Němeček: Nevím, proč končím. Premiér chtěl nové tváře, jsem rád, že je našel

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
11. 11. 2016 16:36
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček je jednou z "obětí" rekonstrukce kabinetu, kterou oznámil premiér Bohuslav Sobotka. Končící ministr tvrdí, že nezná důvod, proč má právě on odejít. "Je to politické gesto, výsledek nějakých strategických rozhodnutí, o kterých já nevím," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Kvality svého nástupce Miloslava Ludvíka komentovat nechtěl.
Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček. | Foto: Lukáš Bíba

Jak reagujete na své odvolání a co bylo jeho důvodem?

Co bylo důvodem, to já nevím. To se musíte ptát toho, kdo o tom rozhodl.

Pan premiér vám jistě nějaké důvody sdělil.

Pan premiér mi nesdělil žádný důvod. Sdělil mi, že chce nové tváře. Jsem rád, že je našel. To je dobře. Můžu k tomu říct jen to, že je to v jeho kompetenci a nese za to plnou zodpovědnost. Věřím, že sociální demokracii ty kroky pomůžou. Nic jiného nám nezbývá.

Vy sám nemáte pocit, že jste mohl udělat něco jinak, že třeba máte nějaké legislativní dluhy?

Paní redaktorko, v tom to proboha přece není. To všichni víte. Je to politické gesto, výsledek nějakých strategických rozhodnutí, o kterých já nevím. O mně je známo, že bych nikdy nepřipustil, abychom se dobrovolně poddali panu Babišovi. Tím to pro mě končí.

Je Miloslav Ludvík podle vás sázka na správného koně?

Pana Ludvíka já nebudu komentovat. Nebudu komentovat své nástupce. To není na mně.

Budete mu radit při předávání funkce a agendy?

Agendu mu určitě předám a pak se budu věnovat především rodině, která mě ty tři roky moc neviděla. Jestli někomu něco dlužím, tak své rodině a svým malým dětem. Těm se budu teď věnovat.

Nemrzí vás to odvolání?

Podívejte se, tady vůbec nejde o mě a o moje křeslo. Pokud jde o moji rodinu, ta má radost. Jediné, o co teď jde, je, aby sociální demokracie zůstala suverénní, aby nevyklidila pole a nepoddala se tomu, že tady někdo bude z republiky dělat rodinnou firmu. To je jediná obava, kterou mám. O to se tady hraje. O moji osobu vůbec nejde.

Pan premiér uvedl, že hlavní úkol pana Ludvíka bude, aby se neprivatizovalo veřejné zdravotnictví. Vám se tohle nedařilo? Tohle vám pan premiér vyčítal?

Mně se to určitě dařilo. Nevím o ničem, co by se během těch tří let zprivatizovalo.

Takže opravdu vám pan premiér nic konkrétního nevyčítal?

Pan premiér řekl, že chce nové tváře. Tak našel nové, čerstvé, svěží tváře. Myslím, že se mu to naplnilo. A uvidíme, jak v tom bude úspěšný. Je to jeho plná zodpovědnost a zdůrazňuji to slůvko plná.

 

Právě se děje

Další zprávy