Nevidím důvod, proč rezignovat, říká ministr Dobeš

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 2. 2011 21:23
Sledování e-mailů jsem nenařídil, tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Josef Dobeš
Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) musí v posledních dnech vysvětlovat jeden skandál za druhým.

Naposledy v kauze sledování e-mailové korespondence zaměstnanců úřadu, kterou přinesla Mf Dnes.

Ministr nabízí svou verzi: on sám to nenařídil, odpovědnost prý nesou jen dva ředitelé jeho kabinetu, šéf informatiky a náměstkyně Eva Bartoňová, pod kterou odbor informatiky spadá, a jejíž mailová schránka byla údajně také sledována. A že nařídil sepsat o případu protokol a poslat na policii.

Několik dní před tím stejný deník přinesl zprávu, že ministr pomáhal psát seminární práci své současné ředitelce kabinetu Janě Machálkové. Dobeš se hájí tím, že jí jen okomentoval.

Závažnější byla informace, že chce ministr školství dosadit jako svého prvního náměstka Ladislava Bátoru, spojeného s nacionalistickou Národní stranou.

Josef Dobeš v rozhovoru pro Aktuálně.cz nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že i s tímto jménem jde na schůzku s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který už prohlásil, že je toto jméno nepřijatelné.

Aktuálně.cz: Popíráte, že byste věděl o sledování e-mailové korespondence. Není ale divné, že nevíte, co dělali hned dva ředitelé vašeho kabinetu? Oni vás vůbec neinformovali?

Jednoznačně. Ředitelé přišli za ředitelem IT a sdělili mu, že je to mé přání nebo mé nařízení. On to chtěl písemně, to samozřejmě neměli, a začali mu lehce vyhrožovat, že by ho neuposlechnutí mohlo stát místo.

A.cz: Uvažujete vy sám o rezignaci - třeba kvůli politické odpovědnosti?

Kdyby ministr dal nějaké takové zadání, pak není co řešit. Já jsem ho nedal. Máme stopu, že tohle udělali dva vrchní ředitelé.

A.cz: Za které vy nesete politickou odpovědnost...

Které jsem si do toho úřadu vybral, ano. Ale nevnímám, že by tento únik byla mnou způsobená věc.

A.cz: Vy jste už řekl náměstkyni Bartoňové, že s ní dál nepočítáte. Proč?

Nemohu to ani vyvracet, ani to komentovat. Ale pro mě je nepředstavitelné, že někdo přišel za ředitelem IT a toto mu řekl, a ředitel nešel minimálně ke své náměstkyni a neoznámil jí to. Že nešel rovnou za ministrem, to si dovedu představit, ale že nešel za náměstkyní, tak to je velké pochybení.

A.cz: Náměstkyně Bartoňová byla jednou z těch, jejichž maily byly sledované. Nesouvisí to spolu?

Vedle mého mailu! To je důležité dodat, což je pikantní, že jsem nařídil sledovat i můj mail. Ale paní náměstkyně je ta, které je podřízeno IT, které je podřízen ředitel.

A.cz: Takže musí odejít ředitel informatiky Ivan Metelka?

To je komplex věcí, které je třeba řešit, ale tahle odpovědnost tady je.

A.cz: Je stále ve hře jako první náměstek Ladislav Bátora - budete o tom ještě s premiérem mluvit, když se už premiér vyjádřil, že je to nepřijatelné?

To jsem nečetl, se přiznám. Já jsem o tom s premiérem nehovořil. Premiér na něco, co já jsem neřekl, řekl, že to je nepřijatelné.

A.cz: Půjdete ale na schůzku s premiérem se jménem Bátora?

To vám neřeknu, není to korektní. Ale zítra k premiérovi se mnou nejde pan Bátora.

 

Právě se děje

Další zprávy