Nikdo nás neoslovil, odmítl Nečas účast na akci v Libyi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 3. 2011 17:38
Česko je připraveno poskytnout Libyi humanitární pomoc
Tentokrát Sarkozy Nečase neoslovil. Nepřekvapuje nás to, říká premiér
Tentokrát Sarkozy Nečase neoslovil. Nepřekvapuje nás to, říká premiér | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zopakovali, že Česká republika se nezapojí do vojenských akcí v Libyi.

"Nebyli jsme kontaktováni a nejsme tím překvapeni," řekl ministerský předseda, který to zdůvodňuje tím, že ČR zaujímala střízlivý postoj k případnému zásahu.

"Za druhé samozřejmě naše vojenské kapacity nejsou toho typu, které by teď byly vhodné k nasazení," míní.

Koalice ochotných

Nečas předpokládá, že vojenské akce povede ad hoc vytvořená koalice, nikoliv mezinárodní instituce jako například NATO. A Francie se stává jakýmsi "mluvčím této koalice ochotných".

Česko je nicméně podle něj připraveno poskytnout Libyi materiální humanitární pomoc. Situace nyní nevyžaduje mimořádné zasedání české vlády. S ministry zahraničí a obrany ale prý bude dále připravovat českou pozici pro jednání v NATO a EU.

Podobně se k vývoji kolem Libye vyjádřil i šéf české diplomacie Schwarzenberg. "Nejsme středomořská země, nemáme pro tyto operace patřičnou výzbroj a myslím, že je dostatečně sil a zájemců, abychom si mohli dát ještě prozatím pohov," řekl v České televizi.

Francie se podle něj chopila iniciativy, protože se jí nabídla jedinečná možnost "konečně se prokázat jako vůdčí mocnost ve Středomoří".

Letadla nad Benghází

Spojenecké letectvo zahájilo operace nad Libyí s cílem zabránit silám vůdce Muammara Kaddáfího útočit na vzbouřence. Po jednání s představiteli arabských a evropských zemí a USA v Paříži francouzský prezident Nicolas Sarkozy upřesnil, že francouzské bojové letouny již zastavují letecké útoky Kaddáfího jednotek na baštu rebelů Benghází na východě země.

Zdůraznil, že vojenská operace podporovaná Francií, Británií, USA a Kanadou se uskutečňuje se souhlasem Ligy arabských států (LAS). K nasazení vzdušné vojenské síly v Libyi otevřela cestu čtvrteční rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která to povolila.

 

Právě se děje

Další zprávy