Němcová: Podpisy ověřovat nebudu, Zeman má virózu

ČTK Domácí ČTK, Domácí
24. 7. 2013 20:21
TOP 09 na druhou stranu s ověřováním podpisů problém nemá, řekl Jan Gazdík
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Zeman se se svou podmínkou 101 notářsky ověřených podpisů nesetkal u předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) s pochopením. Němcová se vyjádřila, že žádné podpisy ověřovat nenechá.

Podle ní si Zeman ze všech střílí, anebo ho opět skolila viróza. „Pokud to myslí vážně, v tom případě bych se já musela zeptat, kterého notáře požádal, aby mu dal potvrzení, které by umožnilo vznik Rusnokovy vlády," řekla Němcová v České televizi.

Němcová dále tvrdí, že Zeman tímto způsobem pouze hledá alibi pro svou úřednickou vládu a označila jeho počínání za „hrubý nátlak, kterému odmítá jít naproti."

Němcová nedopustí pochyby nad podpisy poslanců

Podle serveru idnes.cz Němcová předpokládá, že její straničtí kolegové zaujmou stejné razantní stanovisko jako ona. A jako předsedkyně sněmovny odmítá podle svých slov dopustit, aby byly podpisy poslanců zpochybňovány.

Její stranický kolega a šéf ODS Kuba se vyjadřuje mírněji. "Při tom, jak pan prezident jmenoval vládu Jiřího Rusnoka, přestože od všech poslaneckých klubů slyšel, že tuto vládu nepodporují, tak mi požadavek notářsky ověřených 101 podpisů koalice přijde úsměvný. V tom případě navrhuji, aby notář byl členem Strany práv občanů - zemanovci, abychom měli stoprocentní jistotu, že se jedná o notáře odborníka," řekl v nadsázce Kuba.

TOP 09 se ověřování nebrání

Kuba předpokládá, že Rusnokova vláda důvěru ve Sněmovně nezíská a že Zeman pak dá šanci bývalé koalici ODS, TOP 09 a LIDEM. "Věřím, že se pan prezident bude v druhém pokusu zaměřovat více na to, kdo má podporu většiny v Poslanecké sněmovně, o kterou se vláda musí opírat," dodal.

S ověřením podpisů naopak nemá problém šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Gazdík.

"V našem klubu sedí 14 starostů, kteří mají právo ověřovat podpisy, a několik advokátů, kteří to mohou udělat. Nemáme s tím žádný problém," řekl Gazdík.

Podle něj by ale prezident měl chtít 101 podpisů i od případných jiných kandidátů na premiéra, například od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se chce o možnost sestavení vlády také ucházet.

"Tato podmínka se nemůže vztahovat jen na někoho, protože je z opačného politického spektra," dodal Gazdík.
Sociální demokraté považují Zemanův požadavek za zbytečný a volají po tom, aby druhý pokus dostali právě oni.

"Pokud pan prezident nechtěl 101 podpisů po panu Rusnokovi v okamžiku, kdy jmenoval jeho vládu, neměl by požadovat dopředu a priori 101 podpisů ani v rámci druhého pokusu," řekl Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy