Neomluvitelné, odsoudil Nečas bojkot ministrů TOP 09

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 8. 2011 16:00
Podle premiéra ministři TOP 09 porušili jednací řád, hodlá z toho vyvodit důsledky
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Neomluvená a neomluvitelná. Tak premiér Petr Nečas (ODS) hodnotil středeční neúčast ministrů TOP 09 na jednání vlády.

Jediným z pětice ministrů, který se z jednání řádně omluvil, je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg čerpající zdravotní dovolenou.

Absence ministra financí Miroslava Kalouska byla pak za hranicí elementární politické odpovědnosti, uvedl předseda vlády po zasedání kabinetu. I bez Kalouska vláda nicméně schválila jeho návrh daňových změn.

"Budu kolem toho něco dělat, nebudu to říkat přes novináře," uvedl premiér na dotaz, jak bude vůči absentérům postupovat.

Řekl, že jednací řád TOP 09 porušila už minulý týden. "Pravidla musí platit pro všechny, ne jen pro někoho. Jak by dopadl každý občan České republiky, kdyby nepřišel do práce jen kvůli tomu, že se mu nelíbí spolupracující?" zeptal se řečnicky.

Podle ministrů financí a práce a sociálních věcí Kalouska a Jaromíra Drábka se ministři TOP 09 omluvili. Oba poukazují na zvukový záznam z minulého jednání vlády. Omluva je jeho součástí, a to včetně zdůvodnění neúčasti, tedy plně v souladu s platným jednacím řádem vlády, uvedl v tiskovém prohlášení Drábek.

Nečas také uvedl, že kabinet provedl v návrhu daňových zákonů několik málo změn, a kdyby TOP 09 ve sněmovně dokumenty nepodpořila, byl by to podle premiéra "Kocourkov".

Co říká jednací řád

  • Jednací řád uvádí, že nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, oznámí předsedovi vlády předem důvod své nepřítomnosti a jméno náměstka nebo jiné pověřené osoby, který se za něj jednání schůze vlády zúčastní.
  • Náměstek nemůže hlasovat.

"To, že může dojít ke změně, je možné, ale případná změna musí být koaličně dohodnuta, aby mohla nahradit ten koaliční text z vlády," připustil po chvíli. Argumentoval také tím, že materiál vlády může být přijat, když s ním souhlasí nadpoloviční většina přítomných ministrů z každé koaliční strany. Polovina nuly je stále nula, konstatoval.

"To se mu to říká, když to nemusel odpracovat," reagoval Nečas na zprávu, že Kalousek schválení materiálu "přivítal". Na dotaz, zda to s Kalouskem konzultoval, odpověděl, že se baví pouze s těmi, kdo na jednání dojdou. Kdo chce kam, pomozme mu tam, uzavřel.

Ministři TOP 09 odmítají na zasedání vlády chodit kvůli výhradám k personálnímu šéfu ministerstva financí Ladislavu Bátorovi, který urazil Schwarzenberga. Nečas dnes zopakoval, že spor o subalterního úředníka nemůže ohrožovat chod kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy