Neustoupím, potvrdil Nečas a pakt na summitu nepodepíše

Tereza Šídlová
29. 2. 2012 13:31
Premiér dostal ve čtvrtek od vlády mandát pro nadcházející summit EU v Bruselu
Petr Nečas v Bruselu.
Petr Nečas v Bruselu. | Foto: Reuters

Praha - V pátek premiér Petr Nečas své partnery z Evropské unie na klíčovém summitu v Bruselu podle všeho nepřekvapí vstřícným postojem.

Česko ani na poslední chvíli nepodepíše eurosmlouvu o rozpočtové kázni, kterou se tam chystá stvrdit většina zemí klubu, pětadvacítka EU.

Informaci, kterou Aktuálně.cz přineslo již ráno, premiér Nečas potvrdil po čtvrtečním jednání vlády, kde mu byl dán mandát pro nadcházející summit.

Společně se svým protějškem z Velké Británie Davidem Cameronem tak zůstane Nečas mimo hlavní evropský stůl. Minimálně tento pátek.

Premiér zopakoval, že Česko má možnost se ke smlouvě v budoucnu ještě připojit. Vládní strany podle něj o českém postoji ke smlouvě budou dále jednat, vyjasnit si prý musí, zda smlouva znamená přesun pravomocí z národní úrovně na nadnárodní. "Všechny tři koaliční strany si nadále podržely svůj názor," dodal.

Nový formát "EU 25"

„EU 25", jak se nové fiskální formaci v Unii začalo říkat, smlouvu podepíše podle programu Rady EU tento pátek ráno.

„Nemůžeme teď uvažovat o podpisu smlouvy, jejíž smluvní stranou nejsme. Abychom mohli ke smlouvě přistoupit, musela by smlouva nejdříve u nás projít legislativním procesem a pak bychom požádali o připojení," řekl v úterý Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Diplomaté totiž mají ve svých kompetencích mezinárodní smlouvy a podle jejich právníků Nečasovo NE smlouvě na lednovém summitu způsobilo, že Česko bylo vyškrtnuto ze seznamu smluvních stran, a není tudíž ani možné se k tomuto paktu připojit.

Jak už dříve upozornil deník Insider, na české odmítnutí smlouvy zareagovala EU tím, že čeština okamžitě vypadla ze smluvních jazyků paktu. Jeho nejnovější verze, která se má v pátek podepsat, v oficiálním českém překladu ani neexistuje.

„Udělalo se vše možné pro to, aby to nebylo možné," řekl v úterý o případném českém podpisu eurosmlouvy na pátečním summitu Aktuálně.cz ministr zahraničí a vicepremiér Karel Schwarzenberg. Ze situace viní vnitrostranickou situaci v ODS.

Spor mezi TOP 09 a ODS o české místo v Unii tak bude bublat dál.

Schwarzenberg zůstává

To, že by Nečas na poslední chvíli změnil postoj, v zásadě vylučuje i eurotajemník z Úřadu vlády, tedy blízký premiérův spolupracovník Vojtěch Belling.

„Z hlediska časově-procedurálního je to těžko představitelné, čistě bez ohledu na aktuální politickou vůli," řekl Aktuálně.cz.

Nečas přitom při "grilování" ve sněmovně krátce po minulém summitu nevyloučil, že po "důkladném pročtení konečného textu" může vláda, respektive ODS a Věci veřejné, postoj ke smlouvě změnit.

Zatím není jasné, jaký bude mít vliv Nečasovo odmítnutí paktu na pozici Česka v EU. Známé je ale to, že postoj ke smlouvě rozděluje vládní koalici.

Ministr zahraničí a vicepremiér Schwarzenberg dříve avizoval, že svoje setrvání ve vládě podmiňuje právě přistoupením Česka k rozpočtové unii. Nebudu sedět ve vládě, která povede Česko mimo hlavní evropský proud, říkal doslova začátkem letošního roku.

Bez objektivních důvodů? 

Teď když je jasné, že minimálně na tomto summitu Česko mimo zůstane, vicepremiér svoje slova mírní.

Foto: Thinkstock

„Je tu změna, že teď je smlouvu možné podepsat o něco později, byť za trochu změněných podmínek. A tak uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Je jasné, že to všechno je z vnitrostranických důvodů ODS, nejsou pro to žádné objektivní důvody," řekl Schwarzenberg na otázku, zda jeho výše citovaná slova z dřívějška platí.

„Tak snad přece jen pan premiér nabere odvahu a rozhodne se něco udělat, ale nejsem si tím jist," dodal.

Vládní koalice zatím nenašla shodu na tom, jak pakt ratifikovat. Zda by měl být schvalován v Parlamentu, či referendem. Za tím se ale skrývá hlavně spor o prosazení referenda o přijetí eura, které tlačí ODS. Premiér Nečas jej totiž přislíbil spolustraníkům na posledním kongresu strany.

Nečase k podpisu eurosmlouvy na pátečním summitu vyzvaly v petici osobnosti českého veřejného života. Například kardinál Miloslav Vlk, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová či režisér Jan Hřebejk.

ČSSD zase ve „svém" Senátu prosadila usnesení, že Nečas v Bruselu ohledně fiskální unie jednal proti českým národním zájmům.

Nečas ještě ve středu odjíždí do Británie, kde bude ladit postoje se svým protějškem Cameronem. Na summit pak ve čtvrtek  přicestují spolu.

 

Právě se děje

Další zprávy