Nové daně pro obce: Praha má přijít jen o miliardu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 5. 2012 11:30
Vláda schválila návrh, jak rozdělovat daně obcím. Velká města přijdou o mnohém méně
Demonstrace starostů v Praze v září 2011
Demonstrace starostů v Praze v září 2011 | Foto: Eliška Morochovičová

Praha - Vláda schválila návrh ministra financí na to, jak nově rozdělovat obcím tu část daní, které dostávají od státu.

V původním návrhu, který ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) připravil vloni, se počítalo s tím, že "velká čtyřka" měst - tedy Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - přijdou o zhruba 5 miliard korun a naopak více peněz dostanou menší města a obce.

Po složitých jednáních nakonec vládní koalice dospěla ke kompromisu: velkým obcím se sebere jen 1 miliarda a 101 milion korun.

Malé obce si mají polepšit - zatímco teď dostávají ze sdílených daní 6 800 korun na hlavu, nově by měly dostávat 9 tisíc korun na obyvatele.

Praha nepřijde o 2 miliardy

Praha, která měla původně oproti současnému stavu přijít o 2 miliardy, dostane méně jen o 650 milionů korun, Brno přijde o 203 miliony, Ostrava o 158 a Plzeň o 90 milionu korun.

Tento nový návrh už nepočítá s kompenzacemi.

"Toto je kompromisní návrh, na kterém se shodli po složitých jednáních. Myslím, že by mohl být přijatelný i pro opozici," komentuje to předseda poslanců za TOP 09 a zároveň předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík.

Pro STAN to byl hlavní politický cíl při vstupu do politiky: posílit rozpočty menších obcí.

Měsíce jednání mají možná výsledek

Původní návrh ministerstva financí, který škrtal až 5 miliard korun "velké čtyřce" vycházel STAN maximálně vstříc, narazil ale na neochotu jak v koalici (zjm. v ODS), tak v řadách opozice.

V programovém prohlášení vlády sice je formulace, že vláda chce novým zákonem snížit "současný diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi 'nejchudšími' a 'nejbohatšími' obcemi", TOP 09 a ODS se ale dohadovaly o tom, jak to udělat.

Premiér Petr Nečas (ODS) dokonce mluvil o "jánošíkovském způsobu", Prahou naopak pochodovali starostové malých obcí, aby podpořili původní Kalouskův návrh.

Nakonec skupina poslanců v čele s Petrem Gazdíkem předložila Kalouskův zákon jako poslaneckou iniciativu. Ta teď čeká na druhé čtení ve sněmovně, kam mezitím doputuje koaličně dojednaný nový vládní návrh.

"Pokud by to šlo dobře, mohli bychom ho schválit hned v červnu. Není to nic, o čem by se celé dlouhé měsíce už nediskutovalo," hájí rychlé projednání ve sněmovně Gazdík.

Koalice ještě vyjednává s opozicí, aby mělo nové rozdílení daní obcím a městům širší podporu.

ČSSD podporu úplně nevylučuje, vadí jí ale škrty pro Brno.

"Kdyby bylo Brno na úrovni škrtů Ostravy, můžeme o tom mluvit. Ale já jako brněnský poslnec stěží můžu pro tohle zvednout ruku - Brno je výrazně podfinancované co se týče výkonu státní správy," říká k tomu předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Úplně ale podporu nevylučuje: "Budeme o tom jednat - o návrhu jako takovém, i o případné zrychlené proceduře."

Právě schválení celého zákona hned na červnové schůzi příliš nakloněn není.

 

Právě se děje

Další zprávy