Novou náměstkyní na ministerstvu práce je Merhautová

ČTK ČTK
6. 2. 2014 14:19
Merhautovou si vybrali lidovci, bude mít na starost systém vyplácení dávek
Nová ministryně Michaela Marksová.
Nová ministryně Michaela Marksová. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Náměstkyní ministryně práce pro informační technologie se stala Iva Merhautová. Do resortu dosavadní ředitelku jedné z pražských poliklinik vyslali lidovci, je členkou jejich odborné stranické sociální komise.

Nová náměstkyně bude muset řešit hlavně problém s informačními systémy pro vyplácení dávek. V nynějším režimu mohou fungovat jen do konce roku.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) vyměnila už náměstka pro sociální a rodinnou politiku, na jeho místo nastoupila její stranická kolegyně Zuzana Jentsche Stöcklová.

Vedení resortu má devět sekcí, některé vedou náměstci a některé sekční ředitelé. Marksová ve středu řekla, že má náměstky už předběžně vybrané.

Svůj tým chce představit zřejmě příští týden, budou v něm muži i ženy. "Jak to teď vypadá, tak to bude velice proporční," uvedla ministryně.

Merhautová měla původně vést sekci sociálně pojistných systémů. O oboru se vyjednávalo. Lidovci nakonec budou dohlížet na informační technologie.

V minulém období se jako mimoparlamentní strana několikrát obrátili na příslušné instituce s žádostí o prověření sKaret, sledovali i další projekty.

Merhautová bude muset řešit hlavně problém s informačními systémy pro vyplácení dávek. Dva roky staré programy zakázal kvůli pochybením při jejich výběru používat antimonopolní úřad.

Ministerstvo pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) je pořídilo bez tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Na přelomu roku se kvůli tomu úřady práce musely vrátit plně ke staronovému OKsystemu, na něj je smlouva ale jen do konce roku.

Merhautová střídá Olega Blaška, jehož si do úřadu přivedl bývalý ministr přechodné vlády František Koníček. Blaško před nedávnem řekl, že je nutné letos vyhlásit a úspěšně dokončit dvě desítky výběrových řízení, aby se od ledna příštího roku vyplácení dávek zajistilo.

Panují obavy, že se vše nestihne. Už dřív padaly návrhy, aby nové vedení ministerstva prověřilo všechny dosavadní smlouvy na informační technologie. Mnohé z nich za ministerstvo práce a sociálních věcí podepsal Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení při jednom z projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy