu, že všechny veřejné zdroje budou nasměrovány na Prahu a její hry a obcím se nebude dostávat na základní potřeby," doplňuje Josef Zicha z Vysokého Pole.

Bém prosazoval referendum. V roce 2006

Neoslavovali předčasně?
Neoslavovali předčasně? | Foto: Ondřej Besperát

V Otázkách Václava Moravce v říjnu 2006 pražský primátor Bém uvedl: "Já mohu stoprocentně garantovat, že budeme komunikovat s občany, ať už formou místního referenda nebo formou celostátního referenda, já preferují celostátní."

Nyní referendum nepodpořil.

Senátorka Jana Juřenčáková, mluvčí starostů, kteří nesouhlasí s českým pořadatelstvím olympijských her, se osobně snažila přesvědčit pražské zastupitele, aby petici občanů podpořili. Kvůli neshodám s pražskými zastupiteli ODS ohledně olympijských her dokonce zvažuje, že v prezidentské volbě nepodpoří kandidáta ODS Václava Klause.

Čtěte více o olympijských hrách v Praze:

  • Praha nepodpořila referendum k olympiádě
  • Ústavní soud dostal stížnost na Béma. Kvůli olympiádě
  • Praha odevzdala ve Švýcarsku olympijský dotazník
  • Vláda chce olympiádu v Praze, schválila garance
 

Právě se děje

Další zprávy