Noví senátoři: Co si myslí o komunistech

Jakub Antoš
19. 10. 2006 0:00
Volby - Vyrovnali jsme se s komunismem? Deník Aktuálně.cz položil všem 204 kandidátům do Senátu tři otázky, abychom si o nich udělali lepší představu.

Většina chce Václava Klause za prezidenta, nejraději by stavěla silnice a myslí si, že jsme se ještě nevyrovnali s komunismem. Na kandidáty jsme se obrátili s těmito otázkami: Kdo má být prezidentem? Do čeho byste investovali ve svém obvodu? Vyrovnali jsme se s komunisty? Pokud ne, pomůže tomu Ústav paměti národa?

Otázka na vyrovnání se s komunismem byla třetí v řadě, již jsme položili. Odpovědi na dvě předchozí byly zveřejněny před jedním respektive dvěma týdny.

Odpověď, že se Česká republika s komunismem nevyrovnala, daly celé dvě třetiny senátorských kandidátů. Jen dvacet kandidujících si myslí opak. Devět komunistů mezi kandidáty odpovídá, že zde žádný komunismus nebyl. Zbylých 50 kandidátů odpovědělo neurčitě nebo vůbec.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi těmi, kteří považují minulý režim za uzavřenou kapitolu a soudí, že jsme se jako stát s komunismem vyrovnali je kromě lidí nominovaných komunistickou stranou také devět politiků z jiných stran - pět sociálních demokratů, dva Nezávislí demokraté - Radim Masný a Jana Volfová, Věra Chytilová za Stranu Rovnost Šancí a Miroslav Žirovnický za Politiku 21.

Řekněte to v anketě

Z těch, kteří odpověděli neurčitě nebo vyhýbavě, stojí za zmínku odpověď chomutovského kandidáta za KSČM Václava Homolky: "Ani s kapitalismem, ani s komunismem, neboť nosné prvky obou společenských systémů budou ještě dlouho existovat nezávisle na vůli lidí. Instituce tomu nepomohou, protože jsou na politickou objednávku. Až budu v Senátu, navrhnu zřídit i Ústav pro vyšetřování zločinů kapitalismu nebo zrušit protipól."

A podle jiného komunistického kandidáta Daniela Boreckého je jediným problémem české společnosti vypořádat se s antikomunismem.

Karel Skoupil, kandidát na Praze 4, pak místo odpovědi kontroval otázkou: "Opravdu jste přesvědčeni, že tato otázka po patnácti letech zvěrstev někoho v této zemi zajímá?"

To je otázka i pro Vás, čtenáře deníku Aktuálně.cz.

Každý druhý pro Ústav paměti

Druhou částí redakční otázky bylo: Pokud se, podle vás, Česko s komunismem nevyrovnalo - může tomu pomoci Ústav paměti národa?

Ze 150 dotázaných, kteří odpověděli i na tuto část otázky, je optimistický ohledně přínosu ÚPN jen každý druhý. Třetina si naopak myslí, že ÚPN k ničemu nepřispěje. Zbylí kandidáti neví nebo odpověděli nejasně.

Přehled odpovědí na třetí otázku najdete na konci tohoto článku.

Volme Klause

Na tři otázky, které deník Aktuálně.cz kandidátům Senátu položil, několik z nich dosud neodpovědělo. Sobětušský pekař a odpůrce letního času Stanislav Pecka, který kandiduje na Chrudimsku, pak místo odpovědí redakci vzkázal: Vymyslete si lepší otázky!

Jako první se Aktuálně.cz před třemi týdny zeptalo na to, jestli v roce 2008 dají letos zvolení senátoři ve volbě prezidenta hlas Václavu Klausovi. Čtvrtina odpověděla, že ano. Mezi kandidáty ODS byla přitom tato odpověď takřka bezvýhradná, jen dva z nich připodotkli: protože není nikdo lepší.

Foto: Aktuálně.cz
 Čtvrtina kandidátů do Senátu volí Klause

První ze série otázek deníku Aktuálně.cz pro kandidáty do Senátu

Druhou nejčastější odpovědí - řekl ji každý šestý - bylo: Klause v žádném případě.

A protože Klausovým odpůrcům byla položena i otázka, koho by tedy za hlavu státu navrhovali, objevili se nynějšímu prezidentovi i možní konkurenti, mezi jinými například: Miloš Zeman, Jan Sokol, Petra Buzková, Rut Kolínská, Tomáš Halík, Přemysl Sobotka, Anděla Dvořáková. 

Hlavně silnice

Po prezidentské otázce se Aktuálně.cz kandidátů zeptalo, jakou investici ve svém kraji považují za nejdůležitejší. Většinová odpověď zněla: Do silnic.

Foto: Aktuálně.cz
Chtějí do Senátu. A stavět silnice

Druhá ze série otázek deníku Aktuálně.cz pro kandidáty do Senátu

Ukázalo se však, že pražské politiky trápí jiné věci - peníze by dali na městskou zeleň. A Věra Chytilová, kandidátka Strany Rovnost šancí, řekla, že by investovala do žen a matek.  

Odpovědi na třetí otázku:

VYROVNALA SE ČESKÁ REPUBLIKA S KOMUNISMEM? POMOHLO BY ZŘÍZENÍ ÚSTAVU PAMĚTI NÁRODA?

PŘEČTĚTE SI ODPOVĚDI VŠECH KANDIDÁTŮ DO SENÁTU - klikněte v mapě na volební obvod, jehož kandidáti vás zajímají

 Teplice

ODS Jaroslav Kubera Ne, nepomůže.
ČSSD Milan Pecháček Zatím ne. Je to generační problém výchovy mladé generace.
KSČM Oldřich Bubeníček Žádný komunismus tady nebyl.
KDU-ČSL Alenka Antošová Ne. Ano.
Strana zelených Petr Benda st. Ne. Do jaké míry, to si nejsem zcela jist, ale bez něj by to šlo ještě hůř.
SNK ED Pavel Rajčan Ne a už se nikdy nevypřádá. Ne není k proto politická vůle, politicko-ekonomické vazby jsou příliš provázané a nedotknutelné.
Nezávislí demokraté Vladimír Procházka Ne. Ano.

 Břeclav

ODS Milan Blažek Ne. Ústav paměti národa by tomu mohl pomoci, bude ovšem záležet na konečném znění zákona. Ale například na Slovensku smysl své existence prokázal.
ČSSD Jan Hajda Ne úplně. Ne.
KDU-ČSL Jan Koráb Ne, obávám se, že vypořádání se s komunismem není jen otázkou jakékoliv instituce - je to otázka pro celou společnost.
KSČM Ludmila Živná KSČM ano.
Volba pro lidi Vladimír Schovánek Rozhodně nevypořádalo. ÚPN tomu částečně může napomoci, ale více tomu
pomůže čas.
Strana zelených Jiří Matuška Nevypořádalo a Ústav paměti národa je opodstatněný to napravovat.
SNK-ED Zdeněk Petr Ne.
Sdružení nestraníků Josef Ševčík Nepodařilo se ho kontaktovat.
nezávislý Josef Vašík Nepodařilo se ho kontaktovat.

 Litoměřice

ODS Alexandr Vondra Ne. Jsem příznivcem založení Ústavu paměti národa.
ČSSD Robert Kopecký Až na výjimky ano.
KSČM Zdeněk Dušek Ne, komunismus, zde zatím nebyl. Dosavadní počiny jsou pouze kritikou minulosti   prostou negací. Dosud nedošlo ke skutečně objektivnímu hodnocení minulosti kladů i záporů. Ústav paměti národa tomu skutečně nepomůže.
KDU-ČSL a SZ Zdeněk Bárta

Mentálně zdaleka ne, to vyřeší až generační výměna. Ano.

SNK ED Květa Pecková Zdá se, že ne.
Politika 21 Anděla Dvořáková Na otázku dosud neodpověděla.
US-DEU Jiří Jelen Ne. Částečně ano.
Nezávislí demokraté Luboš Vrtilka Určitě ne ve vědomí lidí. Napomoci ano, ale vyřešit ne.

 Rokycany

ODS Luděk Sefzig Nevypořádalo. Ústav tomu může výrazně pomoci - viz okřídlené, že národ, který si svoji historii neuvědomí a nepoučí se z ní, je odkázán k tomu, aby své trable prožil opakovaně. Hlavní "vypořádání" však není v tom, že slovo "komunismus" vymažeme ze slovníku a zakážeme třeba politickou stranu, která jej má v názvu, vypořádání znamené hlavně pochopení k čemu vede rovnostářství, závist nad úspěchem jiných, diktatura kohokoliv včetně proletariátu- tedy i třeba většiny nad menšinou a naopak, jak může společnosti prospět tolerance a respekt k hodnotám - duševním a pracovním a to na všech úrovních. Náš národ toho prožil hodně a historie se přeci jenom opakuje. Takže Ústav ano, na Slovensku s ním mají dobré zkušnosti.
KSČM Jan Mudra Ano.
US-DEU Tomáš Křiklán Ne. Ústav paměti národa je  nutný,nejde o tresty,ale o to,abychom nezapomněli. Národ bez paměti, nemá budoucnost. Všimněte si zároveň, kdo nejvehementněji proti jeho založení protestuje.
ČSSD František Brožík S takovým tím ortodoxním asi ano. ÚPN tomu nepomůže.
KDU-ČSL Ivo Kaplán Ne. Naší mysli může pomoci jen propojení bohaté více než tisícileté minulosti českého národa s pohledem do budoucnosti. Rozjeďte se na zámek tří císařů na Zbiroh. Tam taková expozice už je a za soukromé peníze.
Strana zelených Jiří Bendl Česko se nevypořádalo se závistí, nekvalitou, s rozbitou dělbou práce, klientelismem, se zneužíváním pravomoci, s nízkou odpovědností a spolehlivostí, s bojácností, s přeceněním humanitních oborů na úkor technických a přírodovědných, s dlouhodobým utajováním vlivu škodlivých látek na zdraví a přírodu, se zanedbanou péčí a úctou k seniorům, s mylnou představou kvantitativního růstu za každou cenu. Snad.
Koalice dvou subjektů Celý plat František Pillman Ano, ale stylem rádia Jerevan. Vlk se nenažral, kozy ubylo. Ústav paměti národa může uspokojit jen někoho.

 Domažlice

ODS Eliška Hašková-Coolidge To je otázka, kterou jsme si měli klást před 15-ti lety, dnes je trochu pozdě. Ale je na každém z nás coby jednotlivci, jaké hodnoty vyznáváme. Svoboda visí na tenkém provázku, musíme dobře znát hodnoty a názory těch, kteří nás budou reprezentovat, individuální zodpovědnost každého z nás se zde nedá popřít.
KSČM Věstislav Křenek Takto formulované otázce opravdu nerozumím, protože nevím zda máte na mysli komunismus jako ideu, nebo zda máte na mysli komunismus jako společensko-ekonomickou formaci. V této souvislosti bych také velice pochyboval, že "Ústav paměti národa" by něčemu napomohl, nebo vyřešil, protože komunismus v naši zemi vybudován nebyl.
US-DEU Stanislav Volák Ne. S komunismem se ČR nevypořádala. Ne. Ústav paměti národa v této věci nemůže příliš pomoci.
ČSSD Jiřina Rippelová Ano.
KDU-ČSL Jaroslav Lobkowicz Ne úplně. Nevím, jestli tomu pomůže. 
Nezávislý kandidát Michal Janek Ne, nepomůže.

