Nejúspěšnější senátor opouští parlament

Martina Macková
30. 1. 2007 11:40
Chomutov - Nový senátor Petr Skála, který byl zvolen na Chomutovsku rekordním počtem hlasů, v Senátu skončí. Přinutily ho k tomu zdravotní potíže.
Petr Skála skládá slib
Petr Skála skládá slib | Foto: Ludvík Hradilek

Jako první o senátorově kroku informovala Česká televize.

Skála své rozhodnutí složit mandát sdělí zítra předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). "Není v tom nic jiného než zdraví," řekl Aktuálně.cz Skála.

Politika-lékaře trápí poruchy srdečního rytmu. Problémy se mu vrátily, podle jeho slov, po dvanácti letech. "Podobné potíže jsem již měl, ale vše se upravilo.

Nyní se objevily znovu a já vím, že musím omezit svoje aktivity, proto mandát skládám," řekl Aktuálně.cz s tím, že se bude léčit ambulantně, hospitalizace není nutná.

"To si člověk srovná sám. Je mi padesát let a nemohu se tvářit, že to nevidím, když mi srdce najednou zrychlí. To může potkat kohokoliv z nás," vysvětlil muž, u kterého problémy nastaly i přesto, že po volbách pracovně zvolnil.

V Chomutově se bude znovu volit

"V nemocnici jsem zůstal, ale přestal jsem sloužil a objednával si méně pacientů. Najednou se ale ukázalo, že to prostě fyzicky nezvládám," dodal.

Své soupeře v boji o senátorské křeslo v Chomutově porazil Skála způsobem, který je ojedinělý. Bez podpory jakékoliv politické strany, natož některé z dvojice "velkých", získal v druhém kole 73,4 procenta hlasů a vyhrál ho stejně suverénně jako kolo první.

Chomutov tedy zřejmě čekají nové volby, ve kterých by mohla uspět největší Skálova konkurentka - primátorka Ivana Řápková (ODS). "To jde mimo mě, musím se uzdravit," komentoval Skála. Prezident vyhlásí v Chomutově doplňovací volby. V Senátu, kde často kandidují jednotlivé osobnosti, nefunguje systém náhradníků jako ve sněmovně.  

Byl členem senátorského Klubu otevřené demokracie. Jeho předsedkyně Soňa Paukrtová ČTK řekla, že Skála o tomto kroku kvůli zhoršení zdravotního stavu již delší dobu uvažoval.

 

Právě se děje

Další zprávy