Novým favoritem na policejního prezidenta je Jan Beroun

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 12. 2010 14:08
Jméno Bedřicha Koutného z úvah vypadlo
Čeká na nástupce.
Čeká na nástupce. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rozhodování o tom, kdo má být novým policejním prezidentem má nového favorita.

Největší šanci získat tento post po odchodu dosavadního šéfa Oldřicha Martinů má v tuto chvíli podle zdrojů Aktuálně.cz Jan Beroun, pracovník zahraniční rozvědky.

Jméno Bedřicha Koutného, ke kterému směřovaly úvahy ještě před několika dny, se dostává do pozadí.

Na jménu Jana Berouna zatím není konečná shoda - výhrady vůči němu má stále premiér Petr Nečas (ODS), který je vyslovil i veřejně. Podle koaliční dohody přitom musí jmenování policejního prezidenta premiér spolupodepsat.

Pro Jana Berouna jsou ale oba další koaliční partneři a dokonce i opoziční ČSSD.

"Toto jméno je dobrý tip," říká předseda branně-bezpečnostního výboru sněmovny František Bublan (ČSSD), který byl svého času Berounovým nadřízeným v zahraniční rozvědce. "Navíc není spojen s žádnou politickou stranou."

Ve věci nového šéfa policie se v nejbližší době sejde ministr vnitra Radek John s premiérem Nečasem a nynějším policejním prezidentem. Otázkou je, zda výsledkem bude konečná dohoda, jak situaci vyřešit. Schůzku ohlášenou na středu, premiér zrušil.

Ministr vnitra Radek John (VV) vyzval před časem současného policejního prezidenta Oldřicha Martinů k rezignaci, odvolat ho ale nemůže ani on, ani vláda jako celek. Martinů tedy bude muset rezignovat sám.

 

Právě se děje

Další zprávy