Novelu ČSSD o střetu zájmu shodili poslanci ze stolu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 3. 2011 10:49
Vláda prý v nejbližších dnech přijde s vlastním návrhem úpravy tohoto zákona
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecká sněmovna ve středu hlasy vládní koalice v závěrečném kole schvalování odmítla návrh ČSSD o úpravě zákona o střetu zájmů. 

Ten měl zamezit jeho obcházení zákona při výplatě odměn placeným zastupitelům za působení v obecních a krajských firmách.

Vládním poslancům vadilo mimo jiné to, že by se nevztahoval na neplacené zastupitele. Místopředsedkyně poslanců Věcí veřejných Karolína Peake slíbila předložit vlastní úpravu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil postoj koaličních poslanců za "velmi pokrytecké hlasování". Vytkl jim, že mohli své námitky uplatnit během sněmovního projednávání novely.

Nárok na odměny za zastupování kraje či obce v jejich firmách nemají radní a další placení členové zastupitelstev ani nyní, zákon je však možné obcházet. Předloha měla zamezit situaci, kdy odměny dostává placený zastupitel ve firmě ovládané krajem, městem nebo obcí například prostřednictvím mateřské společnosti.

Námitky vůči novele měla už vláda, podle níž návrh například nepřihlíží k reálné odpovědnosti zástupců samospráv v orgánech firem. Změna by prý také postihla i zastupitele, kteří v orgánech firem působili už před zvolením, a také ty, kteří zde pracují nezávisle na funkci zastupitele.

Online zpravodajství z dnešního jednání Poslanecké sněmovny můžete sledovat ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy