Němcová: Jednáme s TOP 09 a LIDEM o vládním programu

ČTK ČTK
16. 7. 2013 21:38
Bývalá koalice se připravuje na případný "druhý pokus"
Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová. | Foto: Reuters

Praha - Strany bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM jednaly o společném programovém prohlášení, v řádu dvou až tří týdnů chtějí představit programové priority. V České televizi to řekla předsedkyně Sněmovny a koaliční kandidátka na premiérku Miroslava Němcová.

Někdejší koaliční strany usilují o sestavení vlády v čele s Němcovou od pádu kabinetu Petra Nečase. Prohlašují, že mají k dispozici většinu 101 hlasů. Zeman jejich návrh nepřijal a jmenoval úřednický kabinet vedený Jiřím Rusnokem.

"Jednáme s TOP 09 a ODS o programu případné společné vlády v případě, že Miroslava Němcová bude jmenována premiérkou v případném druhém pokusu," potvrdila předsedkyně LIDEM Karolína  Peake.

Němcová zopakovala, že Rusnokově vládě poslanci bývalé koalice důvěru ve Sněmovně nevysloví. Potvrdilo to podle Němcové i dnešní jednání. Chystané programové priority by měly ukázat, co by vláda mohla zvládnout do řádných voleb v příštím roce.

 

Legitimitu požadavku sestavit vládu podle Němcové ještě posílilo rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení exposlance ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu. Budou propuštěni z vazby. Jsou obviněni kvůli údajným dohodám o rezignaci na poslanecký mandát výměnou za "trafiky".

Případ exposlanců byl součástí ostře sledované kauzy kolem Jany Nagyové, blízké spolupracovnice premiéra Petra Nečase. Kauza rozpoutala krizi, kvůli níž padla Nečasova vláda.

Němcová v ČT ukázala listiny s podpisy 101 poslanců, kteří podpořili vznik nové vlády s Němcovou v čele. Zároveň připomněla, že tyto podpisy nabízela prezidentovi dřív, než Zeman oznámil, že premiérem jmenuje Rusnoka.

 

Právě se děje

Další zprávy