 Karviná

KDU-ČSL Ondřej Feber Ne. Jedná se o natolik závažnou otázku, že pouze jedna instituce tuto záležitost nevyřeší.
ODS Emilie Večeřová Rozhodně ne. Ne.
KSČM Jaroslav Gongol Komunismus zde nikdy nebyl. Ne.
ČSSD Petr Vícha Ano.
Nezávislí demokraté (předseda V. Železný) Marian Kuś Ne.
NEZÁVISLÍ Vladimír Mach Je to záležitost generační. Rezidua budou ještě nějakou dobu existovat.
Strana zelených Petr Halák Česko se dosud s komunismem nevypořádalo a nepomůže ani Ústav paměti národa. Je to v lidech, zejména ve starší generaci, která je stále přesvědčena, že za kumunismu bylo líp. KSČM musí předně změnit název, jednoznačně odsoudit padesátá léta a distancovat se tak od doby K. Gottwalda, dále by se strana měla distancovat od doby normalizace v 70. letech.
ODA Karel Světnička Nevypořádalo. Záleží na základě jakého zákona by ÚPN fungoval.
POLITIKA 21 Jaroslava Kraftová Ne. Ano.
nezávislý kandidát Lubomír Schellong Ne, nepomůže.

 Svitavy

ČSSD Jiří Havel Pouze částečně. Pochybuji o tom, protože vyrovnání se je věcí duševní, ne institucionální.
ODS Miroslav Popelka Částečně. Mohlo by.
KSČM Miroslav Krejčí ANO, zřízení Ústavu paměti národa považuji za zbytečné.
KDU-ČSL Václav Koukal Nedokonale. Sám ústav moc nezmůže.

 Prostějov

ODS Ivana Hemerková Česko se s komunismem dosud nevypořádalo a asi již nevypořádá. Doba, kdy k tomu mohlo dojít je nenávratně pryč a dnes jsme svědky toho, že bývalí
funkcionáři se pouze z křesel funkcionářských přesunuli do křesel
manažerských. Z historického pohledu se novodobým dějinám věnuje málo času i ve školách. Děti často neví, jak to bylo před rokem 1989. Ústav paměti
národa by podle mého názoru určitě mohl napomoci ucelenému pohledu na komunistickou minulost českého národa.
ČSSD Božena Sekaninová Nevyrovnalo. Je to otázka každého z nás. To za nás nikdo nevyřeší.
KDU-ČSL Petr Kousal Myslím si, že ještě ne. Mohl by napomoci.
KSČM Jaroslav Čížek

V ČSSR pokud mně paměť neklame bylo socialistické společenské zřízení. To ani náhodou , je to účelová instituce.

Konzervativní strana Vladimír Hučín Vypořádat se s komunismem se musí každý sám, ale stát tomuto procesu poznání může významně napomoci a to vytvořením funkční - důvěryhodné instituce a státní správy. Stát nesmí účelově brzdit zpřístupnění archivních fondů. Samozřejmě k tomu patří i podmínky pro kvalifikované zkoumání naší komunistické minulosti a její zpřístupnění občanům a školám. Ústav paměti národa je jeden z projektů, které mohou tomuto procesu napomoci. Měl by však působit minimálně pro období v rozsahu od r. 1945 - 1989. Je skandální, aby monopolním držitelem archiválií zločinného režimu bylo ministerstvo vnitra demokratického státu. ve kterém ještě dnes působí na vlivných místech stovky bývalých příslušníků StB s velkým vlivem v bezpečnostních složkách.Nejvíce na sobě musí pracovat každý sám. Dnes už existuje řada publikací a dalších otevřených zdrojů, abychom se mohli s komunismem vypořádat. Přesto zbývá zpracovat mnoho dílčích témat. Pro každého z občanů v každé rodině je na tomto poli mnoho práce. Já jako člověk komunismem přímo postižený mám pro toto téma samozřejmě kladný postoj.
Česká pravice Vladimír Trunda Ne. Mohlo by to pomoct.

 Šumperk

ODS Zdeněk Zerzáň Ne. To doufám!
ČSSD Zdeněk Muroň Na otázku zatím neodpověděl.
KDU-ČSL Adolf Jílek Ještě zdaleka ne. Staříci říkali, "že to vytáhne až zem". Takže to chce čas. ÚPM může napomoci vyrovnání s minulostí.
KSČM Josef Janíček V tuto dobu se vypořádává s přítomností. Nemyslím.
Nezávislá volba Jindřich Němčík Nepodařilo se ho konatktovat.

 Chrudim

ČSSD Jaroslav Trávníček Ne, pomůže tomu především výchova nových generací i za přispění zmíněného Ústavu.
ODS Jana Fischerová

Ne. Je důležitý, ale pomoci může pouze částečně. Jedna věc je moci vědět, druhá chtít vědět a poučit se.

KSČM Jiří Šimek V České republice žádný komunismus nebyl a spíše v pozitivním slova smyslu
by stávající společnost měla navázat na to dobré z období budování socialistické společnosti (systematická práce s mládeží). Ústav paměti národa
řešení stávajících problémů ve společnosti nepomůže. Budou to peníze, které se dají lépe využít, např. ve školství.
KDU-ČSL Petr Pithart Nevypořádalo, ale ani nikdo jiný se s komunismem nevypořádal. Mnohé země se nevypořádaly ještě ani s nacizmem a s kolaborací s ním. Jde o proces vypořádávání, nikoli o vypořádání jednou provždy. Pro vznik Ústavu paměti národa jsem v Senátu i přes výhrady hlasoval: ani on sám ale nestačí. Rozhovory napříč generacemi večer v kuchyni jsou důležitější než instituce.
Konzervativní strana Karel Ledvinka Po revoluci jsme etapu vyrovnání se s minulostí přeskočili. Pouze jsme udělali tlustou čáru. ÚPN podpořím.
Strana venkova Stanislav Pecka Jako jediný z 204 kandidátů na otázky odmítl odpovědět a poradil redakci, aby vymyslela otázky jiné, lepší.
Koalice pro Českou republiku Josef Kolář Dosud ne. Samozřejmě.

 Praha 8

ODS Alena Palečková Myslím, že nevypořádalo, protože oběti komunistického režimu nebyly dostatečně odškodněny a naopak ve veřejném životě se stále pohybuje velké množství lidí s minulým režimem spjatých. Ústav paměti národa může pomoci v tom, aby celá éra byla zdokumentována a dokumenty byly k dispozici pro potřeby všech, kdo se v budoucnu o toto téma budou zajímat. Měli by to být historici, umělci, pedagogové apod.
ČSSD Jiří Patočka Nikdy se nemůže vyrovnat s etapou, která je ve vědomí lidí. Může pomoci v tom, aby si lidi zkorigovali názor na minulost.
KSČM Jiří Randák Období komunismu čeká na objektivní zhodnocení. Ne, bude plnit jednostranné ideologické zadání.
Strana zelených Jiří Dědeček Ne. Rozhodně!
SNK-ED Zdeněk Bašný Nevypořádalo, ÚPN je důležitý pro zachování svědectví doby dalším generacím,doba pro vypořádání s komunistickou totalitou byla promeškána.
Strana Rovnost šancí Zdeňka Ullmanová Spíše ne. Pokud nebude ideologizovaný, pak ano, ale pokud by měl záviset na vládě, tak je to sporné.
Nezávislí pro Prahu Václav Musílek S komunismem se podle mého názoru vypořádat nedá, protože jsme jej tu 40 let měli. Dá se pouze opakovaně upozorňovat na nebezpečí, která pro svobodnou společnost znamená. Institucionalizaci těchto věcí bych nechal na názoru odborníků, kteří se - pokud vím - v těchto otázkách zásadně rozcházejí.
Strana zdravého rozumu Jiří Fiala Nevypořádalo a draze za to platíme všichni. Ústav paměti národa tomu napomoci může.
Koalice pro Českou republiku Ivo Patta Česko se s komunismem nevypořádalo. Máme např. kontinuitu právního řádu
z doby nesvobody a okupace. Nebo pracovníci bývalé STB a dalších tajných
služeb jsou nadále zaměstnáváni v institucích, ve kterých pracovali před
rokem 1989. Ústav paměti národa ten problém nevyřeší, jako nemůže vyřešit
nahrazení platných socialistických zákonů, navázaných na ústavu z roku
1960, zákony demokratické země.
Česká pravice Karel Erben Vůbec ne. Snad trochu.
nezávislý Michael Hvížďala Ne.
nezávislá Libuše Barková Ani v nejmenším, obávám se, že nejlepší období jsme již zmeškali, a ti, pro které by to mělo největší význam, tedy oběti komunistů, již bohužel většinou nejsou mezi námi. Ústav paměti národa jako instituce má mojí podporu, samozřejmě záleží na kompentencích, jaké dostanou.

 Náchod

ODS Petr Pakosta Ne dostatečně, Ústav paměti národa k tomu může určitě přispět.
ČSSD Jan Uhlíř Nevyrovnalo. Domnívám se, že už je na to pozdě.
KSČM František Rázl Česko se s komunismem vypořádalo. Nevypořádali se s nim  jen někteří  politici, kteří asi nepochopili princip demokracie a z nedostatku jiných argumentů používají strašák komunismu nadále. KSČM je nyní demokratičtější, než některé jiné strany. Dvacáté století budou hodnotit dějiny s nadhledem času, ne ústavy. Proto si myslím, že ústav paměti národa tomuto procesu nepomůže.Pomůže otevření všech světových archívů.
KDU-ČSL Karel Nývlt Jsem přesvědčen o tom, že se Česká republika zcela nevypořádala s komunismem. Domnívám se, že Ústav paměti národa tomu může svým podílem napomoci. Již dnes znějí mladé generaci jako neskutečné báchorky vzpomínky těch, kteří komunismus zažili. Také pro seriozní dějepisné učebnice a historiky je třeba mít solidní podklady.
US-DEU Petr Fejfar Na otázku dosud neodpověděl.
Koalice pro ČR Richard Knot Česko se nevypořádalo s komunismem a Ústav paměti národa k tomu nepřispěje.
Politické hnutí Nezávislí Dušica Zimová Jednoznačně nevypořádalo. Máme-li KSČM v parlamentu a zároveň je propagace komunismu zakázaná... Ano, pomohl by nejen tomu.
Strana zelených František Molík Česko se s komunismem nevypořádalo. Ústav paměti národa je potřebný, ale vypořádání s komunismem nepomůže. Vzorem pro nás měla být německá denacifikace po válce. K tomu však nebyla ani politická vůle, ani odvaha. Proto jsou dnes na vysokých postech bolševičtí pohlaváři, jejich přisluhovači, estébáci, členové sborů komunistické bezpečnosti apod.
SNK ED Jan Regner Ne. Nejsem o tom přesvědčen.
Česká pravice Josef Veselka Určitě ne. Obávám se, že ne.

 Praha 12

ODS Tomáš Grullich Česko se s komunismem nevypořádalo. Myslím, že lepší než Ústav paměti
národa, by bylo lepší rozšířit pravomoci ÚDV (Úřad pro dokumentaci a
vyšetřování zločinů kominismu).
ČSSD Květoslava Kořínková ČR se otázkou vlády komunismu vypořádala legislativně, v myšlení lidí to však nedokázala. Proto problematika komunismu je stále živá a to i mezi politiky, kteří rádi tuto otázku používají v předvolebních aktivitách. Tím jsem chtěla říci, že bude sice dobré založit Ústav paměti národa, ale pozitivněji hodnotím připravovaný program Českého rozhlasu se stejným názvem, který bude populární formou seznamovat posluchače s událostmi 2. pol minulého století, stejně hodnotím i podobné pořady na ČT 2 nebo ČT 1, které jsou však vysílány obvykle v pozdních večerních hodinách. Co je však nejdůležitější, je zařadit pravdivé informace do výuky na středních a vysokých školách o tomto období. Mám osobní zkušenost z výuky na naší škole, že dnešní středoškoláci a vysokoškoláci o tom nic nevědí a pořádně neznají ani dnešní ústavu ČR. Potom je samozřejmé, že se např. neví kolik lidí i z ČSSD bylo tímto režimem persekouváno. Čestný předseda ČSSD Ing. Slavomír Klaban byl více jak 10 let vězněn, jeho otec byl v padesatých letech popraven, můj spolupracovník a místopředseda v Klubu seniorů ČSSD Jaroslav Pelikán byl rovněž vězněn . Existuje exilová skupina ČSSD, z členů kteří museli po roce 1948 odejít do zahraničí. Sama pocházím z rodiny, které byl majetek zabaven, několik členů rodiny bylo vězněno a já osobně v souladu s přísně tajným usnesením ÚV KSČ a vlády jsem měla zakázané studium všech vysokých škol v bývalém Československu apod. Odsouzením režimu ho nevymažeme z mysli lidí, je zapotřebí o tom hovořit se všemi generacemi a nezatojovat skutečnosti ,ve kterých jsme žili. Zahraniční politologové odhadovali v roce 1990 období" vzpomínek" na komunismus po pádu totalitní vlády na 35 let, my máme za sebou jen 16 let.
Musíme si však uvědomit, že naše demokratická ústava nezná členy Parlamentu s větším a menším mandátem. Mandáty jsou stejné, i pro členy KSČM a je věcí politiků jak umí odborně odporovat v konkrétních případech vlivu návrhům zástupců KSČM, pokud jsou v rozporu se zákony ČR.
Strana zelených Pavel Klener Ne. Je to otázka generací. Zřízení žádného nového úřadu problém nevyřeší.
KSČM Petr Šimůnek Komunismus v Čechách nikdy nebyl.
US-DEU Svatopluk Karásek Nevyrovnalo. Ano, jsem pro zřízení tohoto ústavu.
KDU-ČSL Daniela Rázková

Nedomnívám se, že by se Česko vypořádalo s komunismem. Sleduji snahu Senátu, který na podnět zástupců ODS, usiluje o vytvoření Ústavu paměti národa. Nicméně si nemyslím si, že by zmíněný Ústav paměti národa výrazně přispěl k vypořádání s komunismem. Potrestání zločinů komunismu je věcí justice a z pohledu historie a paměti národa je naprosto dostačující činnost Historického ústavu Akademie věd České republiky. To, že jsme se nevypořádali s komunismem naznačuje fakt, že verdikt soudců je zpravidla ospravedlňující a nejtvrdším výrokem je pouze zneužití pravomoci veřejného činitele. Iniciovala bych raději institut čestných soudců rozhodujících v daných záležitostech. Na rozdíl od uvažovaného Ústavu paměti národa již řadu let existuje Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, který má svoje opodstatnění. Může totiž provádět vyšetřování. Zároveň pomáhá vypořádání s komunismem osvětou: zasvěcenými přednáškami a semináři. Navíc náklady na činnost Ústavu paměti národa nemají být nikterak malé, pokud vím tak se odhadují na několik desítek milionů korun ročně. Smysluplnější je investovat tyto peníze do vzdělávání našich dětí.

Politika 21 Mirka Čejková Nevím, co tou otázkou máte přesně na mysli. Má fungovat, má být vazba na minulost.
Česká pravice Václav Truhlář Ne. Ne.
Strana zdravého rozumu Petr Hannig Ne. Ústav paměti národa tomu nepomůže, je třeba vymýtit bolševické myšlení z hlav našich představitelů napříč politickým spektrem a hlavně očištění justice.

 Vsetín

ODS Jiří Kubeša Ne, bohužel. Určitě ano.
ČSSD Dagmar Lacinová Odpověď by si zasloužila formát dizertační práce. Ale stručně - za událostmi, které se udály v minulosti, nelze jednoduše udělat tlustou čáru. Z historie se musíme poučit a vypořádat se s ní musí každý sám. Žádná instituce to nemůže udělat za nás.
KSČM Jiří Varga Nemohu odpovědět,protože neznám Vaši definici "komunismu". Neznám také politické zadání "Ústavu paměti národa".
KDU-ČSL Jiří Čunek Nevypořádalo a ta doba, kdy mohlo, je už pryč. Samozřejmě nesmíme dopředu vzdávat snahu sdělit lidem nezkresleně dějiny.
Strana zelených Karel Pavelka Na otázku dosud neodpověděl.

 Chomutov

ODS Ivana Řápková Ne.
ČSSD Marie Benešová Nevypořádalo. Částečně ano.
KSČM Václav Homolka Ani s kapitalismem, ani s komunismem, neboť nosné prvky obou společenských systémů budou ještě dlouho existovat nezávisle na vůli lidí. Instituce tomu nepomohou, protože jsou na politickou objednávku. Až budu v Senátu, navrhnu zřídit i Ústav pro vyšetřování zločinů kapitalismu nebo zrušit protipól.
Strana zelených Džamila Stehlíková Nikoliv. Ano.
Politika 21 Ivan Varga (Martin Maxa) Na otázky i po opakovaných výzvách neodpověděl.
US-DEU František Pěchota Na otázky i po opakovaných výzvách neodpověděl.
Humanistická strana Zdeněk Jánský Nevím jak "Česko", ale v praktické rovině se občané vyrovnávají s dědictvím minulosti, kdy vládla komunistická strana, docela dobře. V rovině teoretické je to obtížnější, protože komunismus je učení o beztřídní společnosti, tedy vlastně učení o největší možné rovnosti mezi lidmi. Vždycky budou lidé, kteří budou toto učení obhajovat a hlásat.
Nezávislí Milan Beran V žádném případě. V žádném případě.
Nezávislí demokraté Ondřej Mikš Na otázku dosud neodpověděl.
samostatně kandiduje Petr Skála Nepodařilo se ho kontaktovat.

 Brno

ODS Richard Svoboda Ne, je to dlouhodobý proces. Snad ano.
ČSSD Jiří Václavek Vyrovnaní s otázkou komunismu ještě nejsme, chce to čas a vyšší životní úroveň obyvatel. Žádný ústav paměti národa tomu nepomůže.
KDU-ČSL Jan Holík Ne. Nevím.
KSČM Daniel Borecký A proč? Jediným problémem je vypořádání se s antikomunismem.
Strana zelených Mojmír Vlašín Česko se zdaleka nevypořádalo s komunismem, zmíněná instituce jistě pomůže, musí však být vidět a slyšet.
Politika 21 Rom Kostřica Na otázku dosud neodpověděl.
Nezávislí demokraté Růžena Šalamonová Ne.

 Jablonec nad Nisou

ODS Jiří Čeřovský Vypořádání se s komunismem jako ideologií je trochu něco jiného než
vypořádání se s obdobím od 1948 do 1989, kdy vládla této zemi KSČ a
realizovala na lidech svůj ideologický program. Komunismus je nutné
porazit v myslích lidí a to se potom projeví pozitivně ve volbách.
Praktické dosažení tohoto cíle je velmi složité. Jenom legislativní opatření ve formě různých zákazů nepomohou. Z výše uvedeného vyplývá, že se Česko s komunismem nevypořádalo. Ústav paměti národa je důležitý proto, abychom nezapomínali. To se některým z nás bohužel stává. Jeho
role je proto významná.
KSČM Věra Picková Jasno v té věci určitě mnoho lidí nemá. Nemyslím si to.
ČSSD Imrich Bugár Ne. Dnes už to nepomůže.
Nestraníci Zbyněk Vobořil Na otázku dosud neodpověděl.
Strana pro otevřenou společnost Soňa Paukrtová Na otázky zatím neodpověděla.
Koalice pro Českou republiku Zdeněk Joukl Ne, Ústav paměti národa tomu pomůže jen částečně.
Klub sociálně demokratické orientace Karel Kolář Nemůžu posoudit. Může, ale otázka je, jestli to lidé přijmou.

 Sokolov

ČSSD Josef Novotný Stejně jako neexstuje kolektivní vina,nelze čekat kolektivní vypořádání se.
ODS Pavel Čáslava Přežívá cosi jako nostalgie po minulém režimu, zvlášť u starší generace. Pro některé z nás neztratila přitažlivost myšlenka silného státu, slibujícího jistoty. Bylo by dobře si připomenout, k jakým koncům to může vést. Připadá mi, že paměť národa je poněkud sklerotická. Ano.
KSČM Ladislav Mrázek Ne, žádný tady nebyl, ústav paměti národa je zbytečný, stejně jako ÚDV.
Hnutí nezávislých Štefan Kanaloš Na čísle, které zaslal sekretariát, nebyl k zastižení.
Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst Josef Hora Nevypořádalo.
Strana zelených Milan Gebouský Ne. Snad.
koalice ED-Konzervativní strana Petr Zahradníček Bohužel nevypořádalo, ale stejně tak si myslím, že žádný "Ústav" tomu už moc nepomůže.

 Zlín

ODS Michal V. Marek Ne. Ano.
ČSSD Jan Uherka Na otázku dosud neodpověděl.
KDU-ČSL Jiří Stodůlka Ne, a ještě dlouho se bude vypořádávat. Ústav paměti národa to sám o sobě nevyřeší, ale alespoň něco.
KSČM Josef Čejka Vyrovnalo.
Nezávislí starostové pro kraj Jana Juřenčáková NE, Ústav paměti národa je malou šancí na vypořádání , problém je v myšlení lidí.
Politika 21 Ladislav Pilka Česko se s komunismem nevypořádalo, nedaří se odstranit koministické
zkorumpované lidi a Ústav paměti národa by tomu jistě pomohl.
Nezávislí Mojmír Novák Ne. Napomoci ano, vyřešit ne.
Česká pravice Jiří Vavřínek Částečně ano. Možná ano.

