Nepřátelé a zrádci dali ČSSD víc než Paroubek

Martina Macková, Jakub Antoš
7. 4. 2007 0:00
Dary ČSSD: Hulinský 500, Pohanka 150, Paroubek 60 tisíc
Ilustrační záběr
Ilustrační záběr | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zrádce a kreatura - jak Jiří Paroubek nazval Michala Pohanku, když s Milošem Melčákem podpořili trojkoaliční vládu - podaroval sociální demokracii 150 tisíci korunami.

Pražský sociální demokrat Petr Hulinský, kvůli němuž předseda hrozil na sjezdu rezignací, poslal do stranické pokladny v minulém roce dokonce půl milionu korun.

Sám předseda Jiří Paroubek daroval straně, již řídí, o desítky tisíc méně - 60 tisíc korun.

Tak to alespoň vykazuje výroční zpráva o hospodaření, kterou sociální demokraté (stejně jako všechny ostatní strany) museli tento týden odevzdat do sněmovny.

Škromach a jeho motorová pila

Celkem strana od dárců loni dostala přes 75 milionů korun; zhruba dvojnásobek toho, co jí lidé a firmy věnovali rok předtím.

I Paroubkovi "neposlušní" místopředsedové, jejichž loajalitu ještě po nedávném sjezdu strany řešil - Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach - se vytáhli víc než on sám. Staronový lídr Sobotka věnoval sto tisíc, Škromach 55 tisíc korun a k tomu motorovou pilu v hodnotě přes 7 tisíc.

Tu daroval do tomboly na sociálnědemokratickém plese v Hodoníně. Jeho manželka na ni prý v kole štěstí vytočila slevu.

Ministr práce Zdeněk Škromach dal své straně na 55 tisíc korun.
Ministr práce Zdeněk Škromach dal své straně na 55 tisíc korun. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vlastně všechny parlamentní strany, kromě zelených, dotovali loni ze svých platů profesionální politici.

Ovšem lídři dalších parlamentních stran - Topolánek (ODS), Bursík (SZ), Čunek či Kalousek (oba KDU-ČSL), až na Filipa (KSČM) mezi sponzory vlastních stran vůbec nefigurují.

Dobrovolně povinný desátek

Naprostým pravidlem je "desátek" u komunistů, kde přispívají všichni zvolení. Strana s nimi dokonce podepisuje smlouvy, kde se zaváží část platu odvést.

Oficiálně to mluvčí strany odmítá potvrdit. "Výše daru je dobrovolná. Poslanci mají ale povinnost podporovat stranu a s tímto vědomím do toho vstupují," řekla Aktuálně.cz Monika Hoření.

Strany a peníze

Kolik strany získaly na členských příspěvcích

---- Rok 2006 ----

Strana Výše příspěvku ČSSD 17 389 120 korun KDU-ČSL 6 230 000 korun KSČM 29 043 864 korun ODS 13 248 000 korun SZ 549 969 korun

---- Rok 2005 ----

Strana Výše příspěvku ČSSD 9 124 000 korun KDU-ČSL 6 928 000 korun KSČM 28 106 000 korun ODS 11 849 000 korun SZ 280 000 korun

"Dary straně jsou dobrovolné. Pokud dá náš poslanec slib, kolik bude odvádět, tak dobrovolně. Já jsem si stanovil, že budu dávat zhruba desetinu z mého platu," říká poslanec KSČM Stanislav Grospič, který daroval 76 tisíc.

Dobrovolně "povinný" desátek potvrzují i další. "Podle dobrovolně uzavřené písemné smlouvy mezi námi a ÚV KSČM dáváme deset procent platu. Samozřejmě to vždy zaokrouhlím, nyní na celé tisíce," řekl Aktuálně.cz předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček, který daroval 80 tisíc korun.

"Jde o dohodu mezi námi a ekonomickým oddělením strany. Netuším, jestli a jaké následky by mělo, pokud by někdo dar neodevzdal," řekla komunistická poslankyně Kateřina Konečná, která odvedla 77 tisíc.

Oproti roku 2005 získali komunisté desítky dalších dárců - fyzických osob. Zatímco v roce 2005 přispělo straně kromě zákonodárců jen 12 lidí, loni jich bylo k padesátce. Celkem na darech stranická pokladna nabobtnala o více než 39 milionů.

ODS: Domlouváme se

Ani další strany oficiálně o nepsaném pravidlu nechtějí slyšet. Z výročních zpráv přitom jasně vyplývá, že jakési desátky odvádějí nejen politici KSČM. Vysoké částky posílali na konto své strany loni i představitelé ODS.

Mirek Topolánek mezi dárce vlastní straně nepatří.
Mirek Topolánek mezi dárce vlastní straně nepatří. | Foto: Roman Staněk

A to nejen poslanci, dnes ministři, jako třeba Petr Gandalovič (210 tisíc), Tomáš Julínek (67 tisíc), Aleš Řebíček (164 tisíc), Martin Říman (65 tisíc) nebo Ivan Langer (34 tisíc), ale také místní komunální politici. Například nynější olomoucký primátor Martin Novotný (37 tisíc) a jeho náměstci Martin Major (56 tisíc) či Jiří Martinák (47 tisíc).

"Dary jsou určitě dobrovolné. Centrální ani regionální předpis neexistuje. Záleží na domluvě mezi představiteli oblastních organizací," řekl však Aktuálně.cz senátor a člen Výkonné rady strany Jaroslav Kubera.

Existenci praxe, kdy politikům stranické orgány předepisují, jaké mají do společné pokladny odvádět dary, vylučuje i náměstek olomouckého primátora Martin Major. "My jsme si všichni vědomi, že jednou za čtyři roky jsou komunální, krajské a sněmovní volby a jednou za dva roky volby senátní a ty něco stojí. Proto se snažíme podle svých možností přispět."

ODS přitom loni získala od dárců přes 107 milionů.

Zelení objevili dárce až loni

Kateřina Jacques poslala stokorunu.
Kateřina Jacques poslala stokorunu. | Foto: Ludvík Hradilek

Straně zelených k dárcům výrazně pomohl teprve volebně úspěšný loňský rok. V roce 2005 totiž dostali od dárců jen 25 tisíc korun, zatímco loni už 2,3 milionu. Ovšem - narozdíl od ostatních stran - zelené nesponzorují vlastní čerství poslanci, ale spíš neznámá jména.

Jen v roce 2005 se mezi třemi dárci objevila dnes již poslankyně Kateřina Jacques, která straně poslala na konto rovnou stovku.

U lidovců se k pomoci straně každý neodhodlá. Dnes "neposlušný" poslanec Pavel Severa, který loni poslal do stranické pokladny sto tisíc a senátor Adolf Jílek - ten dokonce 140 tisíc, jsou spolu s europoslankyní Zuzanou Roithovou (112 tisíc korun) nejvýraznějšími sponzory.

Poslanec Jiří Carbol a Michaela Šojdrová nebo hejtman Stanislav Juránek darovali zhruba po padesáti tisících. Ale jména dnešních ministrů - Miroslava Kalouska, Cyrila Svobody či Vlasty Parkanové - mezi dárci, kteří jinak pomohli stranické pokladně 28 miliony, zcela chybí.

Měli by to přiznat. Jako jinde

Adriana Krnáčová z organizace Transparency International ČR míní, že na sponzorování vlastní partaje není nic špatného. Moc důvěry ale stranám nepřidá, když se ke stranické dani a dalším věcem dobrovolně nepřiznají.

Adriana Krnáčová z Transparency.
Adriana Krnáčová z Transparency. | Foto: Ludvík Hradilek

"Je to naprosto legální, když politici, kteří se díky straně dostali do funkcí, vracejí podporu straně prostřednictvím takového benefitu. V zahraničí se takto straníci chovají, ovšem strany to také veřejně deklarují," řekla Aktuálně.cz Krnáčová.

"Strany by bylo daleko důvěryhodnější, kdyby například na webových stránkách zveřejnily, kdo jim jaký dar poslal," dodala.

Podle průzkumů organizace české strany nejenže popírají dohody o sponzorování vlastními členy, ale nezveřejňují, až na KSČM, ani počet členů nebo výši stranických příspěvků.

 

Právě se děje

Další zprávy