Noví zelení: Liška, Rabas, Kolínská, Fajnorová a rebel

Domácí Domácí
14. 11. 2010 17:48
Liška uhájil 125 ze 209 hlasů, ve vedení je i kritik Stropnický
Ondřej Liška.
Ondřej Liška. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Staronovým předsedou bývalé vládní Strany zelených se stal Ondřej Liška.

Novými místopředsedkyněmi Strany zelených se pak na závěr třídenního sjezdu staly Petra Kolínská a Ivana Fajnorová.

Do předsednictva se ovšem dostal i ostrý kritik dosavadního vedení Matěj Stropnický.

Obhájil navzdory prohrám

Navzdory tomu, že neúspěšně vedl stranu do sněmovních voleb a přestože ani ve volbách do Senátu nezískala jeho strana ani jeden mandát, dalo v sobotu Liškovi znovu důvěru 125 ze 209 platných hlasů delegátů stranického sjezdu.

"Věřím, že se mi podaří společně s novým předsednictvem a našimi členkami a členy vrátit Stranu zelených do parlamentu," slíbil Liška po svém zvolení.

Kdo je Ondřej Liška

  • Narodil se v roce 1977.    
  • Ženatý, má dvě děti. Jeho žena pochází z italské části jižního Tyrolska
  • Autor odborných textů a knihy Církev v podzemí (2000), která zmapovala skryté aktivity katolické církve v českých zemích v době komunismu;
  • Občas vystupuje se skupinou Lesní zvěř, která hraje směs jazzu, hip hopu a drum'n'bassu;
  • Hovoří plynně německy a anglicky, umí francouzsky, rusky, polsky a italsky, učí se arabštinu a hebrejštinu;
  • O jeho schopnostech dovést zelené k úspěchu ve volbách letos v únoru zapochyboval jeho předchůdce Bursík, podle něhož nebyl pro předvolební boj "dostatečně zkušený, výrazný a pevný".

Letos dostala Strana zelených ve volbách do sněmovny 2,44 procenta hlasů, zatímco v předchozích volbách získala se 6,29 procenta šest poslaneckých mandátů a také tři místa ve vládě Mirka Topolánka.

Právě v květnu podal Liška a celé vedení strany rezignaci, avšak i přesto byl hlavním favoritem volby.

Jeho konkurenti, kteří nakonec byli čtyři, větší podporu nezískali.

Prvním místopředsedou strany se už v sobotu stal bývalý poslanec zelných Přemysl Rabas. O funkci se původně vůbec neucházel, ale když se volba zasekla v patové situaci, jeho kandidatura nakonec sjezd odblokovala.

Liška řekl, že chce znovu postavit silnou Stranu zelených, která by byla zajímavá pro voliče. Za svou chybu považuje to, že se mu zatím nepodařilo stranu více sjednotit.

Potíže s Bursíkem

Volání po usmíření rozhádaných křídel strany se na sjezdu ozývalo často. Někteří z delegátů Liškovi vyčetli i to, že dost nespolupracuje s někdejším šéfem strany a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem.

Bursík a někdejší poslankyně strany Kateřina Jacques v sobotu odpoledne mezi delegáty přišli i se svou roční dcerou. V kuloárech si stěžovali na to, že nedostali oficiální pozvánku.

"Já si myslím, že jsme se nedopustili žádného faulu ani faux pas, nebyl v tom rozhodně žádný zlý úmysl," řekl Liška. Zdůraznil, že Bursík je členem republikové rady strany, a má tak automatický přístup na sjezd.

Jak nahoru

Liška věří, že stranu dostane opět do povědomí voličů to, když budou "hlídacím psem veřejného zájmu".

"Ministry životního prostředí a školství považuji za odstrašující příklady omezeného vidění světa a názorů patřících do minulého století," kritizoval dnes šéfy resortů, které ve zmíněné Topolánkově vládě zastávali právě zelení. 

"Oba nám dávají skvělou příležitost stát se opět mluvčími těch, kdo věří, že dobré vzdělání či zdraví lidí a životní prostředí není otázkou luxusu, naší kupní síly, ale základní právo člověka v 21. století," uvedl Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy