Nový ministr Kuba: "Kmotr" je už jen historická nálepka

Tereza Šídlová
15. 11. 2011 21:50
Rozhovor Aktuálně.cz s nastávajícím ministrem průmyslu. Ten se chce zaměřit na Temelín

Praha - Před rokem byl nový ministr průmyslu a obchodu jedním z poražených kongresu ODS. Na křeslo místopředsedy po boku Petra Nečase nedosáhl. Teď vicehejtman Jihočeského kraje Martin Kuba dostoupal rovnou do vlády.

Že bude jmenován nástupcem Martina Kocourka na ministerstvu průmyslu a obchodu, se od premiéra podle svých slov dozvěděl v úterý dopoledne.

„Mám pocit, že náš vztah s panem premiérem je velmi korektní, a jsem rád, že vztahy v ODS už nejsou zatíženy přestřelkami, které spadaly do jisté historické éry," komentoval Kuba v rozhovoru pro Aktuálně.cz fakt, že před rokem to byl právě Nečas, kdo o něj ve vedení strany příliš nestál.

Hodně se tehdy poukazovalo na Kubův blízký vztah s Pavlem Dlouhým, místostarostou Hluboké nad Vltavou, kterého provází pověst šedé eminence jižních Čech. Za "kmotra" označil Dlouhého expředseda ODS Mirek Topolánek.

Temelínské osvědčení

Ve sblížení s Nečasem Kubovi prý pomohla práce ve stínové asociaci krajů ODS.

Jako jednu ze svých kvalifikací tento prozatím regionální politik uvádí, že ve své funkci jednal i o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Aktuálně.cz: Kdy vám premiér oznámil, že budete ministrem? Jak vás původně oslovil?

O této možnosti jsem s panem premiérem jednal stejně jako ostatní kandidáti. Své rozhodnutí mi pan premiér oznámil dnes dopoledne (v úterý - pozn. redakce).

A.cz: Co vás motivovalo k přijetí této nabídky?

Je pro mě velmi zajímavé se po boku pana premiéra podílet na tvorbě politiky ODS na ministerstvu průmyslu a obchodu. Na území Jihočeského kraje jsem jako náměstek řídil hospodářské resorty, především regionální rozvoj, který v sobě obsahuje jak energetiku, tak dopravu a rozvoj dopravní infrastruktury. Je to tedy věc, která je mně dnes, na úrovni regionálního politika, blízká.

Jsem zvyklý jednat s ČEZ

A.cz: Mluvili jste i o zakázce na dostavbu Temelína?

Temelín.
Temelín. | Foto: Jan Langer

Třetí a čtvrtý blok Jaderné elektrárny Temelín má vyrůst na území Jihočeského kraje, takže tato nabídka byla pro mě velmi zajímavá i z tohoto hlediska. A vnímám to tak, že i pro pana premiéra to byl jeden z argumentů, který hovořil pro mou nominaci. Do mé kompetence na kraji spadalo i vyjednávání se skupinou ČEZ o rozvojových investicích, které jsou důležité pro dobudování Temelína, především o dopravní infrastruktuře.

A.cz: Co bude vašimi prioritami v resortu?

V tuto chvíli bych si dovolil poprosit o krátký čas, abych mohl ten resort převzít. Nerad bych tady v prvních minutách, kdy ještě nejsem jmenován, komentoval nějaké  priority.

A.cz: Hodláte navázat na práci ministra Kocourka, nebo chystáte nějaké výraznější změny?

Pro mě je důležité být dobrým ministrem průmyslu a obchodu, budu prosazovat koncepce, které maximálně ochrání český průmysl a podpoří jeho konkurenceschopnost a rozvoj. Zvlášť v době ekonomické krize.

Nečasův smír s regiony

A.cz: Budete tedy také dýchat za český průmysl?

Kuba (uprostřed) s Pavlem Dlouhým (nalevo).
Kuba (uprostřed) s Pavlem Dlouhým (nalevo). | Foto: Ludvík Hradilek

Tuto větu bych nerad používal (jedná se o citát exministra životního prostředí Pavla Drobila - pozn. redakce). Rád bych zůstal originálem politika a reprezentoval ty vize, které jsem reprezentoval na regionální úrovni.

A.cz: Z loňského kongresu jste odcházel jako poražený, dokonce vše nasvědčovalo tomu, že to byl přímo pan premiér, kdo vás nechtěl ve vedení strany. Kdy jste se „sblížili"? Dnes jsou vaše vztahy dobré?

Myslím, že je třeba říct, že ty vztahy jsou velmi dobré. Už to, že mě pan premiér oslovil, zřejmě ukazuje, že ty vztahy jsou velmi dobré. V poslední době jsem se na regionální úrovni hodně věnoval vytváření konceptu stínové asociace hejtmanů. Spolupracoval jsem s ostatními regionálními kolegy tak, abychom v regionech dokázali prezentovat kroky vlády Petra Nečase. V tomto ohledu jsem s ním řadu věcí komunikoval. Mám pocit, že ten vztah je velmi korektní, a jsem rád, že vztahy v ODS už nejsou zatíženy přestřelkami, které spadaly do nějaké historické éry.

A.cz: Narážíte na to, že máte pověst člověka blízkého místostarostovi Hluboké Pavlovi Dlouhému, který má pověst šedé eminence Jihočeského kraje a kterého expředseda ODS Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických „kmotrů"? Nemůže to vám i vládě přitížit?

Já jsem legitimně zvoleným předsedou regionální ODS. Na včerejším sněmu jsem dostal 72 ze 79 hlasů přítomných delegátu, což jsou hlasy sedmi okresů Jihočeského kraje. To je velmi silný mandát, vždycky jsem nesl politiku na svých bedrech a nepotřeboval jsem jakoukoli podporu. Myslím si, že ty nálepky historicky vznikly v nějakém období, které bylo poznamenáno dobou nešťastných výroků Mirka Topolánka. ODS velmi poškodily a jsem velmi rád, že současná ODS a i poslední kongres to ukázaly, ODS je konsolidovaná, jednotná, kdy regiony dobře komunikují s Petrem Nečasem. To osobně považuji za jeden z jeho klíčových přínosů do řízení ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy