Neúspěšný lídr ODS se stal šéfem Pozemkového fondu

Martina Machová Martina Machová
8. 1. 2009 8:55
Dosavadní předseda Pavel Brand odstoupil z osobních důvodů
Nový šéf Pozemkového fondu Radim Zika (vlevo) na prosincovém kongresu ODS
Nový šéf Pozemkového fondu Radim Zika (vlevo) na prosincovém kongresu ODS | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - V krajských volbách neuspěl a hejtmanem se nestal. Lídr ODS v Libereckém kraji Radim Zika má však možná ještě významější post, i když ne tak viditelný. Stal se šéfem Pozemkového fondu České republiky.

Do funkce nového předsedy výkonného výboru Pozemkového fondu uvedl Ziku ve středu ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS.

Radim Zika se stal šéfem úřadu poté, co z osobních důvodů odstoupil dosavadní předseda Pavel Brandl. Ten funkci zastával poslední dva roky a dále bude působit ve výkonném výboru na postu místopředsedy.

Není přitom jasné, jaké má Zika k vykonávání nové funkce odborné předpoklady. V současnosti totiž disponuje bakalářským titulem z politologie, který získal na soukromé Vysoké škole politických a společenských věd v Kolíně.

"O to místo jsme se neucházel. Po neúspěšných krajských volbách jsem měl úplně jiné plány, ale oslovil měl ministr Gandalovič," odpověděl Radim Zika na otázku, zda se cítí kompetentní na tak významný post ve státní správě.

„Radima Ziku zvolilo prezidium jednohlasně," sdělil mluvčí Pozemkového fondu Michal Bureš.

Prezidium je nejvyšším orgánem Pozemkového fondu, přičemž jeho předsedou je ministr zemědělství. Členové prezidia jsou voleni poslaneckou sněmovnou. Výkonný výbor řídí činnost fondu v rámci jeho pokynů.

V současnosti úřad hospodaří s 320 tisíci hektary státních pozemků. Na další necelé tři miliardy je pak odhadnuta hodnota budov a ostatních staveb. Jen v loňském roce plánoval převést novým vlastníkům 58 tisíc hektarů půdy.

Změna přišla tiše a rychle

Radim Zika je v Libereckém kraji známý jako politik s úzkou vazbou na významné podnikatele. Od majitele společnosti Oaza-net si například půjčil peníze na nákup parcel v Liberci a není zatím jasné, zda mu je vrátil.

Změna na nejvyšším manažerském postu instituce, která spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky, se přitom odehrála bez větší diskuze. 

Pozemkový fond
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Pozemkový fond

  • Dohlíží na restituce a privatizaci státních pozemků
  • Nejvyšším orgánem je devítičlenné prezídium volené poslanci, jejím předsedou je ministr zemědělství
  • Konkrétní činnost řídí desetičlenný výkonný výbor, jeho předseda má při hlasování rozhodující hlas
  • Na činnost a hospodaření Fondu dozírá dozorčí rada volená poslanci
  • V současnosti hospodaří s 320 tisíci hektary půdy a s budovami a stavbami za necelé 3 miliardy Kč

„Odstupující předseda oznámil svou rezignaci v úterý," uvedl mluvčí fondu Bureš. Ve stejný den prezidium jmenovalo Radima Ziku.

Podle vládního usnesení byl měl Pozemkový fond v roce 2012 zaniknout. Do té doby má však privatizovat desítky tisíc hektarů půdy a důležitou roli má také v řešení problémů spojených s církevními restitucemi.

„Mým cílem je urychlit transformaci fondu tak, aby v roce 2012 byl státní majetek v minimální výši. Tedy aby byly dokončeny restituce a státu zbylo jen to nejnutnější," uvedl pro Aktuálně.cz Radim Zika.

Začátky u Sobotky

Předseda výkonného výboru je nejvyšším představitelem Pozemkového fondu na venek. Veškeré majetkové převody musí schválit desetičlenný výkonný výbor.

Pokud by hlasování skončilo nerozhodně, poslední slovo má právě předseda.

Radim Zika, kterému je 38 let, působil posledních osm let jako náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí a zemědělství. Současně v letech 2002 až 2008 zastával post předsedy Komise pro životní prostředí a zemědělství Asociace krajů. Z obou funkcí musel odejít po prohraných volbách. 

Do veřejného života vstoupil v lednu 1997, kdy začal pracovat jako asistent současného předsedy Senátu Přemysla Sobotky. Předtím podle životopisu zveřejněného na internetových stránkých strávil tři roky soukromě v zahraničí.  

Co však v zahraničí přesně dělal neví ani jeho bývalý šéf. "Vím jen, že se v Německu učil jazyk a získával životní zkušenosti," uvedl Sobotka.

„V devadesátých letech jsem pracoval na obchodních odděleních dvou soukromých firem a podnikal v cestovním ruchu. Později jsem odjel do zahraničí, abych se naučil jazyky, tak jako to dělala spousta mladých lidí. A u toho jsme dělal co bylo potřeba," popsal své začátky nový šéf Pozemkového fondu České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy