Němcová: Záznamy kamer si policie musí vyzvednout sama

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
25. 8. 2013 16:08
Záznamy nemohou být zaslány kvůli jejich množství.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kriminalisté podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) po zpřesnění žádosti dostanou údaje o chodu dolní komory parlamentu a pohybu osob, o něž mají zájem.

"Záznamy z kamer jim ale poslány být nemohou," uvedla Němcová v pořadu Otázky Václava Moravce.

Záznamy z vnějších kamer nemá totiž k dispozici Sněmovna, ale policie, a záznamy z vnitřních kamer nemohou být zaslány kvůli jejich množství; policie si je ale bude moci ve Sněmovně vyzvednout, uvedla.

Pokuta 50 tisíc

Kriminalisté požádali o údaje za září až listopad 2012, podle Mladé fronty Dnes pravděpodobně kvůli kauze údajné korupce tří bývalých poslanců ODS. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta poslal do Sněmovny dopis, v němž poslance a úředníky varuje před ničením údajů. Za neuposlechnutí by deníku hrozila pokuta až 50.000 korun.

"Pokud jde o vnější kamery (na budovách Sněmovny), tam prostě žádné likvidování nehrozí, to jsou prostě informace, které má policie," uvedla Němcová s tím, že Sněmovna těmito záběry nedisponuje. "To byl nesmysl, že žádali po nás, abychom jim takové informace poskytli, protože je prostě nemáme a mají je oni sami. V tom byla jejich žádost nekompetentní," prohlásila.

Policisté chtěli také informace o harmonogramu jednání Sněmovny v loňském druhém pololetí i o jednání všech poslaneckých klubů. Požadovali také informace o pohybu všech osob, které využívají poslanecké přístupové karty ve Sněmovně. Ze sněmovních čipových karet policie žádá záznamy nejen z těch poslaneckých, ale i z návštěvnických.

Policie požadavola i další údaje

Němcová žádala přesnější vymezení, o koho policie jde, kvůli množství návštěvníků na různých akcích v sídle dolní komory. "Já jsem nechtěla, aby byla lustrována polovina republiky," uvedla. Ani podle místopředsedy sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka není možné, aby policie získala v duchu původní žádosti všechny záznamy.

Údaje o termínech zasedání sněmovních výborů a komisí, které jsou veřejně dostupné, byly kriminalistům zaslány na jejich vyžádání kvůli tomu, aby tak měly větší váhu při vyšetřování. "My jsme udělali to, že jsme jim je vytiskli a poslali, protože žádné jiné informace nemáme," dodala.

V kauze korupce tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy podle policie spočívala v tom, že se poslanci vzdali mandátů výměnou za posty v orgánech státních firem. Jejich stíhání ale zrušil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pokud bude chtít dozorový státní zástupce Ivo Ištvan v trestním stíhání pokračovat, bude se muset podle Zemanových slov pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že jeho část se neodehrála na půdě Sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy