Nový ministr Liška slíbil, že nechystá zavést školné

Redakce DOM
18. 12. 2007 12:55
Náměstkem mu bude i rektor VŠCHT
Ministr školství Ondřej Liška
Ministr školství Ondřej Liška | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čtrnáct dní po jmenování do funkce představil nejmladší ministr Topolánkovy vlády, s kým bude měnit české školství. Do ministerského týmu si Ondřej Liška přizval i současného rektora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Vlastimila Růžičku.

Osmapadesátiletý Růžička, který byl jedním z mnoha kandidátů na ministra v době, kdy se hledal nástupce po Daně Kuchtové, se stal náměstkem ministra pro vysoké školy.

Návrhy, jak zavést na univerzitách školné, však chystat nebude. Liška odmítl, že by měl v plánech studium zpoplatnit.

Řekl, že připraví reformu vysokých škol a dokončí přípravu státních maturit. Uvedl v této souvislosti, že chce, aby se i vysoké školy vedle učilišť a odborných škol podílely na systému celoživotního vzdělávání.

Novou tváří bude i Jan Vitula, kterému Liška svěří klíčovou oblast evropských dotací. Právě neschopnost připravit programy tak, aby na ně Brusel uvolnil peníze, stála Liškovu předchůdkyni místo.

Vitula měl na starosti inovace v Jihomoravském kraji, spolupracoval na projektech podnikatelských inkubátorů Vysokého učení technického v Brně a Biotechnologického inkubátoru Masarykovy univerzity.

Osobní ministrův tým bude řídit Roman Hvězda, kterého Liška jmenoval do funkce vrchního ředitele kabinetu. Hvězda byl před několika lety ve sněmovně blízkým spolupracovníkem jednoho z nynější předáků školských odborů Václava Pícla. V době, kdy ministerstvu vládla Dana Kuchtová a její náměstek Jaromír Soukup, byl téměř na odchodu z úřadu.

Kromě nových tváří na úřadě zůstanou i vysocí úředníci z dřívějška: dosavadní náměstkové Eva Bartoňová a Jindřich Kitzberger.

 

Právě se děje

Další zprávy