 Třebíč

KDU-ČSL Pavel Janata Vypořádalo se nedostatečně. Ústav je navrhován právě proto, takže doufám...
ČSSD Miloš Mašek Na otázku dosud neodpověděl.
ODS Vítězslav Jonáš Nevypořádalo. Určitě.
KSČM Josef Zahradníček Nevím jaké o jaké vypořádání Vám jde. Ústav by měl pamatovat na celé dvacáté a možná i devatenácté století. Asi bychom se hodně poučili.
Strana zelených Hana Houzarová Ne. Ústav paměti národa je jednou z možností, ale podle mého názoru má větší význam výchova mladé generace.
ODA Petr Hobl Nevypořádalo a jmenovaný ústav může pomoci.

 Ostrava

ODS Milan Balabán Ne.
KSČM Karel Gavenda To je otázka pro každého občana, který zažil minulou dobu. Někdo vzpomíná s nostalgií, někdo s averzí. Já vzpomínam na nejlepší léta svého života spojená s prací, rodinou a výchovou svých synů. Historii nelze vrátit ani přepsat, je třeba jít vpřed a nechat historikům objektivní zhodnocení.
ČSSD Otakar Veřovský Tak jako i jinde v zahraničí, je to dlouhodobý proces! Ústav paměti tomu určitě napomůže.
KDU-ČSL Jan Půček Částečně. Závisí to na KSČM a jejím odstoupení od programu diktatury proletariátu.
Strana zelených Karel Szopa Ne. Nepomůže.
Nezávislí demokraté Jana Volfová Jsem přesvědčena, že v podstatě ano. Ne, myslím, že ne.
Politika 21 Pavla Topolánková Ne. Ano.

 Opava

ODS Václav Vlček Ne. Částečně.
KSČM Josef Kimpl Idea-myšlenka doposud nemohla být konfrontována s praxí, komunistická společnost zde neexistovala.
ČSSD Zdeněk Jirásek Otázka by vyžadovala daleko hlubší rozbor, ten však nežádáte. Ústav
paměti národa by nebyl institucí, která by byla obecně přínosem.
KDU-ČSL Vojtěch Turek Na otázku dosud neodpověděl.
Strana zelených Jiří Krist Češi, Moravané a Slezané mají sklony ke komunistickému uvažování v národní povaze, ÚPN může na tento rys poukazovat, což je jistě důležité, ale sám o sobě problém nevyřeší.Pokud je organismus národa a státu zdravý, je komunismus infekce na úrovni rýmy obtěžuje, ale nezabíjí. Běda však, přijde-li krize.
Nezávislí demokraté Radim Masný Vypořádalo. Všechny strany, které jsou v parlamentu, jsou demokratické.
SNK Evropští demokraté Jan Mrázek Ne. Ústav paměti národa pomůže, ale všechno nevyřeší.

 Mladá Boleslav

ODS Jaroslav Mitlener Nevypořádalo. Ústav paměti národa může pomoci vypořádání s minulým obdobím, ale problémem je současnost a budoucnost.
ČSSD Jaromír Jermář Je potřebné stále připomínat negativní události v historie vůbec, abychom se poučili. Z období 1948 -1989 jsou to zejména 50. léta a okupace 1968 včetně následné normalizace. Ústav paměti národa - ano, měl by se věnovat i období před rokem 1948.
KSČM Václav Jakubec Ano. Je třeba vše posuzovat objektivně a komplexně.
SNK Evropští demokraté Zdeněk Šverma Rozhodně ne. Já věřím tomu, že ano. Záleží ale na tom, kolik lidí se o to dnes ještě zajímá.
Strana zelených Jiří Čejka Nevypořádalo. Ústav paměti národa tomu může z části napomoci.
Nezávislí demokraté Marcela Exnerová

Ne. Myslím si že ano, v podstatě ty největší případy - takzvaná Akta Z - spolupráce s KGB - nebyly nikdy uveřejněny. Mělo by se postupovat jako v Polsku a na Slovensku - zveřejnění bez výjimek.

Politika 21 Jitka Hořejšová Ne, Ústav národa paměti je možná pomoc.

 České Budějovice

ODS Jiří Pospíšil Ne, ale je to stejné jako se nikdy nikdo nevypořádal ani s komunismem,
ani s nacismem, ani s fašismem, ani s frankismem, a konkrétně Španělé
dokonce ani s interbrigadismem. Např. v Německu studenti v roce 68
protestovali proti profesorům s nacistickou minulostí, co učili na vysokých
školách. Jedním z nich byl i nositel Nobelovy ceny Lorenz. Rakouský kancléř,
dirigent von Karajan a v poslední době spisovatel Grass jsou příklady mého
tvrzení.
Já si myslím, že platí Skácelovo "Nepříjde-li trest hned vzápětí, musíš si
vinu odžít životem."
KDU-ČSL Miroslav Tetter Ne. Ne.
ČSSD Eduard Zeman Není to dnes aktuální. Nemyslím si, že zřízení takové instituce může něčemu pomoci.
KSČM Ivan Tekel Ano.
Strana zelených Miroslav Hule Vůbec ne! Na to narážím denně. Snad jsem intoxikován stále i já sám. Ústav PM? Ten může na základě dokumentů dávat jen náměty. To ostatní je na politicích na všech úrovních a ovšem i na občanech samotných.
SNK Evropští demokraté Lumír Mračko Ne.
Konzervativní strana Elvíra Tomášková Nikoliv, bohužel. Nikoliv, je to hezká věc, ale k ničemu by to nevedlo.
Politika 21 Miroslav Kříženecký Na otázku dosud neodpověděl.

 Benešov

ODS Karel Šebek Nevypořádalo. Pomůže, jako součást všeobecného poznání.
ČSSD Zdeněk Seidl Ano.
KSČM Jiří Kopsa Žádný komunismus tady nebyl.
Strana zelených Eva Tylová Ne. Pomůže k větší informovanosti, ale problém asi nevyřeší.
KDU-ČSL Antonín Podzimek Nevypořádalo, ale návrh zákona o vzniku Ústavu paměti národa je špatný a vypořádání se nepomůže. ČR má kvalitní a funkční síť archivů. Podporuji stanovisko České archivní společnosti.
Politika 21 Miroslav Žirovnický Myslím že ano, čas ukáže že sametově.
nezávislý Milan Hoke Zeptejte se historiků. Strašení komunismem je po 16 letech zbytečné a slouží pouze k zviditelnění některých stran.
Volba pro město Helena Rögnerová Ne. Každá iniciativa je dobrá.

 Praha 4

ODS Tomáš Töpfer Ne! Tisíce zmarněných osudů, sta a sta kvalitních odborníků v emigraci, zdevastované charaktery, přerušená kontinuita. To nelze vypořádat žádným administrativním opatřením. Ústav paměti národa je nutný, jelikož naše vlastní už v tomto ohledu selhává!
ČSSD Richard Hindls Na otázky i po opakovaných výzvách neodpověděl.
KSČM Karel Skoupil Opravdu jste přesvědčen, že tato otázka, po patnácti letech zvěrstev někoho v této zemi zajímá?
Strana zelených Petr Štěpánek Ne. Jestliže předseda co do počtu členů největší strany obhajuje ve volební kampani zabíjení lidí na hranicích při pokusu opustit republiku a Fidela Castra označuje za demokrata, potom se Česko nevypořádalo především s Komunistickou stranou Čech a Moravy. Ne, nepomůže. Dokud budou lidé jako Václav Klaus nebo Miroslav Kalousek využívat podpory komunistů, když se jim to hodí, nepomůže nám žádná instituce, ať ji pojmenujeme jakkoli.
Unie Prahy 4 Václav Krása Určitě ne. Budu prosazovat, aby vznikl Ústav paměti národa.

 Praha 2

ODS Daniela Filipiová Ne. Ano.
ČSSD Vlastimila Vrabcová S komunismem jsme se vypořádali jako s ideologií, je asi jasně vidět,že v nynější české společnosti již nemá ve své tradiční podobě žádnou významnou oporu.Pokud míříte k přetrvajícímu významu KSČM, pak ale také musíme vidět,že tato strana již prodělala určitou transformaci, i když nesporně nikoliv důslednou a konečnou. Pokud jsme se s něčím nevypořádali dobře,tak s potrestáním konkrétních trestných činů - to je ale chyba především první poloviny devadesátých let, kdy na to byl ten správný čas. Nedokázali jsme prorazit určitou neochotu celého soudního systému řešit tyto věci a nyní se - bohužel - ukazuje,že s přibývajícím časem se naše možnosti snižují.Musíme ale udělat hodně především při výuce historie ve školách, kde je posledním desetiletím věnována jen velmi malá pozornost a to je opravdu špatně.Proto zřízení Ústavu paměti národa a podpora všech podobných iniciativ patří mezi ty kroky, které hodlám podporovat. Ale měl by se zabývat nejen obdobím komunismu,ale také nacismu - teprve poté můžeme věci vidět v kontextu a správném celku.
KSČM Pavel Ambrož Pod pojmem komunismus si asi představuji něco jiného než Vy. Ten pojem nevznikl v minulém století, ta idea je mnohem starší. Narodil jsem se a do roku 1989 žil v rozvíjejícím se socialismu. Ke komunismu se žádný stát nedopracoval. Nemám potřebu se s čímkoliv a s kýmkoliv "vypořádávat". Pracoviště pro historiky a filozofy v Česku existují, další není třeba.
Strana zelených Ivan Rynda Na otázky dosud neodpověděl.
SNK Evropští demokraté Tomáš Mikeska Ne, nevyrovnalo. Určitě ano. Na Slovensku to funguje skvěle.
Strana zelených Táňa Fischerová Ne. Rozhodně bych jej podporovala.
ODA Josef Heller Ne. Ano.
Strana rovnost šancí Věra Chytilová Já myslím, že jo.
Politika 21 Helena Kohoutová Česko se nevypořádalo s celými svými dějinami 20. století! Je jedno, jak se bude nazývat instituce, která se jimi bude zabývat, musí v ní však pracovat opravdoví odborníci, ničím a hlavně nikým ovlivnění a ovlivňovaní historici.
Česká pravice Michal Simkanič V žádném případě. V žádném případě - pomůže tomu důsledný zákaz činnosti a deratizace.
Koruna Česká Václav Srb Česko se s komunismem nevyrovnalo. Ústav paměti národa zajisté v mnohém
pomůže. Především je ale nutné přestat lhát sami sobě a přiznat, že základy
k definitivnímu vítězství komunismu u nás položil svou "vstřícností" vůči
SSSR již v době 2. světové války dr. Edvard Beneš, druhá nejobskurnější
postava našich dějin po Klementu Gottwaldovi, kvintesence zbabělosti a zrady
a poslušný Stalinův pacholek. Předpokladem pro ovládnutí našeho prostoru
Hitlerem a Stalinem opak bylo z geopolitického hlediska nesmyslné rozbití
starého Rakouska - Uherska a vytvoření série malých státečků, jejichž
trvanlivost byla "garantována" smlouvami s VB a Francií.
Nezávislí pro Prahu John Bok Naše společnost se s komunistickou minulostí bohužel nevypořádala a jen
tak se nevypořádá. Ano, Ústav paměti národa by mohl částečně situaci
ovlivnit. Zároveň by však školní mládež a studenti měli být obšírně
informováni o době nesvobody.
 

Právě se děje

Další zprávy