Nový šéf vnitra: Zveřejnění odposlechů Mrázka mi nevadí

Eliška Bártová Eliška Bártová
6. 5. 2009 20:10
Zákaz odposlechů je však podle Peciny v pořádku
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Dosavadní šéf  antimonopolního úřadu Martin Pecina se v pátek stane ministrem vnitra. V čele resortu by měl být až do předčasných voleb.

Nový ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznal, že na svém místě chce zamezit případům jako byla před minulými volbami Kubiceho zpráva.

Říká také, že je zastáncem zákazu, který médiím znemožňuje publikovat policejní odposlechy. Podle něj je tato obstrukce v pořádku. Zveřejnění odposlechů bosse podsvětí Františka Mrázka však Pecinovi nevadí. 

Choulostivé téma

Jak vnímáte zákaz zveřejňování odposlechů, který byl schválen na počátku roku v rámci novely trestního řádu?
To je věc, která ministerstvu vnitra přísluší metodicky, ale principiálně to přísluší policejnímu prezidiu. Musím se zeptat policejního prezidenta, jak to vidí, proč v minulosti odposlechy unikaly. Ale má představa je, že ministr vnitra řídí ministerstvo a policejní prezident policii. Neměl bych do řízení policie příliš zasahovat, protože ministr vnitra není profesionál. Musí si vybrat náměstka a policejního ředitele, který tu roli zvládne.

A co se týče zveřejňování odposlechů…?
Myslím si, že ten zákon je ve dvou rovinách. To, že se nesmí zveřejňovat jména obětí trestních činů, o tom může mít člověk v řadě případů pochybnosti, zda je to správné. To, že se nesmí zveřejňovat odposlechy získané v podstatě trestnou činností, protože vynesení odposlechu z policie je trestný čin, tak to je věc, která je v pořádku. Jak k tomu přijdou ti lidé, kteří jsou v tom zcela nevinně?

Vadí vám tedy, že byly zveřejněny odposlechy například bosse podsvětí Františka Mrázka?
Mně osobně to nevadí. Ale je divné, že tam je zmiňována spousta lidí: pan prezident, pan Paroubek, kteří s tím nemají nic společného. A přesto jsou s tím spojováni, ač jsou v tom zcela nevinně. Takže já nevím. Jsem rád, že o tom nemusím rozhodovat. Je to velmi choulostivé.

Zákaz extremistů?

Jak byste jako ministr vnímal zveřejnění fotek ze schůzky lobbisty Šloufa a hradního kancléře Weigla před prezidentskou volbou?
O té kauze nic nevím, nevím, jak se to dostalo ven. A neměl bych to vědět ani jako ministr. Ať to dořeší orgány činné v trestním řízení, to se mě netýká. Zda to bylo správně to zveřejnit to je přesně ta věc, kdy by se k tomu měl ministr vyjádřit teprve ve chvíli, kdy orgány trestního řízení ukončí svou činnost.

Česko čelí narůstajícímu extremismu, máte představu, jak tuto situaci řešit?
Je to věc, kterou musím probrat s policejním prezidentem. Ale určitě se chci podívat na extremistické strany a na to, zda se s jejich zakázáním nedá ještě něco udělat.

Podle některých zdrojů z okolí ministerstva, jste byl delegován na tento post hlavně proto, abyste „vyžehlil" situaci kolem vyšetřování tunelování Mostecké uhelné při privatizaci. Švýcaři požádali Česko, aby obnovilo prošetřování tohoto případu. Dostal jste takový úkol?
Nikdo mi to neříkal. A pokud by to po mě někdo chtěl, tak bych velmi váhal, zda takový mandát vůbec přijmout. Ale to se nestalo. S panem Paroubkem jsem se o tom nebavili. Nebylo to tématem hovoru ani s kýmkoliv jiným.

 

Právě se děje

Další zprávy