Nominace pro podzimní volby končí v úterý

5. 8. 2012 14:35
Strany budou muset do té doby navrhnout kandidáty do krajských a senátních voleb
Michal Hašek (ČSSD) bude obhajovat své hejtmanské křeslo
Michal Hašek (ČSSD) bude obhajovat své hejtmanské křeslo | Foto: Obrazová sekce, Jan Langer

Praha - Do úterního odpoledne mají politické strany a hnutí čas na to, aby navrhly své kandidáty na krajské zastupitele.

Ve stejnou dobu také skončí lhůta pro nominace uchazečů o senátorské křeslo, kterých by podle předpokladů z minulých voleb mohlo být kolem dvou set.

Do krajských voleb by se mohla přihlásit přibližně šedesátka stran, hnutí nebo jejich koalic. Z nich by jen necelá desítka měla mít své adepty ve všech krajích.

V obou volbách bude o udržení své nadvlády nad regiony i horní komorou parlamentu usilovat opoziční ČSSD, uspět chce znovu zejména s kritikou vládních reforem.

ČSSD, která minulé krajské volby vyhrála a získala 280 ze 675 krajských mandátů, bude obhajovat všech 13 hejtmanských postů.

Ze stávajících krajských šéfů má ale možnost ve svém křesle zůstat jen devět a to včetně místopředsedy strany Michala Haška.

Středočeský David Rath skončil kvůli obvinění z korupce, pardubický Radko Martínek končí kvůli zdravotnímu stavu. Podobně jako další odcházející hejtman, liberecký Stanislav Eichler, chce být senátorem. Jím už je ostatně čtvrtý z končících hejtmanů, moravskoslezský Jaroslav Palas.

ODS při minulých krajských volbách před čtyřmi lety přišla kromě hejtmanů i o 111 z 291 krajských zastupitelů. Mezi hejtmanskými kandidáty bude mít kromě místních a regionálních politiků odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Za TOP 09 a starostovské hnutí bude kandidovat mimo jiné předseda jejich poslanců a šéf STAN Petr Gazdík nebo europoslanec Jan Březina. Komunisté a lidovci vsadili na své komunální a krajské politiky a poslance.

Napínavý souboj na severu Čech

Hegemonii parlamentních stran by chtěly narušit nově vzniklé strany, například Piráti a Zemanovci, nebo regionální uskupení - Jihočeši 2012, Východočeši nebo ústecký PROkraj.

Právě na severozápadě Čech bude jeden z nejsledovanějších soubojů o funkci hejtmana, kterou chce Janě Vaňhové (ČSSD) sebrat mimo jiné bývalý sociálnědemokratický premiér a nynější předseda národních socialistů Jiří Paroubek.

Jednaosmdesátičlenný Senát se pravidelně obměňuje po dvou letech vždy z jedné třetiny. Letos senátní volby začnou společně s krajskými 11. a 12. října.

ČSSD bude obhajovat senátní většinu

ČSSD v nich bude obhajovat vítězství v šesti z 27 obvodů. K obnovení jednačtyřicetičlenné většiny by ale potřebovala vyhrát v sedmi obvodech, neboť Vladimír Dryml a Jiřina Rippelová, která křeslo obhajuje, ohlásili přechod k Zemanovcům.

Do bojů o Senát zasáhne i hnutí ANO 2011 Andreje Babiše
Do bojů o Senát zasáhne i hnutí ANO 2011 Andreje Babiše | Foto: Ludvík Hradilek

ODS je ve složitější pozici, může přijít o více než polovinu svých nynějších 24 senátorů. Vítězství bude obhajovat ve 14 obvodech včetně Náchodska, kde o znovuzvolení usiluje její bývalý člen Petr Pakosta.

Alespoň tři mandáty si chce uchovat pětičlenný senátorský klub TOP 09 a STAN, kterému v případě neúspěchu hrozí zánik. Takřka stejně jsou na tom i lidovci.

Ostře sledovaní kandidáti

K nejsledovanějším kandidátům budou zřejmě patřit bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) v Brně, herci Tomáš Töpfer a Ladislav Županič (oba za ODS), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), podnikatel Tomio Okamura na Zlínsku nebo šéf hasičů Miroslav Štěpán na Náchodsku.

K jeho soupeřům bude patřit sedm současných nebo bývalých zákonodárců a Lubomír Franc, jeden ze čtyř hejtmanů kandidujících na senátora.

V Praze se o zvolení pokouší bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, jehož upozornění na údajnou korupci nakonec vedlo k odchodu ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

 
domácí politika Aktuálně.cz zprávy Krátce krajské volby 2012 krajské volby Senát Volby do Senátu 2012 Socdem (Sociální demokracie, ČSSD) ODS TOP 09 KSČM Senátní volby Krajské volby 2012 - KDU-ČSL v Jihočeském kraji Krajské volby 2012 - Koalice pro Olomoucký kraj Krajské volby 2012 - Koalice pro Karlovarský kraj Krajské volby 2012 - KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji Krajské volby 2012 - Koalice pro Pardubický kraj Krajské volby 2012 - KDU-ČSL v Jihomoravském kraji Jaroslav Borka Krajské volby 2012 - KSČM v Karlovarském kraji Krajské volby 2012 - KSČM v Pardubickém kraji Hana Horská josef řihák Krajské volby 2012 - KSČM ve Středočeském kraji Pavel Jetenský Stanislav Juránek Berill Mascheková Krajské volby 2012 - Středočeši2012.cz Helena Langšádlová Krajské volby 2012 - ČSSD ve Středočeském kraji Krajské volby 2012 - KSČM v Jihomoravském kraji Vojtěch Adam Krajské volby 2012 - KSČM v Plzeňském kraji Karel Šidlo Krajské volby 2012 - KSČM v kraji Vysočina Jan Slámečka Vít Slováček Krajské volby 2012 - KSČM v Moravskoslezském kraji Josef Babka Krajské volby 2012 - KSČM v Libereckém kraji Stanislav Mackovík Krajské volby 2012 - KSČM v Ústeckém kraji Oldřich Bubeníček Krajské volby 2012 - KSČM v Jihočeském kraji Petr Braný Krajské volby 2012 - Severočeši.cz Jiří Zelenka Krajské volby 2012 - KSČM v Královehradeckém kraji Otakar Ruml Krajské volby 2012 - KSČM v Olomouckém kraji Alexander Černý Krajské volby 2012 - KSČM ve Zlínském kraji Ivan Mařák Miroslav Novák Milena Kozumplíková Petr Vícha Petr Pakosta Radomil Schreiber Jaroslav Vondráček Ladislav Kunert Vítězslav Jonáš Václav Vlček Vladimír Plaček Richard Svoboda Stanislava Slavíková Jiří Šesták Hassan Mezian Jaroslav Kubera Petr Pípal Jan Hajda Radim Uzel Karel Sibinský Božena Sekaninová Ladislav Županič Vojtěch Stříteský Harald Čadílek Karel Šebek Věra Kisová Miloslav Vlček Petr Procházka Zdeněk Juračka Jana Juřenčáková František Hubáček Jaromír Jermář Jiří Částečka Soňa Paukrtová Jaroslav Zeman Václav Homolka Zdeněk Berka Praha Michal Hašek David Rath Radko Martínek Stanislav Eichler Jaroslav Palas Jiří Pospíšil Petr Gazdík Jana Vaňhová Jiří Paroubek

Právě se děje

Další zprávy