Novým místopředsedou sněmovny je Jiří Oliva z TOP 09

ČTK ČTK
5. 9. 2012 12:21
Pro Olivu v tajné volbě hlasovalo 131 ze 180 poslanců, ve funkci nahradí Parkanovou
Jiří Oliva.
Jiří Oliva. | Foto: TOP 09

Praha - Novým místopředsedou sněmovny se stal Jiří Oliva z TOP 09. Byl jediným kandidátem, poslanci ho dnes zvolili v tajné volbě.

Oliva nahradil stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou, která na funkci rezignovala v červenci v souvislosti s trestním stíháním ohledně nákupu armádních letadel CASA.

Sněmovna si na začátku současného volebního období stanovila, že místopředsedové budou tři. Do dnešního Olivova zvolení ale měla jen jednoho, Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Už na jaře se funkce vzdala v souvislosti s odchodem VV do opozice nynější šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

Oliva dostal v tajné volbě 131 ze 180 hlasů.

Zástupci klubu TOP 09 a Starostů věří, že se Parkanová očistí. Potom by prosazovali její opětovné zvolení do vedení dolní komory. Oliva je připraven se v takovém případě funkce vzdát. Poslancům poděkoval za důvěru a ujistil je, že ke své práci bude přistupovat s velkou odpovědností a respektem.

O obsazení dalšího místa, které je také prázdné, případně o rozšíření počtu zástupců předsedkyně sněmovny až na čtyři budou představitelé stran dále jednat.

Šedesátiletý Oliva je nyní členem sněmovního zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí. Je lesním inženýrem, stál u založení státního podniku Lesy ČR, do roku 2003 byl jeho generálním ředitelem. Oliva působí jako docent na Lesnické a dřevařské fakultě České zemědělské univerzity v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy