Nového ministra obrany vybereme po volbách, říká Nečas

ČTK ČTK
16. 1. 2013 15:51
Na jméně se musí shodnout lídři všech tří stran, koalice tak počká na výsledky voleb
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koalice vybere nového ministra obrany po skončení prezidentské volby. Na jméně ministra se musí shodnout lídři všech tří vládních stran. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Předseda vlády připomněl, že šéf koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg je jedním z finalistů volby. Koalice tak chce počkat, jak klání o Hrad dopadne, uvedl Nečas.

"Musíme brát v potaz, kdo bude předsedou jedné z koaličních stran po druhém kole prezidentských voleb," řekl. V prosinci pověřil vedením ministerstva obrany prezident Václav Klaus premiéra Nečase. "Samozřejmě není mým zájmem zůstat pověřeným ministrem obrany ani o minutu déle, než bude nezbytně nutné," zdůraznil ve středu.

V politických kuloárech se již delší dobu spekuluje o tom, že by premiér mohl ministerské křeslo nabídnout nynějšímu prvnímu náměstkovi Vlastimilu Pickovi. Někdejší náčelník generálního štábu například stojí v čele týmu, který vyjednává prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen.

Obranu do prosince vedl ministr Alexandr Vondra (ODS). Poté ho ve funkci nahradila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Prezident Klaus ji ale na Nečasův návrh po osmi dnech z funkce odvolal. Nečas tehdy uvedl, že předsedkyně LIDEM ztratila jeho důvěru.

Středobodem koaliční krize se tehdy stal Picek, kterého Peake krátce po svém nástupu do čela ministerstva odvolala z funkce. První náměstek měl být podle Nečase zárukou, že obrana bude pokračovat ve směru, který jí vytyčil předchozí ministr Vondra.

Nejmenší vládní strana v reakci na překotné odvolání své šéfky z vedení obrany pohrozila nejprve demisí svých ministrů a odchodem z koalice. Peake však před týdnem lídry koaličních partnerů informovala, že liberální demokraté ve vládě zůstanou.

Resort obrany získala strana LIDEM výměnou za ministerstvo dopravy, kde jejího zástupce Pavla Dobeše vystřídal tehdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten jej má připravit na postupné sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu, které vede Martin Kuba (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy