Nevolte ty, kteří svrhli vládu, apeluje kardinál Vlk

Michal Žák Michal Žák
4. 6. 2009 15:25
ČSSD kontruje: Nejvyššímu duchovnímu jde jen o majetek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kardinál Miloslav Vlk se několik desítek hodin před volbami do Evropského parlamentu pustil do politiků.

Na webu svého úřadu Kardinal.cz vyzval voliče, aby svůj hlas nedávali politikům, kteří koncem března svrhli vládu Mirka Topolánka (ODS). Podle něj totiž jednali nezodpovědně a v Evropském parlamentu nemají co dělat.

Podobně ostatně kritizoval sociální demokraty už před Vánoci v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz, kde přirovnal boj o poplatky k třiceti stříbrným pro Jidáše.

Reakce z Lidového domu na sebe nenechala dlouho čekat. Podle šéfa ČSSD, na něhož kardinál nepřímo narážel, jde Vlkovi jen o majetek z církevních restitucí.

Unie je zpochybňována, stýská si kardinál

"Ve dnech blížících se voleb do Evropského parlamentu je evropské téma nyní zcela přítomné i v mé mysli," píše nejvyšší představitel českých katolíků.

"U nás je toto téma bohužel dlouhodobě zpochybňováno i nejvyššími představiteli naší politické scény," napsal v narážce na prezidenta Václava Klause a další euroskeptiky.

eurovolby logo
eurovolby logo | Foto: Bleskově
DOKUMENT:
Co napsal křesťanům před volbami kardinál Vlk

Zároveň nabádá Čechy, aby určitě v pátek či v sobotu vyrazili do volebních místností. Měli by ale podle něj dobře vážit, koho volit. "V poslední době se řada stran a politiků v našem veřejném životě, při bourání vlády a při dalších příležitostech projevila zcela nezodpovědně. Takové politiky nelze do evropského parlamentu volit," míní.

Nepřímo tak vystoupil proti sociálním demokratům vedeným Jiřím Paroubkem, komunistům, ale i přeběhlíkům z koaličního tábora - někdejším poslancům ODS Vlastimilu Tlustému a Janu Schwippelovi (kandidují za Libertas.cz, protilisabonské hnutí odsouzeného europoslance Vladimíra Železného) a kandidátce Demokratické strany zelených Olze Zubové (ta byla společně s Věrou Jakubkovou vyloučena ze Strany zelených, obě posléze přestoupily k DSZ).

Sedmasedmdesátiletý Vlk, který už v půli dubna oznámil, že letos ve funkci skončí, se k politickým tématům nevyjadřuje příliš často. Počátkem roku ale v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz prezentoval svůj názor na loňské podzimní volby, které podle něj ukázaly "hodnotovou prázdnotu společnosti". "Za třicet stříbrných prodal Jidáš Krista. Za třicet korun se dnes prodává tento národ," glosoval vyhrocenou kampaň levice.

Paroubek: Vlkovi jde jen o majetek za stovky miliard

Několik hodin poté, co o Vlkově vzkazu informovala média, se ozvali i politici ČSSD. "Tato slova nejvyššího představitele katolické církve jsou motivována majetkovými zájmy katolické církve a bojem za vyplacení téměř 270 miliard korun z prostředků českého státu," nebral si servítky předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

"Díky pádu Topolánkovy vlády totiž nedojde k církevním restitucím v této podobě, které ČSSD považovala od počátku za nespravedlivou, netransparentní a mimořádně nevýhodnou pro Českou republiku a její občany."

Církevní organizace by podle něj měly být apolitické. "Vstup kardinála Vlka do předvolební kampaně proto považujeme za nešťastný, bezprecedentní v novodobé historii ČR a neslučující se s posláním církví."

parlament
parlament | Foto: Bleskově
DOKUMENT:
Reakce ČSSD na výroky kardinála Vlka

A přišel s vlastním apelem: "ČSSD vyzývá všechny občany, aby nevolili ty politiky, kteří prosazovali nespravedlivé vyplacení 270 miliard korun katolické církvi, zavedli justiční mafii a nespravedlivé daně nebo prováděli neférové a nesociální experimenty."

 

Právě se děje

Další zprávy