Nová šéfka spravedlnosti chce změnit občanský zákoník

ČTK ČTK
19. 1. 2014 21:00
Válkové (ANO) se nelíbí zejména technické nedostatky nové právní úpravy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Do konce letošního roku chce budoucí ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) připravit novelu občanského zákoníku. Platit by mohla od července 2015 či od ledna 2016. Válková to řekla v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Norma nabyla účinnosti letos v lednu a je terčem kritiky. Podle ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové (ČSSD) ale zatím žádná kalamita s jejím uplatňováním nenastala.

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková varovala před unáhlenými změnami. Horší než špatné zákony jsou podle ní pro soudní praxi a kontinuitu práva neustále se měnící zákony.

Odstranění technických nedostatků v co nejkratší době

Válková potvrdila, že její ambicí je v co nejkratší době odstranit technické nedostatky, které znemožňují správné uplatnění občanského zákoníku v praxi. To lze provést technickými novelami.

Věcná novela si pak ale vyžádá určitý čas, aby se mohla vypořádat se všemi nedostatky, které se v prvním roce fungování nové normy projeví.

Na neúměrnou délku soudního řízení upozornily některé nálezy Ústavního soudu. Soudci tvrdí, že časté novely zákonů a neexistence nového trestního řádu protahují soudní i přípravné řízení.

V roce 2012 si na zdlouhavý soudní proces stěžovalo ministerstvu spravedlnosti na čtyři tisíce lidí. Odškodnění dostalo 1428 stěžovatelů, v celkové výši 105 milionů korun. Loni bylo podáno 4109 žádostí a na odškodném bylo vyplaceno 112 milionů korun.

Podle Šimáčkové brání rychlému, kvalitnímu a přitom spravedlivému řešení věcí před soudem přílišná komplikovanost občanského soudního řádu a trestního řádu. Obviněný má velké množství procesních oprávnění, když je využívá, řízení se protahuje, aniž mu to třeba pomůže domoci se jeho práv.

Válková uvedla, že příprava nového trestníhou řádu, který zásadně ovlivní vyřizování a řízení před trestními soudy, může trvat dva, tři roky.

Totéž se podle ní týká občanského soudního řádu, který je také potřeba připravit nový. Pokud se stane ministryní, bude ministerstvo na obou normách pracovat a bude považovat za úspěch, když se podaří je připravit do dvou let.

 

Právě se děje

Další zprávy