Nevyzrazujte tajné zprávy, raději se poraďte s vládou, vyzvali Zemana poslanci kvůli kauze novičok

ČTK mp ČTK, mp
Aktualizováno 10. 5. 2018 14:16
Prezidentovými výroky o jedu novičok se zabývala sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství i zahraniční výbor.
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Zahraniční výbor sněmovny ve čtvrtek přijal usnesení, v němž říká, že na území České republiky se nevyráběla a neskladovala žádná látka typu novičok. Reagoval tak na nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana. Po neveřejném jednání výboru to řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

"Mohu říci veřejnou informaci, že závěrem jednání je usnesení, kde výbor konstatuje, že na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok," řekla Šlechtová.

Kromě ministryně se části jednání o novičoku účastnil také šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Podobné usnesení týž den schválila i sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, která se Zemanovými výroky o jedu novičok rovněž zabývala. Komise navíc Zemana vyzvala, aby zachovával utajený režim zpravodajských informací a aby v případě nejasností své kroky konzultoval s vládou či tajnými službami, popsal Aktuálně.cz výsledek jednání předseda Vít Rakušan (STAN).

Prezident ale trvá na tom, že novičok se v Česku vyráběl. "Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho parlamentu si nejsem jist, jestli mají lepší informace než ředitel Vojenského výzkumného ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl. Ta informace byla publikována veřejně tuším v únoru tohoto roku," reagoval prezident během návštěvy Polska na usnesení parlamentního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb.

Případem kolem jedu novičok v Česku se bude zabývat i sněmovna hned v úvodu schůze, která začne v úterý 22. května odpoledne. Návrh jejího programu ve čtvrtek projednal organizační výbor. Sněmovní plénum by mělo vycházet z usnesení zahraničního výboru, podle kterého se na území Česka nevyráběla a neskladovala žádná látka typu novičok.

Zeman minulý týden prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Látkou typu novičok byl v březnu v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Ministerstvo obrany po výrocích prezidenta minulý týden uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Obrana vyloučila, že by tyto látky mohly uniknout z laboratoří. Podle ministerstva zahraničí se v Česku netestovala tatáž látka, kterou byl otráven Skripal.

Šlechtová zopakovala, že příprava látky novičok pro laboratorní testy není považována za výrobu ani skladování. "Jakákoliv příprava formou mikrosyntézy pro následnou analýzu není výrobou," uvedla. Ministryně dodala, že mezi vojenským zpravodajstvím i jaderným úřadem panuje v otázce údajné výroby novičoku shoda.

 

Právě se děje

Další zprávy