Nový zákoník: tresty pro čtrnáctileté

Simona Holecová
30. 11. 2005 12:34
Praha - Poslanci snížili hranici trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Je to jedna ze změn v novém trestním zákoníku, který právě prošel sněmovnou.

Poslanci soudí, že čtrnáctileté děti již jsou schopné rozpoznat následky svých činů a soudy je za ně mohou trestat.

A to přesto, že do dnešního dne nevznikla studie, která by dokázala, zda posunutí hranice trestní odpovědnosti pomůže snížit dětskou kriminalitu.

Zahraniční zkušenost - například v Británii jsou děti trestně odpovědné již od deseti let - přitom říká, že delikventů s dřívějším postihem neubývá.

"Problém je v dospělých, nikoli v dětech. Víme, že někteří dospělí jsou mazaní a s vědomím, že se nemůže nic stát, posílají děti pod věkovou hranicí krást," říká předseda Českomoravské psychologické společnosti Jaroslav Šturma. "Kdyby se snížila, posílali by loupit už ne čtrnáctileté, ale osmileté, desetileté."

Sám Němec k tomu před časem řekl, že hodlá hranici odpovědnosti snížit prostě proto, aby zákony lépe chránily společnost.

"Nebavíme se tedy o prevenci, ale o izolaci pachatele. O tom, že člověk, který spáchal trestný čin, má být postaven před soud. Pokud jde o děti, pak otázka zní, zda lidé ve věku 14 let jsou natolik způsobilí, aby byli schopni nést trestní odpovědnost. Po různých debatách na otázku odpovídám: Zřejmě ano," řekl pouze.

Ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec.
Ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec. | Foto: Archiv US-DEU

Němec se rozhodl připravit tuto změnu loni v létě. A to poté, co během čtrnácti dnů připsali policisté na účet dětských zabijáků hned několik deliktů. Zjistili například, že dívku z Kmetiněvsi na Kladensku brutálně zavraždil čtrnáctiletý žák; také vraždu stařenky z Rychnovska měl na svědomí třináctiletý.

Faktem je, že v Česku byla dosud hranice trestní odpovědnosti vyšší než v okolních zemích.

V sousedním Německu nedávno snižovali hranici na čtrnáct let, stejně je tomu v Maďarsku či Rakousku. Ve Francii dokonce před pár měsíci klesla z patnácti až na třináct let. Bylo to poté, co dva mladíci na pařížském předměstí ubodali spolužáka pro sportovní rukavice.

Umožní zákoník eutanazii?

Do zákona se dostal i paragraf, který podle lidovců otevírá cestu k legalizaci eutanazie.

Předloha počítá s tím, že tresty za vraždu a další trestné činy budou přísnější. Zavádí i některé nové trestné činy. Pro přijetí nového zákoníku hlasovaly koaliční strany ČSSD, US-DEU a opoziční ODS. Komunisté a lidovci byli proti.

Pokud uspěje i v Senátu a podepíše ho prezident, začne nový kodex platit na začátku roku 2007.

Za vraždu i třicet let

Novým trestným činem má být usmrcení na žádost nemocné osoby. Kvůli tomu byl zákoník nepřijatelný pro lidovce. Podle nich jde o první krok k uzákonění eutanazie, protože není stanovena spodní hranice trestu.

Zákoník nepodpořili ani komunisté. Vadilo jim, že má být trestné popírání komunistických zločinů. Kodex se zmiňuje o komunistické a nacistické genocidě mezi příklady zločinů, které nelze schvalovat.

Za vraždu má podle nové normy hrozit až třicetileté vězení - to je o pět let více než teď - či jako dosud doživotí. Trestat by nově bylo možné například zákroky směřující ke klonování lidí, sexuální obtěžování či neposkytnutí pomoci oběti dopravní nehody.
Trestné má být také zveřejnění nahrávek, které byly tajně pořízeny skrytou kamerou. Kritici tohoto návrhu se domnívají, že
by to výrazně omezilo média při investigativních reportážích.

Lidovci neuspěli s "dvakrát a dost"

Lidovcům se do nového kodexu nepodařilo prosadit paragrafy rozšiřující okruh trestných činů, na které se vztahuje doživotní vězení. Navrhovali, aby doživotní vězení hrozilo tomu, kdo se dopustí těžkého ublížení na zdraví, znásilnění, loupeže, pohlavního zneužívání nebo tomu, kdo vezme rukojmí. A to v případě, že se pachatel takového zločinu dopustí podruhé. (O návrhu VÍCE ZDE).

Návrh rovněž legalizuje pěstování marihuany - ovšem jen v omezeném počtu a pro vlastní - zdravotní - potřeby.

Nový zákoník nahradí dosavadní více než čtyřicet let starou normu.

 

Právě se děje

Další zprávy