Stát chce přidat obraně miliardu na modernizaci

ČTK ČTK
14. 11. 2013 11:36
Ministr Picek doufá, že se tím změní několikaletý trend kelsajících výdaje na armádu.
Ministr Vlastimil Picek.
Ministr Vlastimil Picek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh státního rozpočtu pro příští rok obsahuje téměř miliardové navýšení peněz pro ministerstvo obrany. Vedení resortu dodatečné finance použije na údržbu nemovitostí, nákup nových zbraní a modernizaci zbraňových systémů.

Na shromáždění armádních velitelů to řekl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Rozpočet ministerstva se letos pohyboval kolem 42 miliard korun.

Vojenští velitelé i vysocí představitelé ministerstva obrany dlouhodobě kritizovali snižování výdajů na obranu v uplynulých letech. Nyní vojsko získalo miliardu korun navíc. Podle Picka 350 milionů využije ještě letos, například na opravy vrtulníků Mi-171Š. Dalších 700 milionů navíc by měla mít armáda k dispozici v příštím roce.

"Samozřejmě částečně tyto finanční prostředky půjdou na nové zbraně a zbraňové systémy," odpověděl na otázku ČTK Picek. "Já si myslím, že přemýšlení o tom, jak uplatnit miliardu, rozhodně nedá moc práce," dodal náčelník generálního štábu Petr Pavel. Armáda má podle něj mnohem více položek na seznamu, než na co stačí dodatečná miliarda korun.

Při nynější nízké úrovni rozpočtu dělá armádě problém i udržení nejnutnějších schopností na současné úrovni, protože jsou nutné investice do oprav a servisu techniky, vysvětlil. "Pořád před sebou tlačíme balvan, který nás hodně tíží. A ta miliarda z něj umaže jenom část," řekl Pavel.

Ministr v demisi doufá, že se navýšením rozpočtu mění trend z posledních let, kdy státní výdaje na armádu stále klesaly. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka je finanční stabilita pro obranu důležitá. Kvůli ní je ale potřeba politické shody na prioritách armády, uvedl v projevu na dnešním shromáždění velitelů na ministerstvu obrany.

"Věříme, že je to náznak změny," okomentoval Picek plánované zvýšení obranného rozpočtu. Rusnok zdůraznil nutnost dlouhodobého plánování, pro které je důležitá finanční stabilita. "A proto velmi usiluji a budu i dále usilovat, abychom posilovali konsenzus hlavních politických sil na základních principech obrany státu," uvedl Rusnok.

Podle Picka v minulosti řada politiků dospěla k falešnému pocitu bezpečí, což vedlo ke snižování výdajů na obranu. Vláda šetřila zejména vzhledem k dlouhodobé ekonomické recesi, škrtalo se v podstatě ve všech resortech. Nynější navýšení rozpočtu sice nepokryje předchozí finanční ztráty ministerstva obrany, ale mohlo by naznačit další zvyšování státních výdajů na armádu v budoucnu, dodal Picek.

Velitelského shromáždění se letos poprvé měl zúčastnit prezident Miloš Zeman. Zranění kolene mu v tom však zabránilo. Podle náčelníka vojenské kanceláře prezidenta je však Zeman se stavem vojska dobře obeznámen.

 

Právě se děje

Další zprávy