Filip se zastal okupace, ODS ho chce odvolat z funkce

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 6. 2. 2014 14:20
Poslanci také Sněmovně zvolili nového místopředsedu, bude jím Jan Bartošek z KDU-ČSL
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Překvapivé zahájení mělo jednání před volbou nového místopředsedy Sněmovny. ODS v reakci na dopolední prohlášení předsedy KSČM Vojtěcha Filipa navrhla jeho odvolání z pozice místopředsedy poslanecké sněmovny. Poslanci následně doplnili vedení Sněmovny o Jana Bartoška, který nahradí svého stranického kolegu Pavla Bělobrádka.

ODS chce k odvolání Vojtěch Filipa získat podporu TOP 09, ČSSD a lidovců. Filip v reakci na úmrtí Vasila Biľaka uvedl, že se dnešní doba na zvací akt, který Biľak v roce 1968 podepsal, dívá různými pohledy.

"Já proto, právě pro toto vyjádření budu chtít, aby Česká strana sociálně demokratická, aby KDU-ČSL jako dvě strany, demokratické strany, vyvodily nějaký postoj k tomuto vyjádření, a budu chtít a budu navrhovat, aby tyto dvě strany se přidaly k nám při návrhu na odvolání Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny," uvedla Miroslava Němcová.

Člověk, který obhajuje okupaci, nemůže být podle Němcové místopředsedou demokratického parlamentu. Části Filipova vyjádření Němcová označila za eufemizmus. Zvací akt podle ní byl desítky let nezpochybnitelnou hanbou. Hlasování o odvolání se chce ODS pokusit zařadit na program jednání buď v pátek, nebo v úterý.

Biľak, bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa (KSČ), zemřel v noci na dnešek ve věku 96 let v Bratislavě. Byl označován za posledního žijícího signatáře takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním vojenské invaze do Československa v roce 1968.

Filip v reakci na jeho úmrtí napsal: "Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy."

Novým místopředsedou Sněmovny se stal lidovec Jan Bartošek. V tajné volbě neměl protikandidáta. Bartošek nahradil ve vedení dolní komory stranického kolegu Pavla Bělobrádka, který se stal vicepremiérem a na sněmovní funkci rezignoval.

Místopředsedové Sněmovny jsou čtyři. Bartošek doplnil trio Jaroslava Jermanová (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). V čele dolní komory stojí sociální demokrat Jan Hamáček.

Vedení nové Sněmovny poslanci zvolili loni na podzim. Až ve třetí volbě uspěl kandidát TOP 09 a Starostů, kterým byl původně bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy