Neznámý nový šéf SPOZ: Kriminalista s láskou k citátům

Martina Machová Martina Machová
24. 3. 2013 14:00
První "pokus o portrét" Zdeňka Štengla, nového předsedy strany s parlamentní ambicí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - "Co mi je po tom, co jsem kecal včera," odkazuje se na německého poválečného kancléře Konráda Adenaura nově zvolený předseda Strany práv občanů - zemanovců Zdeněk Štengl. Obhajuje tak své vymyšlené výroky na adresu Karla Schwarzenberga, Zemanova soupeře v prezidentské volbě.

Na svém profilu tehdy napsal, že ministr zahraničí kandiduje na Hrad jen proto, že chce vrátit sudetským Němcům zabavený majetek.

Adenauerův citát s oblibou používal i Jiří Paroubek, jen v jiné verzi - "Proč mám ještě dnes říkat hlouposti, které jsem říkal včera?"

Když to máte načtené

Ostrými výroky a "lidovým" parafrázováním citátů na sebe nový předseda SPOZu upoutal i během svých projevů na sobotním sjezdu.

To on Miloše Zemana přirovnal k Ježíši a stranu k apoštolům, následujícím jeho myšlenky.

"Když člověk ty výroky umí používat a zamyslet se nad nimi, umí je napasovat...," říká o své zálibě barvitých metafor. "Člověk má některé věci nastudované, přečtené," přiznává muž, který se do literatury pustil i aktivně, když se podílel na knize o historii své obce.

Kromě extravagantních výroků a velmi obecné biografie toho však o osmačtyřicetiletém politikovi z Pardubického kraje zatím moc nenajdete. Mlčí veřejné zdroje i jeho kolegové.

"Jste na tom informačně stejně jako já," reagoval jeden ze zakládajících členů strany, když jej deník Aktuálně.cz požádal o podrobnosti k novému lídrovi. Dokáže o něm říci více, než fakt, že jeho nový předseda je bývalý kriminalista z Chrudimi?

"Je to dobrej kluk," zaručuje se za něj pardubický hejtmanský náměstek, odborář Jaromír Dušek. I on ovšem charakterizuje svého kolegu z pardubické politiky, "jen" jako bývalého policistu.

Foto: Vojtěch Marek

Zapálený kriminalista z Chrudimi

Pravda je, že Štengl skutečně téměř třetinu svého života u policie působil. Nastoupil k ní hned po škole (je vyučeným uměleckým klempířem) a vydržel v ní 17 let. Sedm roků vedl chrudimskou kriminálku.

"Oslovilo mne, že bych mohl jít chytat lotry," vzpomíná na prvotní impuls, proč se dal k strážcům zákona.

Během policejních let vystudoval vysokou školu v Hradci Králové. Později ještě přidal studium na soukromé Univerzitě Jana Ámose Komenského. Obory? Psychologie, management a sociální patologie a prevence.

V roce 2006 od policie odešel a s kolegou Romanem Doležalem založil společnost Spirus, věnující se bezpečnostnímu poradenství.

"Nebyla to bezpečnostní služba," vysvětluje Štengl: "Vystupoval jsem jako zmocněnec poškozených v trestním řízení." V obchodním rejstříku je každopádně uvedeno, že společnost působí v oblasti služeb soukromých detektivů.

Manažerské křeslo si Štengl vyzkoušel ve vydavatelství Progrestisk, které vydává na Pardubicku a Královéhradecku inzertní noviny. Firmu vlastní společnost Stone Block, která se podle obchodního rejstříku v té době zabývala mimo jiné i ekonomickým poradenstvím, pronájmy nemovitostí nebo veřejnými dražbami.

"Potřebovali šéfa, ale odešel jsem. Nenaplňovalo mne to," říká dnes první muž SPOZu.

Druhou, detektivní firmu už opustil rovněž - když se začal více angažovat v krajské politice, přenechal ji společníkovi.

SPOZ: V pravý čas na pravém místě

Zemanovci vstoupili do jeho života před pěti lety.

"Byl v pravý čas na tom správném místě," vysvětluje strmou politickou kariéru nového předsedy jeden z původních členů Strany práv občanů - zemanovci. Sám ze Štenglova zvolení ovšem příliš nadšen není. Podle něj by stranu měla vést osobnost, která upoutá voliče.

Foto: Vojtěch Marek

Štengl svůj nástup k zemanovcům líčí s obvyklou jednoduchostí: "V roce 2008 jsem se dozvěděl, že existuje sdružení přátel Miloše Zemana. Jeho myšlenky a názory mne zajímaly, tak jsem se přihlásil."

Vše vyřídil po internetu. Fyzicky se s "partou" kolem Zemana poznal až na prvním společném jednání. Byl jedním z mála příznivců z Pardubicka a tak si region na starost.

"Vzhledem k tomu, že jsme měli výsledky v Pardubickém kraji v parlamentních volbách v roce 2010, tak jsem byl nominován na prvního místopředsedu," líčí raketový postup stranickou hierarchií.

Zemanovci na Pardubicku tehdy překročili pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, získali 5,23 procent. Celostátní výsledek ovšem byl "jen" 4,33 procent, takže parlament zůstal SPOZu uzavřen.

Štenglovou další šancí se stala prezidentská volba. Vzali ho do Zemanova týmu a svěřili mu, ať kampaň koordinuje s příznivci v regionech. A když se po vítězství rozhodl původní předseda Vratislav Mynář místo nejistého čekání na "volební lístek do parlamentu" raději vzít místo hradního kancléře, byl kriminalista z Chrudimi najednou kandidátem č. 1. Jako loajální straník si od vedení SPOZu vysloužil nominaci, aby partaj vedl.

I přesto, že ho ještě stále neznají ani mnozí straníci. "Já za toto nemůžu, spoustu pracovitých z krajů já znám," pokrčí Štengl nad otázkou rameny a "neználkům" vzkáže lakonicky: "To je asi jejich chyba, nesledují stránky SPOZ, tam mám články."

 

Právě se děje

Další zprávy