Nikdo vás nenutí, abyste byli ve vládě, reaguje ANO na Bělobrádkovu kritiku

Julie Kochová Julie Kochová
Aktualizováno 12. 10. 2015 23:00
Sobotní vystoupení předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který v diskusním pořadu osočil Andreje Babiše z nedodržování demokratických principů, vyvolalo ostrou reakci hnutí ANO. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka se Bělobrádek chová jako opozičník a lidovce nikdo nenutí, aby seděli s ANO ve vládě. Babiš kritiku podpořil, když obvinil lidoveckého poslance Jana Bartoška z ovlivnění hazardní lobby. Koalice teď podle předsedy ANO moc dobře nefunguje.
Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš.
Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš. | Foto: DVTV

Praha - Veřejná přestřelka mezi ANO a KDU-ČSL, kterou v nedělních Otázkách Václava Moravce odstartoval Pavel Bělobrádek, pokračovala v pondělí rozladěnými reakcemi hnutí.

"I když pan Bělobrádek mluví jako opoziční politik, je stále členem vlády, zasedá v koaliční radě a je předsedou parlamentní koaliční strany," řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který chtěl věc zařadit hned k prvnímu jednání koaliční rady. "Jeho věty o tom, že ANO ve Sněmovně porušuje některá demokratická pravidla, jsme nepochopili," dodal.

Bělobrádkovi vadí některé z návrhů ANO, kritizoval například návrh na zrušení interpelací nebo změny domluveného projednávání zákonů. Stěžoval si rovněž na to, že hnutí ostatní koaliční strany neinformuje o přípravě takových návrhů.

Lidovcům podle svého předsedy dochází trpělivost. V reakci na výrok Andreje Babiše, že "tradiční politické strany" si budou muset zvyknout, že se nebude brát ve Sněmovně ohled na opozici, Bělobrádek vyzval předsedu hnutí k dodržování demokratických principů, nebo k odchodu.

Kalousek, Bartošek a Šincl

Babiš kritiku odmítl. Zároveň přiznal, že koalice podle něj nyní moc dobře nefunguje. "Musíme se domluvit, jestli v té Sněmovně budeme táhnout za jeden provaz, nebo ne," uvedl.

V pondělí odpoledne pak prohlásil, že koaliční poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Ladislav Šincl (ČSSD) byli zlobbovaní hazardní lobby. "Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou zlobbovaní tou hazardní lobby na čele s panem (místopředsedou TOP 09 Miroslavem) Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl. To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce, a pan (senátor Ivo) Valenta na to dohlížel z balkonu," řekl Babiš.

Šincl s ministrovým nařčením nesouhlasí. "Já už nemám k tomu co říct. Pan ministr má na mě asi nějakou slabost, pravděpodobně, protože opět, když mu dochází argumenty, tak používá takováto slova," řekl poslanec, který s Babišem měl prudké spory už při jednáních o návrzích týkajících se pojišťovnictví. "Já bych řekl, že to je totální magor," uvedl také. Ministr financí si podle něj vymýšlí páté přes deváté.

Bartošek řekl, že není v pozici, kdy by se měl hájit. "Mně to velice blízko připomíná praktiky StB. Jen tak do prostoru hodíte obvinění a dělej s tím, člověče, co chceš. Bez důkazů, bez všeho ostatního," řekl v ČT.

Reagoval i první místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Babiš podle něj neudržel chladnou hlavu. "Buď ať to doloží, nebo ať se omluví a neříká tyto věci," podotkl. Rád by, aby se vláda vrátila k rozumné komunikaci.

Faltýnek: Bělobrádek sbírá body u voličů

Babišův spolustraník Faltýnek zároveň dodal k Bělobrádkově kritice, že přímo za hnutím si předseda KDU-ČSL nikdy stěžovat nepřišel. "Buď k tomu nenašel odvahu, nebo má jen potřebu se podobnými výroky blýsknout před svými voliči. Jeho mediální a ničím nepodložené tvrzení, že je někdo nedemokratický, je podle nás zcela zbytečným útokem na koaličního partnera. Nikdo navíc KDU-ČSL nenutí, aby s hnutím ANO v koaliční vládě seděla," doplnil.

Hnutí hájí Faltýnek s tím, že pokud má ANO ve Sněmovně jen 47 poslanců ze dvou set, bez dohody s koalicí a dalšími stranami ani nemůže mít na program rozhodující vliv. Za problém označil opoziční zdržování projednávání.

"Pokud má pan vicepremiér na mysli, že nám vadí obstrukce ze strany opozice, které znemožňují projednávat zákony většinové koalice, jež vznikla na základě demokratických voleb, tak ty nám vadí a budeme to říkat i nadále," dodal Faltýnek.

 

Právě se děje

Další zprávy