Nová vláda bude sociální, jen neví, kde na to vezme

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 13. 12. 2013 10:10
Koalice v pátek představila obsah koaliční smlouvy, zbývá dohodnout křesla ve vládě.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Měsíc a půl po volbách se vznikající vládní koalice dohodla na svém programu na příští čtyři roky. Nerodil se lehce a část problémů také potenciální koaliční partneři ne zcela vyřešili, ale spíše odsunuli do budoucna.

Daňový výpadek měly vyrovnat příjmy z vyšších daní pro firmy nebo zavedení zvláštní sektorové daně pro banky. Tu zatím koalice zavádět nebude a hodlá "šetřit". Pokud se ovšem ukáže, že úspory tak velké nebudou, koalice se k diskusi o daních zase vrátí.

A to je jeden z problémů "programu pro Českou republiku pro příští čtyři roky": Víme, jaké sociální vymoženosti příští vláda chystá, ale nevíme - a ani ona sama si tím jistá není -, kde na ně vezme a zda nakonec nebude muset některé daně přece jen zvyšovat.

Dohoda chvílemi vznikala trochu chaoticky

"Každou chvíli někdo předložil nové výpočty, že jste po čase nevěděli, která verze je poslední a platí," líčí průběh koaličních dohad člen expertního týmu jedné ze stran. To ostatně bezděky potvrdili občas i hlavní vyjednavači.

"Byla tam dlouhá debata a nejsem si jistá, jestli jsme ji uzavřeli," řekla např. o zdravotnických poplatcích v jisté fázi jednání místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

Od Bohuslava Sobotky jsme se zase několikrát dozvěděli, že je "v podstatě hotovo" - a krátce nato se ukázalo, že to nejdůležitější - tedy daně - zatím hotovo vůbec není.

ČSSD si do koaliční smlouvy prosadila svůj dlouholetý cíl: Zrušit velkou část zdravotních poplatků, které zavedla Topolánkova vláda. Zůstane jen poplatek za záchrannou službu (90 korun). Navíc bude muset vláda najít peníze, kterými by kompenzovala nemocnicím poplatek za den hospitalizace.

Naopak jí nevyšlo zavést minimální daň pro živnostníky - koalice pouze slibuje, že ti, kteří vykazují dlouhodobě ztrátu, "nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění".

Lidovci si odnášejí palmu vítězství v podobě už zmíněné podpory rodin s dětmi. Daňová sleva ale bude až na druhé a další děti v rodině, nikoliv už na to první, jak chtěli. Daňová sleva se navíc bude zavádět postupně - a koaliční dohoda neuvádí, jak velká.

Původní plán - tedy příspěvek i na první dítě a hned v plné výši - by např. znamenal pro státní kasu roční výpadek 27 miliard korun. Nakonec schválenou verzi koalice ještě propočítanou do detailů nemá.

Kromě úlev na daních z příjmu se můžou rodiny s dětmi těšit i na zlevnění plen nebo "nenahraditelné dětské výživy" - spolu s knihami a léky je chce budoucí koalice zatížit jen sníženou daní z přidané hodnoty. Konkrétní sazba ve smlouvě nebude - ČSSD si ale představuje 5procentní DPH, hnutí ANO "něco mezi 5 a 10 procenty".

A konečně hnutí ANO prosadilo svůj koncept nezvyšovat daně a "začít šetřit". Tady ale není jasné, jak velké úspory bude příští koalice schopna v jednotlivých resortech najít. ČSSD původně mluvila o ambici uspořit už příští rok "mezi 10 a 20 miliardami", posléze se v šetření uskrovnila.

"ANO mluví o 7 miliardách, nám - ať to počítáme, jak to počítáme - vychází tak 5 miliard," říká o úsporách v plánovaném rozpočtu na rok 2014 sociální demokrat blízký vedení strany.

Daňová sleva pro důchodce a důchodová reforma

Kromě dětí se mohou na daňovou slevu opět těšit i důchodci: Koalice zavede pro ty, kteří si k důchodu přivydělávají, opět daňový odpočet, zrušený Nečasovou vládou. Navíc se důchodci mohou těšit na valorizaci důchodů o celou výši inflace.

Zato lidé spořící si na důchod, které oslovila Drábkova důchodová reforma, nemají jistotu, co bude dál. "Zastavíme vyvádění prostředků z průběžného důchodového pilíře," vetkla si totiž budoucí koalice do smlouvy. Jenže právě na tom závisí už rozběhlá důchodová reforma, která ale oslovila jen velmi málo lidí.

Úlevy ale čekají i "sociálně potřebné zaměstnance".

"Jsou tam vymezené skupiny - rodiče po mateřské dovolené, absolventi, lidé nad 50 let věku. Za určitých okolností je tam možnost snížit nebo úplně odpustit platbu na sociální pojištění," popsal opatření vyjednavač za KDU-ČSL Marian Jurečka.

I na to ale bude muset vláda najít dodatečné peníze. "Stát by de facto platil sám sobě, aby odlehčil těmto zaměstnancům a zaměstnavatelům," připouští Jurečka.

Plán má nicméně řadu omezení - jako pojistky proti zneužívání: Týkalo by se to jen lidí, kteří by před uzavřením zaměstnanecké smlouvy byli nezaměstnaní, a také jen těch zaměstnavatelů, kteří v rozhodném období nepropouštěli.

Kde na to vzít

Druhou stranu problému - příjmy státu, pokud už koalice nehodlá, alespoň prozatím, zvyšovat daně - koaliční smlouva řeší jen mlhavě.

Zmiňuje mantru většiny posledních vlád, kterou si vytkl už kabinet Miloše Zemana: Lépe vybírat daně. A tato vláda přidává: Budeme šetřit na provozu resortů.

"Navrhneme novely daňových předpisů, které povedou ke zlepšení výběru daní. Navržené předpisy budou vycházet z odůvodněných požadavků daňové správy a projdou řádným připomínkovým řízením a budou konstruovány tak, aby neměly významnější negativní dopad na poctivé daňové poplatníky a neohrožovaly hospodářský růst," říká pracovní verze koaliční smlouvy.

A kromě posílení personálu a lepšího vybavení finančních úřadů se čtenář smlouvy nedozví, jak toho hodlá koalice dosáhnout.

Doplňme, že už Pavel Mertlík, ministr financí v Zemanově vládě, po letech přiznal, že se mu nepodařilo vybrat daňové nedoplatky, ale jen "zpomalit jejich růst".

 

Právě se děje

Další zprávy