Nový komisař Füle má problém - poslanci jsou proti němu

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
10. 11. 2009 17:40
O Füleho nominaci bude jednat sněmovní Výbor pro evropské záležitosti. Zákonodárci ODS jsou proti
Štefan Füle, muž pro misi do Bruselu
Štefan Füle, muž pro misi do Bruselu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidát vlády a představitelů ODS a ČSSD na evropského komisaře Štefan Füle narazí na odpor ve sněmovním Výboru pro evropské záležitosti.

Výbor zítra českého adepta na místo v Evropské komisi vyslechne a někteří členové, nejsilněji lidé z ODS, už dali najevo, že s jeho nominací nevysloví souhlas. Vadí jim zejména Füleho komunistická minulost.

Bratský mobilizuje Prahu  

Proti Štefanu Fülemu se postavil zejména Petr Bratský.

"Ve výboru se rozhodně vyslovím proti jeho nominaci," řekl Aktuálně.cz s tím, že bude apelovat i na další kolegy ve výboru, aby se zachovali stejně.

Bratský dokonce hodlá nominaci Füleho projednat i na dnešním jednání pražské organizace ODS. Ta sice primárně jedná o tom, kdo bude novým předsedou, ale Bratský chce prosadit usnesení, jímž by se pražská buňka postavila proti kandidátovi, jehož nominaci vyjednal předseda ODS Mirek Topolánek.  

Co řekne hlasování

Podobně jako Bratský se k Fülemu staví i další muž z ODS, místopředseda výboru Jan Bauer.

I on Aktuálně.cz řekl, že se mu Štefan Füle jako eurokomisař příliš nelíbí. "Sympatičtější pro mne byl Saša Vondra," konstatoval.

Členové výboru za ODS se sejdou ještě před začátkem schůze, aby svůj postoj k navrženému eurokomisaři probrali nebo sjednotili.

Výbor pro evropské záležitosti má 18 členů. Po sedmi mají nejsilnější strany ODS a ČSSD, dva jsou komunisti  a po jednom členovi mají zelení a lidovci.

Úvahy o tom, jestli se Füleho cesta do Bruselu zkomplikuje, se různí
Úvahy o tom, jestli se Füleho cesta do Bruselu zkomplikuje, se různí | Foto: Naďa Straková

Předsedkyní výboru je Kateřina Jacques ze Strany zelených. Právě tato strana se proti Fülemu ostře postavila už před jednáním vlády.

O jak vážnou překážku jde se neví

Poslanci se ale nyní nedokážou shodnout, jakou váhu má jejich stanovisko pro konečné potvrzení Füleho vládou.

Někteří se přiklání k variantě, že výbor má jen jméno kandidáta na eurokomisaře projednat. Jiní naopak tvrdí, že je o něm potřeba hlasovat. Rovněž se rozchází i ve způsobu, jak s případným odmítavým stanoviskem výboru naložit a do jaké míry by mohl Füleho cestu do Bruselu zkomplikovat.

Zda může poslanecké "ne" nominaci Füleho zkomplikovat, nemá jasnou představu ani vláda.

"Nejsem si jistý, jestli výbor má nějakou rozhodující pravomoc, protože ve finále rozhoduje a plnou odpovědnost nese za nominaci na eurokomisaře vláda," řekl Aktuálně.cz její mluvčí Roman Prorok.

 

Právě se děje

Další zprávy