Nové jméno teď nehledám, říká Peake. Vacka Nečas zamítl

Domácí Domácí
15. 11. 2012 17:31
Premiér očekává od Karolíny Peake jiný návrh na tento post
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mluvilo se o tom již  několik týdnů a nyní to vypadalo jako hotová věc: Odcházejícího  ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) měl vystřídat Robert Vacek, podřízený Karolíny Peake z vládního výboru pro boj s korupcí.

Jenže ve čtvrtek odpoledne premiér Petr Nečas oznámil: Vacka prezidentovi nenavrhnu.

"Dnes jsem oznámil místopředsedkyni vlády a předsedkyni strany LIDEM Karolíně Peake, že nenavrhnu Roberta Vacka prezidentu republiky ke jmenování ministrem dopravy. Dospěl jsem k názoru, že tento nominant strany LIDEM by nebyl přínosem pro resort ministerstva dopravy," uvádí se v premiérově prohlášení.

Předsedkyni Peake sdělil, že od ní očekává jiný návrh na tento post. "Plně respektuji, že kandidátem na ministra dopravy má být zástupce navržený stranou LIDEM," dodává Nečas.

Schůzku s premiérem Karolína Peake potvrdila. "Premiér mi sdělil svůj názor. Objektivní důvody pro nejmenování Roberta Vacka mi nesdělil. V této chvíli nového kandidáta vybírat nehodlám," sdělila Aktuálně.cz.

O situaci má jednat předsednictvo liberálních demokratů příští týden.

Vacek sám ČTK řekl, že situaci nechce příliš komentovat, jde podle něj o "věc pana premiéra".

Prezident Václav Klaus se rezolutně postavil již proti samotné rezignaci Pavla Dobeše. Považuje ho podle svých slov za úspěšného ministra dopravy.

"Ministr Dobeš se mi zdál jako jeden z relativně velmi úspěšných ministrů právě tohoto velmi složitého resortu, takže já necítím problém defektu jeho práce a nikdy jsem o něm předsedou vlády či někým jiným nebyl informován. To říkám velmi rezolutně a velmi nahlas," řekl Klaus ve středu novinářům v Rakousku, kde je na státní návštěvě.

Nečas odvolání Dobeše již několikrát odmítnul, podle spekulací údajně z důvodů, že přes něj mohl dosazovat do resortu dopravy své lidi. Nyní vzal jeho demisi na vědomí. Vacek však u něj neprošel, ačkoliv za něj místopředsedkyně vlády a šéfka strany LIDEM významně lobovala.

"Má mou důvěru. Je to člověk, který má zkušenost z ministerstva dopravy. Rok a půl funguje jako náměstek sekce pro organizaci boje s korupcí," přiblížila ve středu důvody tohoto svého personálního výběru.

 

Právě se děje

Další zprávy