Netanjahu po setkání s Klausem odletěl z Prahy

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
8. 4. 2011 11:41
Návštěvu izraelského premiéra doprovázela přísná bezpečnostní opatření
Prahu poprvé od vzniku židovského státu navštívil izraelský premiér
Prahu poprvé od vzniku židovského státu navštívil izraelský premiér | Foto: Reuters

Praha - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek ukončil svou návštěvu Česka setkáním s prezidentem Václavem Klausem.

V rámci jednání na Pražském hradě hovořil i s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který se vrátil z cesty s Klausem po Jižní Americe.

Po schůzce s českou hlavou státu Netanjahu odletěl z Prahy.

S premiérem Petrem Nečasem se Netanjahu setkal už ve čtvrtek. Jednali o spolupráci obou zemí v oblasti výzkumu a vývoje, hovořili také o ekonomice či kooperaci armád a obranného průmyslu. Netanjahu v Praze taky lákal Čechy k turistické návštěvě země.

Izraelský politik ale v Praze také ukázal svou ráznou tvář - ze Strakovy akademie upozornil na úspěch nově rozmístěného izraelského protiraketového systému Iron Dome, který ve čtvrtek zlikvidoval dvě střely z pásma Gazy.

Spřízněnost i demonstrace

Během čtvrteční návštěvy si oba premiéři vyměňovali komplimenty a nešetřili emocemi. Nečas například přirovnal situaci Izraele  k české zkušenosti z 30. let minulého století, kdy byl stát obklopen "režimy s totalitárními sklony". Netanjahu ocenil českou ochotu se Izraele zastat - třeba i proti většinovému postoji na starém kontinentě.

Česko je v Evropské unii na straně nejbližších spojenců Izraele a čeští politici připouštějí, že v rámci sedmadvacítky se postoje Prahy někdy odlišují. Česká diplomacie se obecně staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu.

Pobyt Netanjahua v Česku provázela přísná bezpečnostní opatření. Proti jeho návštěvě protestuje organizace Ne naším jménem! - Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Kritizuje prohlubování "vojensko-technické" spolupráce mezi Českem a Izraelem. Na dnešní odpoledne nachystala demonstraci.

Dvoudenní návštěva izraelského premiéra byla zajímavá tím, že byl prvním izraelským ministerským předsedou v Praze od vzniku židovského státu. Prezident, ministři a další představitelé Izraele v ČR v minulosti pobývali.

 

Právě se děje

Další zprávy