Nekvákejte, okřikl Korte místopředsedkyni Sněmovny Jermanovou. Schytala to za Babiše

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
29. 1. 2016 18:24
Dlouhodobě podrážděná atmosféra v Poslanecké sněmovně dosáhla vrcholu v okamžiku, kdy se poslanec TOP 09 Daniel Korte obořil na místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavu Jermanovou, která schůzi poslanců řídila. Učinil tak v okamžicích, kdy šéf ANO Andrej Babiš mával transparentem o levném pivu a Jermanová - jinak místopředsedkyně ANO - jej vyzývala, aby se uklidnil. Protože tak ale učinila ve chvílích, kdy Korte mluvil na mikrofon, dočkala se příkré reakce. "Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?" zeptal se Korte. Následně Jermanová schůzi na několik minut přerušila.
Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (vlevo) byla v pátek z chování poslanců nešťastná. (Ilustrační foto)
Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (vlevo) byla v pátek z chování poslanců nešťastná. (Ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Těžké chvíle zažila při páteční mimořádné schůzi Sněmovny k elektronické evidenci tržeb Jaroslava Jermanová (ANO). Ta z pozice první místopředsedkyně dolní komory měla na starost řízení jednání a kvůli vypjaté atmosféře schůzi na deset minut dokonce přerušila. Stalo se tak poté, co napomínala ministra financí Andreje Babiše (ANO) a poslanec Daniel Korte (TOP 09 a Starostové), který v tu dobu hovořil u pultíku, se na ni kvůli tomu obořil.

Jermanová v tom přitom byla zcela nevině. Od začátku schůze se snažila poslance kočírovat tak, aby řečníci nebyli přerušováni a jednání nesklouzlo do osobních invektiv. Poslanci ji přitom dávali pořádně zabrat a Jermanová musela často vybízet Sněmovnu ke klidu. Pokaždé to ale bylo marné.

Babišův transparent

Největší rozruch vyvolal její stranický šéf Andrej Babiš, který na schůzi přinesl transparent o levném pivu a umístil ho tak, aby jej všichni viděli. To se nelíbilo například předsedovi poslaneckého klubu ODS Zbyňku Stanjurovi, který vyzval Jermanovou, aby Babiš transparent odnesl. "Nejsme na mítinku politické strany, tak bych prosil, aby ten transparent zmizel," uvedl.

Následně se Jermanová obrátila na Babiše. "Poprosím pana ministra Babiše, aby transparent odstranil." Babiš ovšem nic takového neudělal, naopak ho o něco později vzal do ruky a začala jej ukazovat za zády, když zrovna mluvil poslanec TOP 09 Daniel Korte. "Poprosím pana ministra, aby ceduli položil," napomenula jej Jermanová.

Moc to nepomohlo, takže se přidal Korte. "Já bych prosil pana ministra, aby nerušil, nemumlal," prohlásil a snažil se pokračovat v projevu k Poslanecké sněmovně. Ve stejný čas ale Jermanová dál domlouvala Babišovi. "Pane ministře.... Pane ministře, prosím...."

Právě v těchto momentech to už ovšem nevydržel poslanec Korte. Vybral si ale nepravý cíl. "Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?" obrátil se na Jermanovou. Čímž vyvolal ještě větší rozruch a poslanci ANO začali odcházet z lavic.

Dodržujme pravidla slušného chování

Zaskočená Jermanová oznámila, že přerušuje na deset minut schůzi a svolala k předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi grémium Sněmovny. Poté vyzvala všechny poslance, aby své projevy vztahovali k věci a nesnižovali se k osobní úrovni. "Ať už máme názor jakýkoliv, měli bychom mezi sebou udržovat pravidla slušného chování," prosila poslance.

I přes dnešní nepříjemnost není pochyb o tom, že až se poslanci sejdou na další schůzi, opět budou své kolegy u řečniště rušit a zároveň dovádět do stavu zoufalosti ty, kteří budou zrovna schůzi řídit - za týden, za měsíc, nebo třeba za několik let.

 

Právě se děje

Další zprávy