Nemáte školku? Tady jsou pravidla, jak založit vlastní

ČTK ČTK
22. 8. 2012 13:24
Nová zařízení by měla pomoci doplnit síť mateřských škol, ve kterých chybí místa
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda schválila pravidla pro vznik takzvaných dětských skupin, které by se měly stát alternativou mateřských škol a jeslí. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"Nacházíme se v situaci, kdy několik desítek tisíc rodičů nemá možnost umístit své dítě do předškolního zařízení," připomněl ministr. Ministerstvo chce proto situaci řešit rozšířením péče i mimo oblast standardních předškolních zařízení.

Od služby si slibuje větší zaměstnanost matek či otců a s ní také větší odvody do státní pokladny.

V Česku je nedostatek míst v jeslích a ve školkách. Země totiž zažila porodní boom, který vyvrcholil v roce 2008.

Od poloviny 90. let se přitom ročně rodilo méně dětí, obce tedy postupně zavíraly nevyužité školky, které nyní chybějí. Například ve školním roce 2010/2011 přišla zamítavá odpověď na 39 500 žádostí o přijetí do předškolního zařízení.

Podle ministerstva práce by budování mateřských škol bylo pomalé a drahé. Aby se pokryla poptávka, musel by stát vydat 2,5 miliardy korun a města a obce 846 milionů. Investice by navíc podle autorů zákonné úpravy nemusela být účelná, protože porodnost již zase klesá.

Nová služba by neměla být drahá

Ministerstvo vidí řešení v dětských skupinách. Zakládat by je mohli zaměstnavatelé, státní instituce i jednotlivci pro maximálně 24 dětí.

"Dětská skupina má být méně formální zařízení, které bude mít snížené nároky například na hygienické předpisy, kompetenci pečující osoby," vysvětlil ministr.

Skupina do čtyř dětí bude mít podmínky velmi mírné, ve větších skupinách se budou více blížit školkám.

Oprávnění by jim vydalo ministerstvo, pokud by zajistili vhodné prostory a personál, splnili hygienické požadavky a uzavřeli potřebné pojištění. Museli by mít také koncepci výchovy a péče, z níž by byla jasná otevírací doba, denní režim a stravování i program dětí.

Nová služba nemá být podle ministerstva zisková. Rodiče by poskytovateli hradili maximálně náklady. Kdyby potomka dali do dětské skupiny a začali chodit do práce, mohli by mít slevu na dani.

Zaměstnavatelé by si zase mohli z daní odpočítat za zřízení skupiny 95 000 korun a ročně za provoz 86 640 korun. I tak by se ale podle ministerstva novinka vyplatila. Práci by mělo víc rodičů a z jejich příjmů by přiteklo do rozpočtu několik miliard.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes poznamenal, že od návrhu očekává pozitivní dopad na státní rozpočet.

Proti návrhu měli námitky odboráři, firmy či hospodářská komora. Výhrady se týkaly třeba toho, že chudší rodiny by na službu nemusely mít peníze nebo že záměr neobsahuje žádné pobídky ke zřizování a pro dřívější návrat rodičů do práce.

Podle autorů návrhu se dá jeho přínos těžko vyčíslit. Není totiž jasné, kolik firem a rodičů by služby využilo.

 

Právě se děje

Další zprávy