Novela umožní státu čerpat miliardy ze státních podniků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 7. 2013 16:51
Novelu podepsal Miloš Zeman. Podpis připojil i pod novelu loterijního zákona
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal několik zákonů. Mezi nimi například novelu, která umožní státu čerpat peníze státních podniků do státního rozpočtu.

Stát tak může získat až miliardy korun ročně. Změna zákona se může týkat například Lesů ČR.

Dosavadní právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala. O podpisu novely informoval Hrad.

Prezident svůj podpis připojil také k novele novleu loterijního zákona, díky které půjde část odvodů z kurzových sázek a číselných loterií od provozovatelů her přímo Českému olympijskému výboru (ČOV) na podporu sportu.

Podle odhadů by takto olympijský výbor mohl získat ročně 320 až 400 milionů korun. Změna zákona počítá s platností od začátku příštího roku.

Podniky by se měly podílet na úsporných opatřeních

Zakladatel státního podniku bude mít právo rozhodnout, že podnik bude muset vytvořit a spravovat nový fond. Zakladatel pak bude rozhodovat o tom, jakou část zisku podnik do fondu převede, a podnik to bude muset splnit.

O použití těchto peněz bude smět zakladatel rozhodnout až po předchozím souhlasu vlády. Do fondu zakladatele bude možné převádět i peníze z nerozděleného zisku z minulých let a z podnikových fondů.

Stát by v situaci, která ho nutí k úsporám, neměl podle vlády jen pasivně přihlížet, jak některé jeho podniky prosperují a na úsporných opatřeních se nepodílejí. Podle vlády prosperují třeba jen díky ekonomickým výhodám vyplývajícím z jejich ještě mnohdy téměř monopolního postavení na trhu.

Nyní již bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) už dříve řekl, že Lesy ČR mají v současné době k dispozici asi 12 miliard korun. Národní podnik Budvar má podle něj na účtech asi dvě miliardy korun.

V Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. Navrhovaná úprava se vedle Lesů ČR dotkne pěti dalších státních firem. Jsou jimi Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a národní podnik Budějovický Budvar.

 

Právě se děje

Další zprávy