Sobotka má nové poradce. Právníka Kudrnu i ekonoma Mertlíka

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 13. 3. 2014 16:45
Šéfem třicetičlenného poradního týmu je expremiér Vladimír Špidla.
Premiér Bohuslav Sobotka si jako šéfa svých poradců zvolil někdejšího premiéra Vladimíra Špidlu.
Premiér Bohuslav Sobotka si jako šéfa svých poradců zvolil někdejšího premiéra Vladimíra Špidlu. | Foto: Reuters

Praha - Vladimír Špidla představil třicetičlenný tým poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Je v něm například právník Jan Kudrna, ekonom a někdejší ministr financí Pavel Mertlík, prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, akademik Jiří Witzany, vědkyně Eva Syková nebo onkolog a někdejší stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík.

"Snažili jsme se vytvořit strukturu tak, aby zvládla svůj úkol. A získat lidi, o jejichž kompetenci jsme naprosto přesvědčeni," řekl Špidla.

Rozpočet na třicet poradců je 480 tisíc korun měsíčně

Jeho zástupkyní bude členka Oranžového klubu sociální demokracie Anna Kárníková. Expertem na politické otázky bude Ota Novotný, poradcem pro životní prostředí pak Petr Petržílek.

"Je logické, že jsme čerpali z odborné komise ČSSD, což je struktura, kterou ČSSD nedokáže dostatečně efektivně využívat," dodal Špidla. Další premiérovy poradce získal Špidla z Masarykovy demokratické akademie, což je myšlenkový trust sociální demokracie.

Sobotka při čtvrteční návštěvě Berlína řekl, že jeho tým bude i přes svoji početnost šetřit peníze oproti podobným uskupením z minulosti, protože řada poradců nepobírá žádnou odměnu.

Potřebuje prý dostatečně široký poradní sbor, protože musí zaujímat stanoviska ke všem materiálům ministerstev. "A mohu vás ujistit, že po zkušenosti za skoro dva měsíce fungování vlády, je těch materiálů, které resorty předkládají, obrovské množství. Já vůbec nemám čas se jimi dopodrobna všemi zabývat," uvedl také.

Podle šéfa týmu řada poradců bude pracovat bezplatně nebo na částečné úvazky. Rozpočet na skupinu činí 480 tisíc korun měsíčně, za doby vlády premiéra Petra Nečase (ODS) to, podle Špidly, bylo 800 tisíc korun za měsíc.

Špidla také zdůraznil, že sbor poradců není stínovou vládou ani týmem lobbistů. Premiérovi už nyní připravují posudky k jednotlivým materiálům, které jsou na vládě předkládány.

S ministerským předsedou by se měli "relativně často" scházet, porady by se ale měly týkat vždy nějaké strategické problematiky, kterou vláda bude muset řešit.

Evropská integrace

Předseda vlády Sobotka chtěl, aby v týmu byli poradci pro všechny ministerské oblasti.

Odborník na ústavní právo Kudrna se chce zaměřit na změny pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, evropskou integraci a její promítnutí do ústavy nebo otázky referenda. Emeritní rektor ČVUT Witzany chce v oblasti vědy zlepšit čerpání ze strukturálních fondů Evropské unie a zapojit česká pracoviště do mezinárodní výzkumné struktury.

Bývalý ministr financí Mertlík bude externím poradcem, jehož úkolem je stanovit priority, které by vláda měla plnit. Jako jeden z cílů vidí podporu zaměstnanosti, další metou bude připravení budoucího vstupu České republiky do eurozóny.

"Máme před sebou perspektivu hospodářského růstu, eurozóna se stabilizovala, je dobrá doba a je třeba ji využít," uvedl Mertlík.

Novotný chce pomáhat překonávat rozpory v koalici

Novotný, který v minulosti působil jako hlavní analytik ČSSD a podílel se na tvorbě programu strany, bude Sobotkovi radit mimo jiné s mediálním obrazem.

Jeho úkolem bude rovněž vyhodnocovat, jak vláda plné své priority a jak jsou její kroky vnímány v očích voličů. Vzhledem k různorodosti koaličních partnerů, je podle Novotného jasné, že mezi koaličními stranami budou vznikat konflikty. Novotný chce Sobotkovi pomáhat také v překonávání těchto rozporů.

V týmu poradců je také expert na železniční dopravu Petr Šlegr, vysokoškolský pedagog Martin Potůček, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší, socioložka Radka Dudová, vedoucí právní poradny Transparency International Radka Pavlišová či bývalí velvyslanci Jaromír Novotný a Bedřich Kopecký.

 

Právě se děje

Další zprávy