Nejvíce loni vydělala ČSSD. 263 milionů korun

eli, bar
1. 4. 2008 13:07
Strany zveřejnily údaje o svém hospodaření
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vítěz posledních parlamentních voleb ODS není stranou, která loni do své pokladny získala nejvíce peněz. Přeskočila ji opoziční ČSSD. Ta získala o dva miliony korun více.

Zatímco občanští demokraté dostali loni přibližně 261,5 milionů korun, sociální demokraté bezmála 263,5 milionů.

Vyplývá to z výročních zpráv o hospodaření, které strany musí každý rok nejpozději 1. dubna odevzdat rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny.

Daleko za dvěma nejsilnějšími partajemi jsou ostatní parlamentní strany: KSČM dostala 140 milionů, KDU-ČSL 124 milionů a "nejchudší" Strana zelených necelých 20 milionů korun.

Největším dárcem je tradičně státní pokladna

Nejvíce peněz do stranických pokladem šlo tradičně ze státního rozpočtu. O největší částku si pochopitelně "polepšili" občanští demokraté, kteří předloni vyhráli volby.

Příjmy stran

  • ČSSD: 263 485 442
  • ODS: 261 517 000 Kč
  • KSČM: 140 416 750 Kč
  • KDU-ČSL: 124 331 421 Kč
  • SZ: 19 939 997 Kč

"Státní příspěvek na naši činnost byl přibližně 203 milionů korun," uvedl Jan Kočí, hlavní manažer ODS. Všechny ostatní strany, které mají své poslance a senátory, si rozdělily dalších více než 260 milionů korun.

Druhá nejsilnější strana - ČSSD - přitom ze státní pokladny dostala o bezmála polovinu méně peněz než ODS. Přesně 117,5 milionů korun. Komunistická strana získala více než 76 milionů korun a lidovci skoro 52 milionů.

Nejméně brala nejmenší parlamentní Strana zelených, do jejíž pokladny přišlo od státu 18,3 milionů korun.

Desítkami milionů přispěli sympatizanti

Foto: Ludvík Hradilek

Strany se mohou spolehnout i na své dárce, kteří každoročně obohatí stranická konta o desítky milionů korun.

Nejsilnější Občanskou demokratickou stranu v této kategorii přeskočila ČSSD, která v kolonce dary a dědictví uvádí částku 23,4 milionů korun.

Občanským demokratům poslali dárci o více než pět milionů méně. "Od téměř 1,1 tisíce dárců jsme obdrželi dary v celkové výši 18 milionů korun," uvedl hlavní manažer ODS Jan Kočí.

Mezi dárci přitom nejsou výjimkou ani lidé, kteří své straně darují stovky tisíc korun. Například náměstek primátora Pardubic a člen ČSSD Jiří Ascherl daroval straně 350 tisíc korun. Pardubický podnikatel Vladimír Pitter dal ČSSD jen o 50 tisíc méně.

Všechny dary máme ověřeny

Také Občanská demokratická strana ve své výroční zprávě uvedla, že od 43 dárců obdržela více než 50 tisíc korun.

KSČM čeká na výsledky voleb
KSČM čeká na výsledky voleb | Foto: Ludvík Hradilek

"Tyto dary byly doloženy úředně ověřenými kopiemi darovacích smluv," uvedl Jan Kočí z ODS, která měla v minulosti kvůli nejasnému financování velké politické problémy. Ze strany dokonce odešli někteří její čelní představitelé a založili Unii svobody.

Svého statisícového dárce má dokonce i Komunistická strana Čech a Moravy. Jiří Pátek daroval komunistům 748 055 korun. Pro stranu to je ale neznámá osoba. Mluvčí KSČM Monika Hoření uvedla, že se mezi dárci objevil poprvé.

"Nevíme, kdo to, nejspíš sympatizuje s naší stranou," řekla Aktuálně.cz mluvčí Hoření.

Lidovci a zelení sbírají desetitisíce

Dvě nejmenší parlamentní strany - lidovci a zelení - se musí spokojit s dárci, kteří jim dávají maximálně desítky tisíc korun. I tak KDU-ČSL na darech získala více než tři miliony. Nejštědřejším byl lidovecký senátor Petr Pithart, který daroval takřka 83 tisíc.

Straně zelených daroval největší sumu urbanista Ivan Lejčar, který je členem stranické dopravní sekce. Zeleným vloni Lejčar poslal 80 tisíc.

Náměstek brněnského primátora Martin Ander dal Straně zelených více než 58 tisíc korun a pražský radní pro ekologii Petr Štěpánek, někdejší místopředseda strany, daroval 31 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy