Největší mecenáše ČSSD spojuje Paroubek a severní Čechy

Martina Machová Martina Machová
19. 2. 2010 17:40
Mezi sponzory vedou Čechorakušan Melich, kmotr Benda a hokejista Šlégr
Tomáš Melich dal Jiřímu Paroubkovi na kampaň 6,5 milionu korun. Dohromady sociální demoktracii dokonce 13 milionů korun. Lidový dům si přitom svého dárce hlídá
Tomáš Melich dal Jiřímu Paroubkovi na kampaň 6,5 milionu korun. Dohromady sociální demoktracii dokonce 13 milionů korun. Lidový dům si přitom svého dárce hlídá | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čechorakušan Tomáš Melich je nejštědřejším sponzorem ČSSD za posledních pět let. Straně pod vedením Jiřího Paroubka daroval dohromady 13 milionů korun, z toho polovinu přímo na kampaň v Ústeckém kraji.

Severočeský region a blízké přátelství s předsedou strany pak spojuje další největší mecenáše Lidového domu.

Z Teplic pochází kmotr Paroubkovy dcery Margarity, kontroverzní politik a podnikatel Petr Benda.

Ten daroval straně za posledních pět let dva miliony korun.

Mezi největší sponzory ČSSD s vazbami na Ústecký kraj rovněž patří zlatý hoch z Nagana hokejista Jiří Šlégr. Ten přispěl předloni do stranické pokladny půl milionem korun. Zprvu "jen" Paroubkův přítel, který jej doprovázel při předvolebních mítincích... Dnes v severních Čechách dvojka kandidátky.

Jak se stát příznivcem ČSSD

Zatímco jméno Šlégr každý zdá, Melich je v Česku prakticky neznámý. Sám si drží od médií odstup, Lidový dům s rozsáhlejším rozhovorem souhlasil s podmínkou, že bude interview dozorovat.

Redakce Aktuálně.cz se snažila zjistit, jak muže z Vídně napadlo obdarovat české sociální demokraty.

Hlavní strůjkyní nápadu je podle výpovědí oslovených politiků i samotného Melicha jeho matka Zuzana. Nyní Melichová, za svobodna Bondyová.

Jméno Bondy nese obchodní a zábavné centrum spojené s novým autobusovým nádražím v Mladé Boleslavi, tedy města, kde Tomáš Melich v minulosti pobýval.

Nedokončené obchodní centrum

Zdejší zastupitelé českorakouskému podnikateli v roce 1999 prodali na stavbu centra pozemky za 4,4 milionu s podmínkou, že pokud se projekt neuskuteční, vrátí je za stejný obnos městu.

Tomáš Melich zde plánoval investice v řádu jedné miliardy. Projekt však nedokončil. Místo toho jej převedl na Raiffeisenbank.

"Myslím, že neměl dostatek financí. Moc si to nepamatuji, řešilo to předchozí vedení," vzpomíná na investora současný primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS).

Další lidé ze současného vedení centa se od ideového zakladatele distancují. Melich tvrdí, že s prodejem projektu od počátku počítal.

Doposud byl jedním z největších sponzorů ČSSD Paroubkův asistent Petr Benda
Doposud byl jedním z největších sponzorů ČSSD Paroubkův asistent Petr Benda | Foto: Ludvík Hradilek

Prohra v loterii

Tomáš Melich vstoupil výrazněji do českého povědomí poprvé na konci 90 let, kdy se pokusil prolomit monopol Sazky na českém loterijním trhu.

V roce 1998 spoluzaložil společnost Eurolotto. Jeho plány vypadaly zpočátku nadějně. Loterie s názvem "Super6" se měla rozjet v září 1999 a slosování mělo být součástí zábavného pořadu v celostátní televizi.

Výtěžek loterie měl skončit ve Státním fondu kultury a představitelé Eurolotta předpokládali, že by se mohl pohybovat kolem sto milionů korun ročně. Podle týdeníku Respekt projekt veřejně podpořil i tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). 

Prolomit monopol se ale nepodařilo a tak společnost Eurolotto skončila na přelomu roku 2001 a 2002 se ztrátou ve výši 400 milionů korun.

Vilka na Hradčanech

Tomáš Melich stále vlastní společnost 2. Loterijní.

Podle obchodního rejstříku sídlí ve vilce na Hradčanech, stejně jako advokátní kancelář někdejšího Melichova obchodního partnera Ladislava Vostárka.

Na zvoncích je označena jen Vostárkova právnická kancelář. Ani uvnitř objektu nic nenasvědčuje tomu, že zde 2. loterijní sídlí. Lidé z Vostárkovi kanceláře o ni příliš hovořit nechtějí.

Deník Aktuálně.cz požádal o pomoc se zprostředkováním rozhovoru s Paroubkovým přítelem i Ladislava Vostárka.

"Pan doktor s ním mluvil a pan Melich si rozhovor nepřeje," vzkázal jen přes svou sekretářku. S novináři nakonec nechtěl hovořit ani Vostárek. "Také nemá zájem. Nechce se do toho míchat," dodala sekretářka.   

MF Dnes navíc informovala, že Melich je členem představenstva společnosti Towit Machinery Trading se sídlem ve Švýcarsku. Ta se nyní snaží dostat do miliardové arbitráže firmy Diag Human. Spolu s další společností Dumfries, registrovaná pro změnu v Karibiku, tvrdí, že koupily třetinu pohledávky Diag Humanu.

Podle informací Aktuálně.cz ale Melich není jejím majitelem a ve společnosti nemá rozhodující vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy