Novým předsedou STAN je liberecký hejtman Martin Půta

28. 3. 2014 15:00
Půta nahradil Petra Gazdíka, který funkci neobhajoval.
Martin Půta.
Martin Půta. | Foto: Jan Langer

Praha - Novým předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal liberecký hejtman Martin Půta. Rozhodli to v pátek delegáti volebního republikového sněmu v Průhonicích u Prahy.

Půta v čele hnutí vystřídal Petra Gazdíka, který se rozhodl znovu nekandidovat a následně byl na dnešním volebním republikovém sněmu v Průhonicích u Prahy zvolen prvním místopředsedou hnutí.

Nový předseda v tajné volbě neměl protikandidáta, podpořilo ho všech 160 hlasujících. Gazdík ve funkci vystřídal poslance Stanislava Polčáka, jehož delegáti zvolili řadovým místopředsedou. Místopředsedy se stali taky poslankyně Věra Kovářová a starosta obce Dolní Studénky Radim Sršeň.

Zástupci předsedy už nebudou někdejší ministr kultury Jiří Besser a starostka obce Morašice Hana Štěpánová. Besser nekandidoval, Štěpánová ve volbě neuspěla.

Dvaačtyřicetiletý Půta je dlouhodobě zastáncem volnější spolupráce s TOP 09, se kterou má STAN dohodu o spolupráci. V krajských a komunálních volbách by podle něj měli starostové na rozdíl od sněmovních voleb kandidovat samostatně.

Celostátní politika ovlivňuje místní úroveň

"Všechno, co jsem se zatím naučil, jsem připraven v dalším období použít ve prospěch nás všech. Nejen ve prospěch Starostů a nezávislých, ale ve prospěch obyvatel našich obcí a našich měst," uvedl Půta v nominačním projevu.

Mluvil také o potřebě politiky otevřené občanům a o tom, že během politické dráhy pochopil, jak moc krajská a celostátní politika ovlivňují místní úroveň.

"Myslím si, že z centrální úrovně, z úrovně celostátního vedení hnutí, nejde řešit problematiku komunálních voleb. Naši členové jsou většinou úspěšní komunální politici, kteří už prošli opakovaně testem od voličů. Myslím si, že oni nejlépe vědí, co od nich jejich voliči očekávají," uvedl Půta.

Gazdík: Starostové potřebují změnu

To, že se stal předsedou hnutí, považuje za shodu náhod, původně chtěl usilovat jen o funkci jednoho z místopředsedů. Novinářům bezprostředně po svém zvolení řekl, že chce pokračovat v práci pro Liberecký kraj a cíl své kariéry nevidí v Parlamentu.

"Chci obhajovat pozici hejtmana i v dalších krajských volbách. Nejsem typ, který by viděl v Parlamentu jediné řešení, cíl své kariéry nemám v Parlamentu," řekl.

Gazdík míní, že starostové potřebují změnu. Od loňského prosince je místopředsedou Sněmovny, předsednický post opustil také z rodinných důvodů. Brzy by se mu mělo narodit čtvrté dítě.

Půta má zkušenosti z komunální politiky, od roku 2002 byl třikrát po sobě zvolen starostou v pohraničním Hrádku nad Nisou. Funkci opustil v roce 2012, kdy byl zvolen hejtmanem.

 

Právě se děje

Další zprávy