Nová ministryně říká: Julínek reformy připravil dobře

Kateřina Eliášová
15. 1. 2009 11:05
Premiér dnes oznámil, koho na Julínkovo místo vybral
Daniela Filipiová - vítězná.
Daniela Filipiová - vítězná. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátorka Daniela Filipiová byla dnes oficilálně potvrzena jako nástupkyně Tomáše Julínka na ministerstvu zdravotnictví.

Premiér ji oslovil už v úterý, ale do poslední chvíle nepočítala napevno s tím, že by ministerské místo převzala.

Jejími konkurenty byli dosavadní Julínkův 1. náměstek Marek Šnajdr a poslanec ODS Boris Šťastný.

"Musíme předpokládat, že se pan premiér rozhodne ještě jinak. Je možné, že ve čtvrtek padne jiné jméno, ne moje," řekla deníku Aktuálně.cz v rozhovoru pořízeném ještě před tím než premiér její potvrdil, že si vybral právě ji. 

Tým zachovat, v plánech pokračovat

Daniela Filipiová v něm říká, že chtěla by na Julínkovu práci navázat a ráda by zachovala i stávající tým, který spolu s Julínkem reformu zdravotnictví připravoval.

"Jsou to lidé, kteří reformní zákony dávali dohromady, mají to všechno v hlavě a znají to do posledního odstavce. Nejen tím jsou velmi cenní. Pokud se rozhodnou odejít, je to jejich plné právo."

Uvedla také, že by chtěla co nejdříve mluvit s koaličními partnery.

"Snažila bych se s nimi vyjasnit, jaké byly kritické body u zdravotních zákonů a jak najít kompromis přijatelný pro všechny strany," řekla Filipiová. "Chci se pokusit znovu zákony projednat v koalici, když už ne všechny, tak aspoň část," dodává.

Skončí reforma s Julínkem?
Skončí reforma s Julínkem? | Foto: Ludvík Hradilek

Julínek byl dobře připraven

Aktuálně.cz: Myslíte, že jsou zdravotnické zákony dobře připraveny?

Nepochybně. Tomáš Julínek je jeden z mála ministrů, kteří nastupovali do úřadu a měli naprosto jasnou vizi, co chtějí dělat a měli to i sepsané.

A.cz: Reforma má skluz. Věříte, že ji i přesto - pokud se stanete ministryní - dotáhnete do konce?

Vím, že toho času moc není. Pokud vláda přežije, má před sebou rok a půl. Obecně se má za to, že vláda už toho ten poslední rok moc neudělá. Stojí to za to pokusit se sejít a znovu reformu prodiskutovat. Jsem si vědoma, že to na sebe beru i s tím rizikem, že to může všechno selhat.

A.cz: Debata s koaličními partnery nad zdravotnickými zákony je tedy ten hlavní úkol?

Pokud bych já měla po Tomáši Julínkovi převzít ministerstvo, nechci v tomto smyslu mluvit o absolutní prioritě. Budu muset velmi rychle proniknout do úřadu a teprve pak zjistit, co je ta největší priorita. Nicméně zdravotní zákony jednou z těch priorit budou.

Poplatky potřebujeme

A.cz: Koaliční partneři upozorňují na řadu věcí, se kterými nechtějí souhlasit. Ať už je to transformace zdravotních pojišťoven nebo stanovení standardů zdravotnické péče. Udělala byste něco jinak než Julínek, nebo s jeho zákony bezezbytku souhlasíte?

Dokud se s těmi zákony dopodrobna neseznámím, nechci k tomu říkat žádná konkrétní vyjádření. Budu chtít slyšet argumenty koaličních partnerů, co jim na tom nejvíce vadilo a najít v tom kompromis.

A.cz: V Senátu jste jednala o tom, jak zachránit zdravotní poplatky, které sněmovna zrušila a nyní je právě senát může vrátit do hry. Podaří se to?

Všichni měli snahu najít kompromis. Poplatky mají smysl, a to nejen finanční, ale zejména solidární, který je pro mě možná ještě důležitější. Tím, že si koupím kapky do nosu, přispěju na léčbu těžce nemocného pacienta. Pokud poplatky nebudou, sníží se také příjmy zdravotnickým zařízením a přiznejme si, že za tento rok bude nižší výběr zdravotního pojištění. Pak bude každá koruna dobrá.

 

Právě se děje

Další zprávy